Görüntülerin 2014’ün ocak ayında dernek binasında kameranın olmadığı soyunma odası ve tuvalette çekildiği ortaya çıktı. Yaklaşık 20 otizmli çocuğun bulunduğu dernekte hizmet veren yaşam koçları ise ortaya çıkan görüntülerin kendilerini de çok etkilediğini belirterek, yanlış anlaşılmak istemediklerini anlattı.
Konuyla alakalı dernek binasında açıklama yapan Kırkpınar Halkı Otizm Dayanışma Derneği Başkanı Cem Kumuk, görüntülerin ortaya çıkmasıyla birlikte dernekte hizmet veren yaşam koçları S.Ç. ve C.U.‘nun dernekle ilişkileri kesilerek, haklarında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.
Medyada paylaşılan bilgilerin dernek olarak yapmaya çalıştıkları çalışmaları toplum önünde yanlış anlaşılmaya doğru sürüklediğini belirten Kumuk, şöyle konuştu:“Derneğimiz 2012 yılında otizmli bireylerin aileleri tarafından kurulmuş bir dayanışma derneğidir. Yani dernek herhangi bir şekilde ticari amaçla, kâr amacıyla kurulmuş bir dernek değildir. Dolayısıyla bende dahil olmak üzere ailelerin otizmli çocuklarını burada yaşam koçluğu sistemi altında bir destek aldığı organizasyondur burası. Dolayısıyla medyada yer aldığı gibi ‘şu kadar para verdik, bunlar bu kadar para kazanıyorlar’ gibi ifadeler hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır. Tamamen kurum bu sistem altında otizmli çocuklara destek sağlayan, fayda sağlayan ailelerimizin bağışlarıyla ayakta durmaktadır.”
Güvenlik kamerasının olmadığı soyunma odasında eylemin gerçekleştirildiğini ifade eden Kumuk, şunları söyledi: “Dolayısıyla konunun şahsa ait olduğu ve art niyetli yapıldığı son derece aşikar. Kaldı ki biz zaten hukuki anlamda gerekli suç duyurusunda bulunduğumuz için hukuk bu konuda bu kişilere gerekli cezaları verecektir.”
Fiili işleyen yaşam koçlarının yaklaşık bir sene önceye kadar dernekte işe başladığını hatırlatan Kumuk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz bilgileri alır almaz derhal ailelerimizle birlikte toplantı yaptık. Konu hakkındaki en detaylı bilgileri ve görüntüleri paylaştık. İçimizden böyle bir çürük yumurta çıktığını, bu çürük yumurtayı hemen tasfiye ettiğimizi, hakkında suç duyurusunda bulunduğumuzu ailelerimizle paylaştık. Ailelerimizde son derece üzüldü. Sonuçta sadece benim çocuğum değil, benim çocuğum bütün arkadaşlarımın çocuğu, bütün arkadaşlarımızın çocukları da benim çocuklarım.”
Türkiye’nin dört bir yanından otizmli çocukların derneklerinde hizmet gördüğünü anlatan Cem Kumuk, şunları söyledi: “Biz otizme karşı çocuklarımızın yaşam kalitesini artırmak, onlara bir yaşam sevinci vermek adına burayı kurduk. Böyle bir kuruluş amacı ile kurulan bir derneğin kurumsal olarak amacı kötü bir şey olamaz. Dolayısıyla son derece münferit bir harekettir, münferit olduğu son derece net bir şekilde görülmektedir. Medyanın da bunu paylaşırken bu sorumluluk bilinci içinde bu sistemi tanımayan bilmeyen ama öğrendiği zaman bu sistemin faydalarından nimet sağlamak isteyecek otizmli bireylerin ailelerini yanlış yönlendirmeyecek şekilde bir tavır takınmalarını özellikle bekliyoruz.”
Dernekte eğitim alan otizmli çocukların ailelerinin de katıldığı toplantıda konuşan oğlu otizmli olan baba Ejder Ayanoğlu da derneğin faaliyetlerini çok yakından takip eden biri olarak, gerçekten topluma faydalı işler yapan bir dernek olduğunu söyledi. Münferit bir olaydan dolayı derneğin lekelenmesini, buradaki ailelerin zarar görmesini istemediklerini anlatan Ayanoğlu, "Zaten olay adliyeye intikal etmiş durumda. Yetkililer, sorumlular bu işin takipçisi durumundalar” dedi.

İlgili haber: OTİSTİK ÇOCUKLARA DAYAK İDDİASI

Editör: TE Bilişim