Kutluata,  ‘Örgütlenmenin bu güne kadar sendika yüzü görmemiş işçi kesimine neler kazandıracağı iyi anlatılmalıdır’ dedi.
ÖRGÜTLÜ ÇALIŞMA HAYATI
Ziyarette Türk-İş İl Temsilcisi Cemal Yaman, Milletvekili Kutluata’ya sendika çalışmalarını anlattı. Örgütlenmenin önemine değinen Yaman, ‘Çalışan sayısı arttıkça her geçen gün sorunlarda artmaktadır. Sendikalar kanunlarla desteklenen, işçilerden güç alan ve işçinin haklarını savunan kurumlardır. Bilindiği üzere Toyota fabrikasında sendikalaşma örgütlenme çalışmaları yürütüyoruz. Orada çalışan işçiler yıllardır sendikal haklardan uzaklar. Amacımız bu güne kadar örgütsüz bir çalışma hayatı içerisinde olan o kardeşlerimizi örgütlü bir çalışma hayatının içine dahil etmektir’ dedi.
İŞSİZ KALANLAR OLACAK
Toyota işçisinin örgütlenme noktasında yaşanmakta olan süreci anlatan Yaman, ‘Kent Meydanında yer bir binada irtibat büromuzu kurduk. Toyota işçini Türk Metal çatısı altında toplamayı hedefliyoruz. Hedefimiz bu’ diye konuştu. Toyota’nın yeni üretim modeli için 870 işçi alımı yapmasına ilişkin konuşan Yaman, ‘İş-Kur aracılığıyla alınacak o işçilerin her şeyini devlet karşılayacak. 6 ay sonra bunların yarısını işten çıkaracaklar. Bu ucuz işçilik hatta bedava işçiliktir’ ifadelerini kullandı. Yaman ayrıca Tüvasaş, taşeronluk sistemi ve sendikal faaliyetlerin önündeki engeller hakkında Kutluata’ya bilgiler verdi.
İSTİHDAM KALİTESİ
Türk-İş’in sendikal faaliyetlerini yakından takip ettiklerini anlatan Milletvekili Münir Kutluata ise, ‘İş hayatında örgütlü bir toplum olabilmek adına yürütülen çalışmaları desteklememek mümkün değil, fakat görüldüğü gibi sanayi kuruluşlarımız başta olmak üzere birçok iş kolunda istihdam da sıkıntı yaşanıyor. Kalifiye eleman sıkıntısı aşılamadığı için mevsimlik kurslar ile sanayi kuruluşlarının karşılanan eleman ihtiyaçları, istihdama ne kadar deva oluyor, amacına ne kadar ulaşıyor buna bakmak lazım’ diye konuştu.
SENDİKA ANLATMALI
Kutluata, ‘Toyota’da örgütlenme sürecinde işçiye sendikalı olmalarının faydalarının iyi anlatılması gerekir. İşçi bakacak sendika ne anlatıyor, o sendika altında örgütlenirse kazanımı ne olacak ona bakıyor. Bu süreç işçiye iyi ve doğru anlatılmalı. Sendika bu doğrultuda işçiye örgütlenmeden elde edeceği kazanımları anlatmalıdır. Bu güne kadar bu tür büyük sanayi kuruluşlarında sendikasız çalışan kardeşlerimizin örgütlenmeden gelen gücü lehlerine çevirecek bir oluşum içerisinde yer almaları en büyük temennimizdir’ diye konuştu.

Editör: TE Bilişim