9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfekçi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile 365 oda ve borsanın yönetim kurulu başkanları ve meclis başkanlarının katılımıyla TOBB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.​

Sakarya Ticaret Borsası Meclis Başkanı Recep Pulat ve Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Mete’ nin de katılım sağladığı Şurada, 81 ilden 365 oda/borsa başkanı özel sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini, Başbakan Yıldırım ve bakanlara iletti.

Başbakan Binali Yıldırım Şurada yaptığı konuşmada;  tarım ve hayvancılık sektörüne yönelik çok güzel bir teşvik programı hazırladıklarını belirterek, "Tarımın, bu teşvikleri devreye soktuğumuzda ülke ekonomisine katkısını kısa sürede 15 milyar lira artırmış olacağız." dedi.

Yıldırım, TOBB 9. Sanayi ve Ticaret Şurası toplantısındaki konuşmasında, Türkiye ekonomisinin kendi mecrasında, gayet güzel çalıştığını belirtti. İhracatın, sanayiye güven endeksinin arttığına, enflasyonun azaldığına dikkati çeken Yıldırım, şunları söyledi:

"Dünyada gelişmekte olan ülkelerde, Çin ve Hindistan'ı çıkarın, bu haliyle bile Türkiye bir numara. Ortalamanın iki katı büyümesi var. Bir ton iş başımızdan geçti, buna rağmen Allah'a şükür ülkemiz her zaman zorlukların üstesinden gelmeyi başarmıştır. Nasıl başarıyoruz? Birlikle beraberlikle başarıyoruz. En son örneği 15 Temmuz. Dünyada eşi menendi yok. Bunu başaran bir ülke böyle ufak tefek engellerle diz çöker mi? Asla çökmez. Türkiye'nin geleceği burada işte, sizsiniz. Türkiye'nin aydınlık geleceği, bacası tüten fabrikaların sayısının artmasıyla olacak, iş, aş bulan insanlarımızın sayısının artmasıyla olacak. Tüccarımızın, sanayicimizin, tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın el emeğinin, göz nurunun en iyi şekilde değerlendirilmesiyle olacak. 'Süt düştü süt al, elma düştü elma al, incir düştü incir al, fındık düştü fındık al', bunlar kalıcı çözümler değil."

- "Çok güzel bir teşvik programı hazırladık"

Başbakan Yıldırım, birbiriyle rekabet etmeyen, bölgesel olarak her zaman değerini koruyabilen ürünleri belirlemenin ve destekleri ona göre tanzim etmenin önemini vurgulayarak, bununla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının çalıştığını belirtti.

Sakarya İlimizin öne çıkan sorunlarını Sakarya adına Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Mete aktardı. Mete Şurada yaptığı konuşmada; “Sakarya’mızın öne çıkan ilk sorunu Karasu Limanı ve Demiryolu entegrasyonu’dur. Bu sorun aşılması ve daha verimli hale gelmesi için; açılışa hazırlanan Karasu Limanı’na entegre olan Adapazarı-Karasu demiryolu hattı inşaatının hızlandırılması gerekmektedir. Demiryolu ağının yük taşımacılığı ağı için uygun alt yapı oluşturulması bölgede bulunan sanayi şirketlerinin yatırımını daha da arttırması ya da yeni yatırımların gelmesini hızlandıracaktır kanaatindeyiz. Sakarya’mızın diğer sorunu Sakarya ili ve ilçelerinin parçalanmış arazi toplulaştırılması ve işletme ölçeğinin büyütülmesi gerekmektedir. Bu sorunun çözümü kurulacak “tarımsal arazi ofisleri” ile parçalı arazilerin toplanarak profesyonel işletmelere kiraya verilmesi gündeme alınmalıdır. Çünkü işletme ölçeği büyüdükçe maliyetler azalmakta, işletme mantığı ile de hedeflenen gelirin elde edilmesi için işletmeler, tarımdaki yenilikleri takip ederek rekabet güçlerini de arttırmaktadırlar.

2015 yılında Sakarya İli ve Akyazı İlçemizin de içinde bulunduğu, ihalesi yapılmış ancak daha sonra iptal edilen arazi toplulaştırma projesinin biran önce hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu sayede tarımsal alt yapısı güçlü Sakarya ovası sadece ülkenin değil bölgesinin gıda güvenliği sigortası olacak ve 2023’teki 50 milyar dolarlık tarımsal ihracat hedefine büyük katkı yapacaktır” dedi.

Mete; “Sakarya’mızın sizlere ileteceğim son sorunu OSB’lerin kuruluş süreci ve yönetim şekli Organize Sanayi Bölgeleri dışında sanayi kuruluşu kurulmasına izin verilmemelidir. OSB yönetimlerin de borsaların da olması tarım arazilerinin korunması ve ihtisas organize sanayi bölgelerinin oluşturulmasında önemli rol oynayacaktır.

Akyazı ilçemiz de ivme kazanan sanayi daha disipline olması ve çarpık sanayileşmenin önüne geçilmesi için sanayi kuruluşlarının akarsuları kirletmemesi, hava kirliliği yaratmaması ve müşterek arıtma tesisleri ile çevre kirliliğinin önlenmesi için Akyazı sınırları içerisine OSB kurulması önem arz etmektedir” dedi.

Editör: TE Bilişim