Adem Aydın, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü verilerine göre 2 bin 500 tavuk kümesi bulunduğu Sakarya için hazırladığı projeyi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne sunarak başvurusunu yaptı. ÇED raporunun gelmesinden sonra Adapazarı'nda kuracağı tesisin faaliyete geçeceğini anlatan Adem Aydın, proje sayesinde kentteki kötü koku ve pislik sorununu ortadan kaldıracağını öne sürdü. Adem Aydın dışkı ve atıkları işleyerek çiftçi için zengin bir gübre oluşturacaklarını belirterek, şöyle dedi:

"1 yıllık araştırma sonucu Adapazarı'na geldik. Burada 2 bin 500 ile 3 bin civarında tavuk kümesi olduğunu öğrendik. Kümeslerden çıkan tavuk gübrelerinin olması gerektiği şekilde kullanılmadığı, çevreye gelişigüzel atıldığı, tarımda da bilinçsiz kullanıldığını tespit ettik. Lokasyon olarak Adapazarı ülkenin her tarafına hitap edeceğimiz bir noktaydı. Ana ham maddesi tavuk gübresi olmak üzere, torf gibi maddelerle de zenginleştirerek bir organik gübre ortaya çıkaracağız, bu da çiftçimizin hizmetine sunulmuş olacak. Bu çalışma Adapazarı'ndaki kötü görüntü ve kötü koku sorununu bertaraf etmiş olacağız."

Projeyle çiftçiye ucuz fiyata zenginleştirilmiş gübre temin edeceklerini belirten Aydın, bunun tamamen organik bir gübre olduğunu, çiftçimizin ürettiği ürünü doğallaştırmak ve üretim kapasitesini arttırmayı hedeflediklerini anlattı. Adem Aydın, şöyle dedi:

"Böylece çiftçi daha ekonomik gübre almış olacak. Bizim projemiz 3 ayaklı olacak. Birincisi tavuk üreticilerini ciddi anlamda rahatlatacak. Çünkü mevzuat gereği bertaraf edilmesi gerekiyor bunun. İkincisi; çiftçiye daha ekonomik koşullarda zenginleştirilmiş bir gübre tedarik etmiş olacağız. Daha ekonomik koşullarda tarım yapma şansı bulacaklar. Üçüncüsü; biliçsiz bir şekilde çevrenin kirletilmesini, çevreye yayılan kötü koku sorununu önlemiş olacağız. Sağa-sola gelişigüzel dökülen gübrelerin de bertaraf edilme işini de üstlenmiş olacağız. Çevreye de böyle bir katma değerimiz olacak." Aydın, ÇED başvurularını yaptıklarını, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden onay almaları ardından tesisi yaparak üretime geçeceklerini söyledi

Editör: TE Bilişim