Bizim Sakarya’dan merhaba...

Siyasetin daha çok konuşulduğu bir haftayı geride bıraktık.

Özellikle önceki seçimlerdeki üstünlüğü nedeniyle tüm bölgelerde seçimin favorisi olan AKP’nin göstereceği adaylar üzerine fikir yürütmeyen yok gibi.

Cumartesi günü açıklanan 40 il belediye başkan adayının arasında Sakarya’nın bulunmayışı, özellikle Büyükşehir Belediyesi adayıyla ilgili tahminlerin, yorumların sürmesine yol açacak.

Değişim isteyenler gördükleri eksikleri sıralamaya, seçim lugatımıza yerleştiği şekliyle ‘istikrarı’ savunanlar da diğer aday adaylarını bir şekilde eleştirmeye devam edecek.

Aslında herkesin gönlündeki adayı öyle ya da böyle bir şekilde gündeme getirmesi ve ‘şansı yüksek’ diye yorum yaptığı bu süreci, sokakta, kahvede ya da dost sohbetleri açısından doğal karşılamak gerekiyor.

Ne var ki bazı gazete ya da dijital medyada köşe yazanların da bu sürece dahil olduğunu görüyoruz. Niye böyle yapıyorlar diye bir eleştirimiz yok elbette, bu onların bir tercihi. Ancak biz, aday adaylığı sürecine, ‘parti içi mücadeleye etki etmenin yanlış olduğunu, gazetecinin haddi ve de görevi değildir’ diye düşünüyoruz. Bu nedenle bu tür kulis haberlerini kullanmıyoruz.  Bunun yerine sayfalarımızın yettiği ölçüde tüm aday adaylarının haberlerine yer vermeye gayret ediyoruz. Seçim süresince bu böyle devam edecek.

HASARLI OKULLAR

Geçen haftanın son günü Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, depremde hasar gördüğü ve yıkılması gerektiği belirtilen okullara ilişkin açıklamada bulundu.

Sayın Ahmet Hamdi Nayir, koltuğuna oturduğu gün kucağında bulduğu bu soruna duyarlılık göstermiş ve kurmaylarından bu konuda bilgi istemiş. Doğal olarak açıklamasında, birkaç yıldır 2015 raporunun olmadığını yok eden ekibin hazırladığı bilgileri tekrarladı.

Vali Nayir’in medyada  yer alan, sorunlara ilişkin haberlere duyarlılığını memnuniyetle, sevinçle karşıladık. Kendisine teşekkür ediyoruz.

Açıklamaya gelince...

Raporu sürekli gündemde tutan CHP Grup Başkan Vekili Engin Özkoç fikrini ertesi gün açıkladı ve “Beni bile ikna edebilirsiniz ama ya depremi?” diye sordu.

Bizce de, ‘Rapor yanlış algılandı’ demenin ötesinde bir şeyler yapılmalı.

Vali Nayır, önüne getirilen bilgilere değil, sözü edilen 2015 brifing raporunu ve o raporda belirtilen okulların hasarlılık durumunu doğrudan incelemelidir diye düşünüyorum.

Yoksa bu konuda başından bu yana çok samimi bir mücadele veren Cevdet Ağabey’in (Güngör) dediği gibi “Bu işte Büyük Vebal Var.”

SORU YAĞMURU

Gazetemizin ‘Soru Yağmuru’ devam ediyor ve oldukça olumlu tepkiler alıyoruz. Kent sorunlarının detaylı şekilde masaya yatırıldığı ve sorunlara ilişkin konuşulanların doğrudan sayfalara taşındığı söyleşi dizisinde bu hafta Ziraat Odaları İl Koordinatörü Şener Bayraktar’ı konuk ettik. 

Sakarya tarımının masaya yatırıldığı söyleşide öğrendik ki, son 20 yıllık süreçte tarım alanlarının yüzde 7’sini kaybetmişiz.

Bu konuda yapılacak çalışmaların söylemde kalmaması, ciddi bir çaba harcanması gerektiği çok açık. Yasal düzenlemelerin yetmediği hallerde devreye girecek güçlü bir iradeye ihtiyaç duyulduğu ortadadır. Bu bizim görüşümüz değil, önceki haftalarda konuğumuz olan STB Başkanı Adem Sarı ve SATSO Başkanı Akgün Altuğ’un de ortaya attığı bir fikirdir. SATSO Başkanı Akgün Altuğ bir stratejik plan yapılması ve mevcut tarım alanlarının 10 yıl sonra bile 1 dönüm bile eksilmesinin önüne geçilmesi gerektiğini savunmuştu.

STB Başkanı Adem Sarı da, bu alanda oluşturulacak bir oluşuma katkı vereceklerini, gerekirse ellerni taşın altına koyabileceklerini söylemişlerdi. Sayın Şener Bayraktar da olumsuz bir görüş bildirmedi. Umarız bu konuda atılacak adımlarda geç kalınmaz...

ALİŞAN VE ŞEKER FABRİKASI

Özgür Arık’ın ‘Anı Söyleşisi’ne bu hafta APEK’in eski başkanlarından Ayhan Alişan konuk oldu.  APEK ve Şeker Fabrikası dendiğinde akla gelen ilk isimlerden biri olan, kooperatifin çıkarları ve fabrika için verdiği mücadele nedeniyle büyük mağduriyetler yaşayan, hatta sağlığını kaybeden Alişan, her şeyin çok çabuk unutulduğu günümüzde, geçmişe ışık tuttu, tarihe not düştü.

Söyleşi denilince Hülya Bilgin Çolakoğlu’nun Cuma günü yayımlanan Diş Hastanesi Başhekimi Dt. Metin Çoban ile yaptığı söyleşiyi atlamak olmaz. Kaçıranlar mutlaka WEB sitemizden okusun.  Sadece diş tedavisi, protez ve kaplama değil, implant tedavisinin de başladığı hastaneye ilişkin yararlı bilgiler yer alıyor.

Dolu dolu gazetelerde buluşmak üzere hoşça kalın...