Evet değerli arkadaşlar, Ramazan bayramını da kutladık. Bayram sürecinde global piyasalarda bir sürü siyasal ve finansal gelişme yaşanırken bizde manipülatif bir şekilde bunlardan nasibimizi aldık. Bayram arifesinde düşmeye başlayan DOLar, bayram bitimi ilk mesai sabahı aynı yerine geri geldi. Resmi tatil olduğu için kamu kurum ve kuruluşları bu düşüşten ne kadar yararlanabildi, bilmiyorum ama yabancı yatırımcının fazlası ile yararlandığının farkındayım. Hemen atağa geçecek arkadaşlar, şişkinlik yapmadan açıklayayım ( TL global piyasalarda 24 saat işlem gördüğü için haliyle bizim tatil onları etkilemedi).

   Bayram haftasında bir buçuk günlük mesaide manipülasyon zirve yaptı. Ülkemizde ekonomik verilerde olumlu bir gelişme gözlenmez iken, haftanın son işlem günün de borsa’da fon alımları ile 3.500 puanlık yükseliş yaşadık. Arkadaşım ne güzel yükselmiş neden rahatsız oluyorsun diyecek arkadaşlarıma, bu fonlar yerli emeklilik fonları. Yabancı, bu yükselişte bir alırken, iki sattı. Nakdini hızlı şekilde düşük fiyattan DOLar’a geçiriyor. Beni, bu eylem rahatsız ediyor.

   S400’lerde Trump’ın 31 Temmuz’a kadar süre ertelemesi, piyasalarda olumlu karşılandı. Yabancının son 10 yılda yapmadığı Mayıs’ta sat, Temmuz’da çık eylemi faaliyete geçmiş durumda. Bu eylemlerin bir sıkıştırma olarak birkaç hafta sonra karşımıza çıkacağından hiç şüphem yok. Algı operasyonunda ki başarıları yadsınamaz olan yabancılar, bir kez daha sahneye çıktılar. Erdoğan’ın S400 konusunda ki ısrarcı duruşunu kesinlikle destekliyorum. Ülkemizin gerçek bekası için bu duruş çok ama çok önemli. Bu sebepten doğan her sonuca da katlanmak boynumuzun borcu olacaktır, fakat zamanında alınması gereken önlemler alınmayıp sonrasında yaşayacağımız sıkıntıların sorumluğu, desteklerimizden ötürü faturası bize yüklenmesin.

   Piyasaların temel kurallarından birisi olan; anlamsız yükselişlerin ve düşüşlerin yaşandığı yerde her zamana seyirci kalmak en güzelidir. Çünkü burada temel ve teknik analiz yetersiz kalır. Son 4 mesai gününde yaşadıklarımız, bunun bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Ben yinede bunların gölgesinde, siz değerli okurlarıma ve takipçilerime bu haftayı analiz etmeye çalışayım.

BİST100: Öncelikle bir buçuk günlük geride bıraktığımız geçen hafta için neler söylemiştik, neler gerçekleşti onları bir hatırlayalım; 90.335 den açılan endekste yukarıya doğru 93.500’ü ön görmüştüm. Sert alımlar ile haftayı 95.809’dan en yüksek seviyeden kapattık. Peki, bu hafta olası hareketler neler olacak? Minör düşüş trendi direncin de haftayı açacak olan BİST100 endeksi, burayı yukarı doğru kırdığı takdirde 94.000, 94.400, 94.750, 95.300, 96.000’leri sırası ile test edecektir. 98.850 şu an geçilmesi zor gibi görünüyor. Dikkat ederseniz son iki haftadır geniş direnç aralıkları veriyordum. Bu hafta yine dar marjda direnç aralıklarına düştük. Borsa’daki yalancı baharın sonlarına yaklaştığımızın işareti olarak karşımıza çıkıyor. Aşağı yönde ise 93.000, 92.500, 91.650 görünüyor burada da 90.300 altı şimdilik yok olarak karşımıza çıkıyor.

DOLar: Bayram sürecinde gevşek döviz kurundan nasiplenen yabancı yatırımcı balon haber ve yumuşak alımlarla DOLar’da fiziki alıma devam ediyor. 23 Haziran seçimlerinden sebep hükümetinde buna göz yumması olağan olarak karşımıza çıkıyor. 5.82 destek ve direncinin etrafında dolanması, hafta içi bir gün hızlı bir aşağı yönde salınım yaparak tekrar 6 TL’nin üzerine çıkmasını bekliyorum. Bu çıkışı 6.60 olarak ön görsem de tekrarında yine 6.24 civarına karar gevşemesi olacaktır. Tabi ki seçim ve sonuçları bu öngörüme etki edebilir.

ONS ALTIN: Geçen hafta’ya 1.305$ dan başlayan Ons Altın, bir çok sebepten dolayı sert hareket gerçekleştirdi ve 1.348$’ı gördü. Bu hareketin olacağını haftalardır adım adım sizlerle paylaştım. Fincan kulp formasyonunu tamamladı, Olası teknik düzeltmesi olan 1.324$ a kadar zamana yayarak gevşeyecek sonrasında yükselişine devam edecektir. Altın, her zaman Altındır.