SEDAŞ yöneticileri, Ramazan ayında iftar yemeği vesilesiyle Düzce’de basın mensupları ile bir araya geldiler. Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sami Güven’in ev sahipliğini yaptığı iftar yemeği sonrası Güven, basın mensupları ile sohbet etti ve bölgede yapılan yatırımlardan kaçak elektrik kullanımına, Bolu Dağının aydınlatılmasına kadar birçok konuda bilgiler verdi.

SEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sami Güven 2015 yılı yatırımları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Türkiye’de ilk defa uygulanan enerji hatlarını uzaktan takip etmemizi sağlayan scala sistemini Düzce’ye de kuracağız. Toplamda 40 milyon liralık bir yatırımdır. Bu sistem ile enerji dağıtımlarını trafolardan hatlara kadar uzaktan izleme ve arızaları uzaktan çözebilmemizi sağlayan bir yatırımdır. Şu anda Gebze ve Kocaeli’nde devreye alınmıştı. 2015 yılında da Düzce’de hayata geçirmeyi planlıyoruz. Düzce’de 53 dağıtım trafosunun dönüşümü yapılacak. Zaman zaman yeni sistem dağıtım trafolarına entegre edildiği için elektrik kesintileri yaşanacak ancak sonrasında daha kaliteli enerji kullanımı sağlanacak. Bunun yanı sıra uzaktan sayaç okuma yatırımlarına da başladık. Uzaktan sayaç okuma sistemi ile birlikte sayaç okumalarda karşılaşılan sıkıntılarının önüne geçilmiş olacak. Müşterilerimiz ne kadar enerji kullanıyor. Kaçak kayıp enerji var mı bunları da bu sistem ile birlikte görebileceğiz. Şuanda bölgenin yüzde 58’in SEDAŞ uzaktan sayaç okuma sistemi ile okuyabilmektedir. Bunlar şimdilik orta gelirli müşterilerdir. Ancak yatırım bittiğinde her müşteriyi uzaktan takip edebilme şansımız olacak. Ayrıca 7 bin 800 e yakın aydınlatma sayaçlarının da uzaktan okunması yapılmaktadır. Böylece şu anda hayata geçirilen sistem ile okuma hataları ve tahakkuk hataları ortadan kalkmıştır” dedi.

SEDAŞ’ta taşeron sisteminin ortadan kalktığını belirten Güven, “2013 Temmuz ayından itibaren 950 kişilik taşeron çalışanları SEDAŞ’ın kendi bünyesine dahil edildiler. Böylece taşeronda çalıştırılan işçimiz kalmadı. SEDAŞ bünyesine dahil edilen çalışanlar ile birlikte SEDAŞ’ın bin 500 kişilik kadrosunun tamamı aynı haklara sahip oldular bu da çalışan memnuniyetini ve işlerdeki verimi artırdı. Arızalarda ise bölgemizde yaptığımız iyileştirme çalışmaları ile toplamda yüzde 40’lık bir azalma sağladık. Buda iş yapış şeklinin değişmesi ile bakım onarım çalışmalarının artması ile sahada arıza olmadan arızanın gelebileceği noktalarda yaptığımız çalışmalarla yüzde 40 azalma sağladık. Bu çalışmalar artırılacak ve arızalar daha da aza çekilecek. Sayaç değişimlerine de hız verdik. Geçen seneye kadar 10 yılını doldurmuş sayaçlarını yenileri ile değiştirilmesini müşteri yapıyordu. Ancak geçen yıl yeni bir yönetmelik çıktı. Yeni yönetmelik ile birlikte artık sayaçlarını değişimini SEDAŞ yapmaktadır. Bölgemizde 800 bin sayacın değişmesi gerekiyordu. Geçmiş yıllarda 400 bin sayacı değiştirdi. Yeni dönemde de 400 bin sayacı peyder pey değiştireceğiz. Bu değişimlerden müşterilerimiz tek kuruş para ödemeyecek. Bütün masrafları SEDAŞ Karşılayacak. 2011 ile 2016 yılları arasında SEDAŞ bölgeye 380 milyonluk yatırım yapmış olacaktır. Yatırımlarımız bittiğinde bölgemiz enerji alanında çehresi değişmiş, uzaktan yönetilebilir ve anında müdahale edilebilir hale gelmiş olacaktır” diye konuştu.

“BOLU DAĞI KARAYOLLARI PLANINI VERMEDİ”

Uzun zamandır gündemde olan Bolu dağı aydınlatmaları ile ilgili olarak bilgiler veren Güven, “Yol planını Karayollarının bize ulaştırmasını bekliyorduk. Ancak Karayolları bize yol planlarını vermedi. Yol planlarını vermediği içinde bu proje şimdilik kaldı” dedi.

“KAYIP KAÇAĞI EN AZ OLAN BÖLGEYİZ”

SEDAŞ yönetim kurulu başkanı Bekir Sami Güven kayıp kaçak elektrik oranlarında ise Türkiye’nin en az kayıp kaçağı olan bölge olduklarını dile getirdi. Güven; “Kayıp kaçak bizim işimiz. Türkiye’nin en az kayıp kaçak oranına sahip bölgesi biziz. Yüzde 6 buçuk kayıp kaçağımız var. Bunu daha da azaltmayı planlıyoruz. Bu şimdi değil ama gelecek 2 yıl içersinde enerji dağıtımında yeni yönetmelik ile birlikte müşterilerimize yansıması da farklı olacak. Bölgesel kayıp kaçak sistemine geçtiğimizde müşterilerimiz bu kaçak elektrik oranlarının iyi yansımalarını görecekler. Şimdi Türkiye bazlı olan sistem 2 yıl içinde bölgesel kayıp kaçak oranlarına düştüğünde müşterilerimiz daha az kayıp kaçak bedeli ödeyecekler” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim