Sağlık Bakanlığı Türkiye’de psikolojik rahatsızlık vakalarına ilişkin verileri yayımladı. 2009 ve 2013 yılları arasındaki verilerin incelendiği çalışmada 2009 yılında Sakarya’da 41 bin 677 kişinin psikolojik sıkıntılarla doktora başvurduğu görüldü.2013 yılına gelindiğinde ise bu rakam 133 bin 84’e çıktı. 2009-2013 yılları arasında Sakarya’da 507 bin 230 kişi psikolojik destek almak için uzmanlara başvurdu. Yani psikolojik sıkıntılarla Sakarya’da doktora başvuranların sayısı neredeyse 3 kat arttı.
İNSANLAR MUTLU OLAMIYOR
Ortaya çıkan bu rakamları değerlendiren Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Mehmet Kahkeci, insanların mutlu olamama, Kültürel, ekonomik ve sosyal faktörler, ailesel faktörler ve kavgaya meyilli düşünceler nedeniyle psikolojik destek aldıklarını söyledi.
GELİNLER BASKI GÖRÜYOR
Ataerkil toplum olunduğu için aile içinde en fazla baskıyı gelinlerin gördüğünü anlatan Kahkeci, “Gelinlere aile içinde yapılan baskı yaşayış biçimlerini olumsuz etkiliyor. Bu psikolojik sorunlar doğurarak önümüze geliyor. Eğer kadın çalışıyorsa işine yansıyor, eşinin işine de yansıyor, aile ilişkilerine yansıyor. İş potansiyelinde ki düşüş ileri de işsiz kalmalarına neden olurken, peşinden ekonomik ve sosyal sorunları getiriyor. Giderek zorlaşan ekonomik ve sosyal şartlar karşısında kontrol altında tutulmaya çalışılan çocuklarda baskılardan sıkılarak, farklı düşünceler ve arayışlar içerisinde yer alıyorlar. Ülkenin gergin hali, gündemin sürekli siyaset olması ülkenin ve vatandaşların gerçek sorunlarının dile getirilmiyor olması da insanların ruhsal durumlarına olumsuz katkı sağlıyor” diye konuştu.
Levent ERİŞ

Editör: TE Bilişim