Neler olduğundan habersiz bir şekilde, birçok kişi para piyasalarını takip ediyor. Neden habersiz diyeceksiniz! Çünkü iktisat kitaplarına ve ekonomiye ters orantılı olaylar vukuu buluyor. Baskılı bir döviz kuru, Merkez bankasının haddinden fazla para araçlarını devreye sokması gelişen olayları hayretler içinde seyretmemize sebep oluyor.

Geçen hafta ki yazımda da belirttiğim gibi piyasa beklentisi 200 baz puan faiz indirimiydi. Ama benim tanıdığım reis minimum 400, maksimum 550 baz puan indirim yapacaktır demiştim. Yapacaktır derken hiç bir aklı başında Merkez bankası başkanı 250 puandan fazla faiz indirimine onay vermez, bu indirimi uçları seven reis yapacaktır demiştim. Reis uçları seviyor, nasıl mı? Ya çok seviyor körü körüne ya da nefret ediyor kinle, öfkeyle. Ortası yok reisin, uzlaşmacı ya da ortacı olan. Piyasalarda başarılı olmamızın sebepleri kişilere ve olaylara şahsi bakmıyoruz. Piyasa oyuncularını, iyi bir stratejist olarak anlamaya ve bir sonraki adımlarını doğru tespit etmeye çalışıyoruz. Siz değerli okurlarıma ve sosyal medya arkadaşlarıma üç yıldır bu yüzden adım adım finans bilgisi aktarıyorum. Bu zamana kadar söylediğim ya da tahmin belirttiğim hiçbir konuda yanılmadım çok şükür.

Şimdi bu faiz indirimi ekonomiyi uçurur mu, yoksa daha mı dibe iter buna biraz değinelim. Biraz diyorum çünkü bu iki satırla anlatılacak bir konu değil. Öncelikle sıkıntılı noktalarımızı yüzeysel analiz edelim. 1. Borçlarımız çok aşırı derecede yükseldi. Nedenlerinden biri 2014 den 2019 a kadar tam 8 seçim yaşadık. 2. Bu yıl ki bütçe açığı olarak hedeflediğimiz 80.6 milyar TL’yi ilk altı ayda tamamladık. Buda bize şunu gösteriyor, önümüzde ki altı ay aşırı zorlu geçecek.(Buda bize yeni vergi, harç ve cezalar olarak geri dönecek) 3. Kısa vadeli borç 170 milyar$ ve 1 sene içinde ödemek zorundayız.4. Ülke riskimiz çok yüksek olduğu için dış borç bulma şansımız çok ama çok zor. 5. İnşaat ve otomotiv sektörü harici enerji sektörü de batmak üzere, bu sektörün bankalara borçları 500 milyar TL üzerinde. 6. Reel sektör faiz indirimi ile canlanmayacak. (Bunun birçok sebebi var) Bunun gibi sebepleri ardı ardınasıralayabiliriz. Şimdi asıl soru şu, peki bu faiz indirimi kime umut olmayı hayal edilerek yapıldı. Tek cevap, bu zamana kadar ekonomi ne ile büyüdü ise ona. Yani, inşaat ve konut sektörüne. Peki, çare olabilecek mi? Tabi ki HAYIR!

BİST100: Evet geçen hafta söylediklerimiz yine gerçekleşti, Peki bu hafta borsa’da neleryaşayacağız. Hafta’ya 102.837 den başlayacağız, zor bir hafta olacak. FED, S400 ve yaptırımlar gündemden düşmeyecek. Buna karşılık alımlarda ısrar devam ederse 106.000 test edilebilir. Aşağı doğru düşüşlerde ise öncelikle 102.000, 100.600 ve psikolojik destek olan 100.000 var. Bu hafta ciddi anlamda temkinli olmakda fayda var. Bist100 endeksimiz testere gibi küçük yatırımcıyı doğruyor.

DOLar: $’da ilginç gelişmeler yaşıyoruz. 425 baz puanlık faiz indiriminden sonra 15-20 kuruşluk bir yükarı doğru sıçrama beklerken ciddi bir şekilde satış baskısı ile karşılaştı. Gün içinde 5.59 lar test edilsede 5.67 den haftayı kapattı. Satış baskısı kırılma noktasında sert yükselişlere gebe.

ONS ALTIN: Sakin bekleyişini sürdürüyor. Teknik düzeltmesini yaptı, bir korkutma yada sirkeleme operasyonundan sonra yükselişine devam edecektir. Bu sene Altın en güvenli yatırım aracı olmaya devam ediyor.

Hepimize bol bereketli hafta diliyorum.