Söğütlü Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın üyeleriyle bir araya gelen Başkan Toçoğlu, “Anayasa referandumunu siyasi bir mülahaza olarak değil, tarafsız bir şekilde elimizi vicdanımıza koyarak değerlendirmeli ve ülkemizin geleceğine sahip çıkmalıyız” derken, Milletvekili İsen, “Önümüzdeki Pazar günü gerçekleştireceğimiz referandum Türkiye’nin 100 yıldan beri beklediği bir altın fırsattır” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Söğütlü Esnaf ve Sanatkarlar Odası üyeleriyle bir araya geldi. Nazar Düğün Salonu’nda düzenlenen programda AK Parti Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, AK Parti İl Başkanı Fevzi Kılıç, Söğütlü Belediye Başkanı Hüseyin Genç, Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Alişan, AK Parti Söğütlü İlçe Başkanı Adem Fidan, Söğütlü Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmet Yıldız, Söğütlü Muhtarlar Derneği Başkanı Kadir Erkaya, STK ve parti temsilcileri ile çok sayıda esnaf yer aldı.

Esnaf ekonominin nabzıdır

Programın açılış konuşmasını yapan Söğütlü Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmet Yıldız, “Esnaf ekonominin nabzıdır. Bir şehrin hatta ülkenin kalkınması öncelikle esnafın kalkınmasına bağlıdır. Söğütlü Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak belediyemiz ile, ilçe yönetimimizle, esnafımız ile ilgili çalışma ve istişareler içerisindeyiz. Elbirliğiyle ilçemizin ve esnafımızın kalkınması için çalışıyoruz. Söğütlü küçük bir ilçe olmasına rağmen gelişmeye açık, kuzey bölgesine yapılan yarıtımlarla daha da büyüyecek bir ilçedir. Belediyemizin katkılarıyla yapılan konut projeleri ve Organize Sanayi Bölgesi’ndeki iş imkanları ve konut sitelerinin yapılması esnafımız için umut vaat ediyor” diye konuştu.

Söğütlü’ye önemli yatırımlar

Başkan Toçoğlu, “Allah’a hamdolsun birlik ve beraberlik içerisinde hem ilçe belediyemiz, hem Büyükşehir Belediyesi, hem de hükümet olarak Söğütlü’de önemli işler yapıyoruz. Özellikle son dönemlerde Söğütlü’de doğalgaz, içmesuyu, kanalizasyon gibi alanlarda önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Üst yapılara da pek çok hizmet getirdik ve getirmeye devam ediyoruz. Temennimiz belediye başkanımızla beraber Söğütlü’nün planlı gelişmesine katkı sağlamaktır. Bunun yanında Söğütlümüzde kazanıp Söğütlümüzde ekmeğini yiyen esnaf ve sanatkarlarımızın işlerini kolaylaştırmak için gerekli gayretleri gösteriyoruz. Son dönemlerde hükümetimiz esnaf ve sanatkarlarımız için birçok müjde verdi. Bizde yerel yönetimler olarak özellikle birlik başkanımızla tam bir uyum içerisinde esnaf kardeşlerimizin sorunlarına eğilmeye gayret ediyoruz.”

Güç ve istikrar vurgusu

Ankara’da güçlü ve istikrarlı bir hükümet olmazsa işleri yürütmenin de kolay olmayacağını  söyleyen Başkan Toçoğlu, “Biz 1999’da seçildiğimizde biliyorsunuz asrın depremi dediğimiz bir deprem oldu. Biz hala o depremin izlerini silmeye çalışıyoruz. Çünkü o gün işlerin başında bir koalisyon hükümeti vardı. İstikrarsız bir ortam vardı. Ekonomi çökmüştü. Yerel yönetimlerimizin elle tutulur hiçbir tarafı kalmamıştı. Bugün nitelikli hizmetler yapmaya çalışıyoruz. Bu tabi kendiliğinden olmuyor. Önümüzdeki süreci de gerçekten çok önemsiyoruz. Bunu bir siyasi parti tercihi olarak görmemek lazım. Biz sizin karşınıza bir belediye başkanlığı ya da bir hükümet seçimi için çıkmıyoruz. Ülkemizin gerçekten istikbalini ilgilendiren bir anayasa değişikliği teklifi ile geliyoruz. Dolayısıyla bunu siyasi bir mülahaza olarak değil, tarafsız bir şekilde elimizi vicdanımıza koyarak değerlendirmeli ve ülkemizin geleceğine sahip çıkmalıyız” şeklinde konuştu.

Şehrin eşrafısınız

AK Parti Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, “Toplumbilimciler genellikle toplumu üç kategoride izah ederler ve bunu da bir üçgene benzeterek derler ki; bu üçgenin tabanı ne kadar küçük olursa yani orta kesimi ne kadar büyük olursa toplum o kadar sağlıklıdır. Bunun en alt kesimini yoksulluk sınırındaki insanlar, en üst kesimini de üst gelir grubu belirler. Ortadaki o büyük kesimde bizim daha çok esnaf, sanatkar dediğimiz bir dönem orta direk diye tanımladığımız kitleden oluşur. Bu kitle çok şükür ki Türkiye’de hakikaten hem nüfus olarak büyüktür, hem de sosyal yapıyı dimdik ayakta tutan bir yapı olarak son derece önemli bir birimdir. Bunu sizler meydana getiriyorsunuz. Onun için siz her yerde olduğu gibi Söğütlü’de de, özellikle daha küçük yerlerde sadece esnaf değil aynı zamanda bu şehrin eşrafısınız.”

İstikrarın önemi

İstikrarın çok önemli bir kelime olduğunun altını çizen İsen,  “Şundan eminim ki bu kelimenin sizin için ifade ettiği anlam başka hiçbir kesim için aynı anlamı ifade etmez. İstikrarın ne kadar önemli olduğunu asıl siz biliyorsunuz. Siz yapmakta olduğunuz işin bir ay sonraki maliyetini göremezseniz bu çarkı çeviremezsiniz. O bakımdan istikrar denilen şey herkese ama en çok size lazımdır. Bu açıdan önümüzdeki Pazar günü gerçekleştireceğimiz referandum, siyaseten bakmanın ötesinde sosyal bilimlerle uğraşan bir akademisyen olarak şunu söylüyorum: Türkiye’nin 100 yıldan beri beklediği bir altın fırsattır. Eğer bu altın fırsatı değerlendirebilirsek Türkiye koşar adımlarla hedefine ilerleyecek ve bu yarışta en karlı çıkan kitlelerden birisi siz olacaksınız. Şu andaki sistemin adı parlamenter sistem olmakla birlikte kendisi asla parlamenter bir sistem değildir. Biz bu sistemi bir şekle dönüştürecek bir teklif sunuyoruz. Bizim teklifimiz inşallah önümüzdeki Pazar günü güçlü evet oylarıyla sandıktan geçecek ve 17 Nisan’da yeni, güçlü bir Türkiye ‘ye uyanacağız” dedi.

Editör: TE Bilişim