İmar planlarından Serdivan’ın büyümesine, sanayisiz Serdivan’dan bu konuda tehdit edilişine, Bakanlar Kurulu’nun Sakarya’da toplanmasından 54. Cadde ve Fikir Sanat Akademisi’ne kadar her şeyi dobra dobra anlattı.

KATKI VERENLER

İşte Başkan Yusuf Alemdar’ın ağzından Serdivan… “Serdivan’ın yükselişi, büyümesi, bugünlere gelmesi, daha doğrusu önünün açılması sadece şahsımın değil, Serdivan’ın ilk belediye başkanından, ilk meclis üyelerinden, bugüne kadar görev yapan belediye başkanları ve meclis üyelerinin katkısı var. İlçemiz belde iken iki dönem belediye başkanlığı yapan Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zeki Toçoğlu’nu en başta saymamız lazım. Serdivan bugünlere o insanların verdiği katkılarla gelmiştir”

İMAR PLANLARI

“2006 yılına kadar plansız bir ülkede yaşıyorduk. Birkaç şehir de ve sadece belediye sınırları dahilinde planlama vardı o kadar. 2006 yılında ülke genelinde bir planlama yapıldı. Birileri itiraz etti, mahkeme devam etti ve yeni bir düzenlemeyle 2014 yılında yeni planlama kabul edildi. Artık, ülkenin hangi köşesine, 10 yıl sonra, 20 yıl sonra 50 yıl sonra ne yapılacağı bugünden belli. Bu kabul edilişle birlikte Serdivan’da da planlama yaptık. Tarım arazilerine gözümüz gibi bakıyoruz. İmara açılmaları söz konusu değil. Bu planlamanın gereğidir”

300 BİN KİŞİLİK

“Serdivan, Büyükşehir yasasından önce 54 bin nüfusa sahipti. Bugün nüfusumuz 200 bini buldu. Bize çeşitli yollarla bazı arazileri imara açma önerileri geliyor. Söylediğim gibi biz planlamamızı yaptık. Bugün 200 bin nüfusu olan Serdivan’da biz 300 bin kişilik planlama yaptık. Yani, mevcut planlamamızda imara açtığımız yerlerde yapılacak konutlarla 100 bin kişiye daha iskan sağlayabiliriz. Mesela, Sakarya’nın nüfusu bugün 930 bin. Ancak Sakarya’nın planlaması, imara açılmış alanlarda bir buçuk milyon kişilik iskan yeri var. Yani daha 500 binden fazla şehir iskana izin verebilir”

VATANDAŞ TERCİHİ

“Ben il başkanlığım döneminde de şehrin kuzeye kaydırılmasına karşıydım. Karaman, Camili ve Korucuk yönüne şehrin gitmesinin imkansız olacağını savundum durdum. Hatta, Resmi Daireler Kampüsü’nün şehir merkezine yapılması için ilgili bakanlarla çok görüştüm ama olmadı. Yeni yerleşim yeri olarak Karaman, Camili ve Korucuk’tan oluşan Yenikent seçildi. Ama bakın, Yenikent’in nüfusu 16 yılda ancak 50 bini buldu. Oysa Serdivan bu kadar kısa sürede 200 bin oldu. Bu şehir batıya, İstanbul’a doğru gelişir. Siz ne yaparsanız yapın, vatandaş tercihini Yenikent yerine Serdivan’a yapmıştır”

BÜYÜKŞEHİR KATKISI

“Bir çok kesim, Büyükşehir Belediyesi’nin Serdivan’a diğer ilçelerden daha çok katkı verdiğini düşünüyor. Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Toçoğlu’nun Serdivanlı olması, burada iki dönem belediye başkanlığı yapması buna kanıt gösteriliyor. Açık söylüyorum, ilçelerin Büyükşehir’den aldığı payların yüzdelerine göre, Serdivan tüm ilçe sıralamalarının sonlarındadır. Mesela açık söylüyorum, şu anda Geyve’nin Büyükşehir’den aldığı katkının biz çok çok azını alıyoruz. Büküyşehir’in veya Sayın Toçoğlu’nun bizi kayırması algısı çok yanlış bir algı”

8 YILLIK İLÇEYİZ

“Serdivan henüz 8 yıllık ilçe. Normal bir ilçe gibi değiliz. Hala, birçok eksiğimiz var. Devlet kurumlarına yer konusu yavaş yavaş çözülüyor. Kervan yolda düzülür diyerek, hem görevimizi yapıyoruz, hem de bu eksikleri gidermeye çalışıyoruz. Bizim Serdivan’da misyonumuz farklı. Biz farklı bir Serdivan için çabalıyoruz. Bunun içinde farklı adımlar atıyoruz”

TOPLANTILAR YAPTIK

“Belediye başkanı olduktan sonra, ilçenin her kesimiyle her hafta toplantılar yaptık. Herkes işini, en doğru şekilde yapacak. Düsturumuz buydu. Müteahhidinden berberine, cafe esnafından kahveci esnafına, marketçisinden bakkalına tüm esnaflarla, Serdivan’ın tüm katmanlarıyla her hafta bıkmadan usanmadan toplantılar yaptık. Bu toplantılarda esnaflara ve ilçenin bu katmanlarına önce işlerini iyi yapmalarını salık verdik. İşleri kötü olan esnaflara, sabredin işleriniz açılacak. Yeterki siz iyi iş yapın diye tavsiyelerde bulunduk. Bugün esnaflarımızın tamamı hayatından memnun”

