İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Dizdar, gıdaların aşırı basınç uygulanarak ya da bakterilerin üremesini engelleyecek nitrat gibi maddelerle raf ömrünün uzatılmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi. Dizdar, raf ömrünün uzatılması için yapılan müdahalelerin gıdaların besleyici özelliklerini ortadan kaldırdığını savundu.

ASLA YEMEYİN

Uzun raf ömrü olan her gıdaya çok dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Dizdar, kekten yoğurda kadar bütün hazır gıdalardan uzak durulması gerektiğini söyledi. Dizdar, "Kaçınılmaz şekilde dikkat edilmesi gereken şey süt ve süt ürünleridir. Bunların uzun ömürlü olmaması gerekiyor.

SON KULLANIM TARİHİ

Uzmanlar ayrıca, ürünlerin son kullanım tarihine dikkat edilme si gerektiğini de dile getirirlerken, gıdaların mümkün olduğunca taze olarak satın alınmasını veya evdeki imkanlarla üretilmesini öneriyorlar.

DELİK, ÇATLAKV E YIRTIK AMBALAJ

Raflardaki ürünlerin iyi seçilmesini öneren uzmanlar, özellikle delik, çatlak ve yırtık ambalajlı gıdalardan da uzak durulması gerektiğini belirtiyorlar.

Editör: TE Bilişim