KATILIM

SASKİ ve Türkiye Belediyeler Birliği’nin hazırladığı toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nun yanı sıra, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Recep Şahin, SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, Dünya Enerji Konseyi – Türk Milli Komitesi Başkanı Süreyya Yücel Özden, Marmara Üniversitesi Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, KOSKİ Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden akademisyenler ve yerel yönetimlerde görev alan uzmanlar ile SASKİ yöneticileri katıldı.

TÜRKİYE’DE BİR İLK

Konuşmasının son bölümünde enerji konusundaki hassasiyetlerini dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, ‘Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak artık milli bir mesele haline gelmiş olan enerji konusundaki sorumluluğumuzun farkında olduğumuzun açık bir şekilde belirtmek istiyorum. Bu bağlamda artık yerel yönetimler olarak yaptığımız çalışmalarda enerji tüketiminin ulaştığı boyutlar da göz önünde bulundurarak hareket ediyoruz’

ÖNEMLİ BİR KONU

‘Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek hayata geçirdiğimiz HES projesi bu bakış açısının bir ürünüdür. Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda Türkiye’de bir ilke ima atarak, bünyesinde Hidro Elektrik Santrali bulunan Büyükşehir Belediyesi olarak bu alandaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Böylesine önemli bir konuyu gündeme getirdikleri ve bu sempozyumu düzenledikleri için Türkiye Belediyeler Birliği’ne teşekkür ediyorum’ ifadelerini kullandı.   

39 TRİLYON DOLAR

Toplantıda dünyadaki enerji maliyetlerine değinen SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, ‘Dünya Enerji Ajansı’nın yayınlanmış olduğu 2012 raporunda, 2035 yılı enerji yatırım perspektifi 39 trilyon dolar. Önümüzdeki 10 yılda dünyadaki ekonomik büyüme yüzde 3,5 olarak belirtiliyor. Türkiye’de ise bu rakamın ilgili bakanlık tarafından yüzde 5,5 olacağı öngörülüyor. Türkiye, ortalama dünya ekonomik büyümesinin üzerinde bir büyüme öngörüyor. Bunun maliyeti de enerjidir, enerji demektir’

ENERJİ HARCAMASI

‘Kayıp kaçağın azaltılması yönünde ciddi çalışmalar yapılmalıdır. Türkiye’de hatlara 7 milyar metreküp içme kullanma suyu veriliyor. Resmi rakamlara göre yüzde 50 kayıp kaçak olduğu ifade ediliyor. 16 Su ve Kanalizasyon İdaresi 2012 yılında 350 milyon lira enerji harcaması gerçekleştirdi. Türkiye’de üretilmiş olan 7 milyar metreküp suyun yüzde 50’sin Su ve Kanalizasyon İdareleri yönetiyor’ dedi. 

Editör: TE Bilişim