SANAYİ İSTEMİYORUZ

“Serdivan için planlama yaparken, ilçede sanayi istemediğimizin altını çizdik. Serdivan bir kültür, hayvancılık, tarım, turizm ve üniversite merkezi olsun istedik. Mevcut sanayi ve KOBİ’lere yeni ruhsat vermiyoruz. Hiçbir sanayiyi ilçeye kabul etmiyoruz. Mesela ilçedeki bir sanayi binasını yıkacaksa yenisine izin yok. Ancak arazisi ticari arazi ve ticari iş yapabilir. Bu konuda, yani sanayi kurmak isteyenler tarafından tehdit bile edildim. Bacalı sanayi istemiyoruz. Bizdeki, hastaneler, alışveriş merkezleri, üniversite, oteller, cafeler ve diğer bacasız sanayideki çalışan sayısı, 1. OSB’deki çalışan sayısından fazla. Zaten ilçeler içinde işsizlik oranı en düşük olan ilçe Serdivan”

GÖLE KOLLEKTÖR

Bakanlar Kurulu biliyorsunuz 18 Ağustos 2003 tarihinde Adapazarı’nda toplandı. O zamanlar il başkanıydım. Bakanlar Kurulu’nun Sakarya’da toplanması için çok Ankara’ya gittim geldim. Benim bu çabamı küçümseyen insanlar biliyorum. Nihai olarak o zaman Başbakan olan Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Sayın Abdullah Gül ile bir araya geldik. Ben ısrar ettim ve sonunda kabul ettiler. Bunu şunun için anlatıyorum; Bakanlar Kurulu Sakarya’da toplandı ve alınan kararların ikincisi Sapanca Gölü’nün Serdivan bölümüne kolektör döşenmesiydi. O gün alınan karardan sonra o kollektör yapıldı”

ESENTEPE CİVARI

Esentepe ve çevre mahallelerde imar planımız yüzde 15’dir. Bunun yükseltilmesi için çok kulisler yapıldı ama kabul etmedik. 700 metrekare arsası olan ancak 105 metrekare konut yapabilir. O bölgeyi güzel ve nezih tutmanın yoludur bu”

54. CADDE’NİN ETKİSİ

“Projesini tamamlayıp ihalesini bitirdiğimiz 54. Cadde’nin yer teslimini de yaptık. ‘Bu projenin Serdivan’a etkisi olacak mı?’ diye soruyorlar. Altını çizerek söylüyorum. 54. Cadde projesinin bırakın Serdivan’a katkısını, tüm Sakarya’ya katkısı olacak. Hatta hatta, Sakarya’nın haricinde, Düzce, Bolu gibi yakın komşu illere de katkısı olacak. Proje tamamlanınca herkes bunu görecek”

FİKİR-SANAT AKADEMİSİ

“Serdivan Belediyesi olarak kültür-sanat ile pek ilgilenmediğimiz yönünde eleştiriler geliyor ama bu eleştirilere katılmıyorum. Bizim üç yıldır bir projemiz adeta kültür-sanat üretiyor. Bugüne kadar Büyükşehir Belediyeleri’nin hatta, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bile yapmaya cesaret edemediği bir projeyi biz gerçekleştirdik ve söylediğim gibi üç yıldır da adeta kültür-sanat üretiyor. Bu projemizin adı da Fikir-Sanat Akademisi. Bu akademimize, dünyanın branşında en iyi hocaları gelip dersler veriyor. Biz hiç birinin görüşüne, siyasi tandansına bakmıyoruz. Branşlarında en iyi olanları davet edip, akademimizde ders vermelerini sağlıyoruz”

RAMAZAN OKULU

“Mesela bu Ramazan ayında, Kültür Sanat Akademisi’nde ilk kez Ramazan Okulu açtık. Yaz gelip, okullar tatil olunca insanlar çocuklarını Kur’an Kurslarına gönderiyor. Biz dedik ki, ya gönderemeyenler. Göndermek isteyip de gönderemeyenler. Biz işte bu ailelerin çocuklarına tercümen olduk. Açtığımız Ramazan Okulu’nda çocuklara abdest almayı, Kur’an okumayı, namaz kılmayı öğretmedik. Biz o çocuklara önce, neden abdest almaları gerektiğini, neden Kur’an öğrenmeleri gerektiğini, neden namaz kılmaları gerektiğini düşünmelerini sağladık. Sonra o çocuklar daha bilinçli şekilde bu eğitimi tamamladı. Hedefimiz 80 çocuktu ama bu rakam neredeyse 400’ü buldu”

DARBE DEĞİL İŞGAL

“Burada, Serdivan’ın haricinde, 15 Temmuz ile ilgili de birkaç kelime söylemek istiyorum. 15 Temmuz’a verdiğimiz ad; ‘Darbe girişimi’ oldu. Bu bence yanlış. Darbeler böyle olmaz. Darbe yapanlar, kendi insanını tankla ezmez, ateş etmez, meclisini bombalamaz. Bu tamamen bir işgal girişimiydi. Yurdumuzun dört bir yanında malum düşmanlar hazır bekliyordu. Benim edindiğim istihbarata göre hedefleri Türkiye’yi 5 ayrı butik ülkeye bölmekti. Bu hedefe biz darbe girişimi demememiz lazım. Bunun adı açık ve seçik Türkiye’yi işgal girişimidir”

Editör: TE Bilişim