5 BİN 500 ADET LARVA

Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı İzmit Orman İşletme Müdürlüğünün 2013 yılı programında ormanları zararlılardan korumak amacıyla 5 bin adet yırtıcı böcek üretimi, Taşköprü Orman İşletme Şefliği biyolojik mücadele laboratuarında 5 bin 500 adet larva elde edilerek gerçekleştirildi.

DOĞAYA

Geçtiğimiz yıllarda Sakarya ve İzmit’teki çam ormanlarında bulunan zararlılarla başarılı bir şekilde mücadele eden ve Terminatör böcek olarak bilinen Callosoma’ların bu yıl da çam kese böcekleriyle başarılı bir şekilde mücadele vermesi bekleniyor. Elde edilen larvalar İzmit Orman İşletme Müdürlüğünün birçok bölgesinde Çam kese böceğinin yoğun olduğu Çam plantasyon sahalarına salınmaya başladı. Orman zararlılarıyla mücadelede etkili bir şekilde kullanılıyor.

ÜRETİM

Böceklerin üretim aşamasından bahseden Orman Bölge Müdürü Hasan Türkyılmaz, “Callosoma böceği üretiminde; anaç böcekler 20-30 adet olmak üzere kaplara alınıyor. Proje kapsamında 5 bin 500 adet Callasoma sychopanta üretimi gerçekleşti ve doğaya salma işlemine başlandı. Projenin Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasında bulunan ve çam kese zararlısının yoğun olduğu alanlarda da uygulanacak’ derken projenin başarıyla yürütüldüğünün altını çizdi.

KORUYOR

Sakarya'da geçtiğimiz yıl Nisan ayında Ormana bırakılan 5 bin adet 'Callosoma Syhyepahta' türü böcek, 5 bin 800 dönümlük bir alanda çam kese böceğiyle başarılı bir şekilde mücadele etti. Ağaçlarda boy büyümesi ve hacim kaybına neden olan çam kese böceği zamanla ağacı kurutarak öldürüyor ve ormanlara yangınlardan daha fazla zarar veriyor.

Editör: TE Bilişim