Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bugün dünyada insani yardımda Amerika Birleşik Devletlerinden sonra rakamsal olarak ikinci sıradayız. Yaklaşık 4 milyar dolar 1 yılda insani ve kalkınma yardımı yapıyoruz. Milli gelire göre açık ara birinci sırada Türkiye” dedi.
Sakarya Üniversitesi Gençlik Topluluğu öğrencileri tarafından hazırlanan ‘Genç Kürsü’ konferansı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katılımıyla gerçekleşti. Bakan Çavuşoğlu yaptığı açıklamada, “İlişkilerimizi güçlendirmemiz lazım, yatırımları artırmamız lazım. Ticaretin önündeki engelleri kaldırmamız lazım. Girişimci dış politika anlayışı ile serbest ticaret anlaşmaları olmuyorsa tercihli ticaret anlaşmaları imzalamak için gece gündüz çalışıyoruz. Ulaşımın önündeki engelleri de kaldırmamız lazım, sadece ülkelerle değil başta Avrupa Birliği ve Gümrük Birliğinin güncellenmesi dahil dünyanın değişik bölgelerinde, bölgesel ekonomik örgütlerle serbest ticaret müzakerelerini yapıyoruz. Ve en son körfez iş birliği konseyi ülkeleriyle serbest ticaret anlaşması müzakerelerini başlattık ve bu yılın ilk yarısının sonuna doğru önemli bir mesafe kat edeceğiz. Dışişleri bakanları ve ekonomi bakanları bir araya getirerek bu anlaşmayı son halini anlaşmaya vermek için çalışıyoruz” dedi.

“Dünyanın her yerinde büyük ilgi var”
Yabancı ülkeleri Türk kültürüne ilgisi olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, “Dünyanın her yerinde büyük elçilikler açıyoruz. Girişimci dış politika oturduğun yerden olmaz. Şu anda 236 tane temsilcilikle dünya da 6. sıradayız. Yeni açacaklarımızla da 5. sıraya çıkacağız. Dünyanın her yerinde Türk bayrağı dalgalanması lazım. Sadece bizim büyük elçiliklerimizin olması yetmez. Ticaret, turizm, eğitim müşavirlerimiz dahi ilgili kurumlarımızın mutlaka orada olması lazım. Yunus Emre Türk kültür merkezleri açarak Türk kültürünü ve dilini dünyanın her yerinde yaymaya çalışıyoruz. Dünyanın her yerinde büyük ilgi var. AFAD’mızla, Kızılay’mızla gitmemiz lazım. Onlarında bayrağını orada dalgalandırdığımız zaman mazlum insanlar kendilerine gelecek yardımlardan emin oluyorlar” diye konuştu.

“Türkiye birinci sırada”
İnsanı yardımlarda Türkiye’nin birinci sırada olduğunu da söyleyen Çavuşoğlu, “Türkiye’nin sorumluluğu bugün Türkiye’den büyük, Türkiye ile sınırlı değil. Onun için Türkiye’nin güçlü olması lazım. Ekonomisi güçlü olması lazım. Bugün dünyada insani yardımda Amerika Birleşik Devletlerinden sonra rakamsal olarak ikinci sıradayız. Yaklaşık 4 milyar dolar 1 yılda insani ve kalkınma yardımı yapıyoruz. Milli gelire göre açık ara birinci sırada Türkiye. Yani Türk milleti insani yardımda dünyada bir numara şu anda bununla gurur duyuyoruz. Daha güçlü olsak belki 8 milyon dolar ulaştıracağız” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim