Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkındaki kanunun konuşuldu toplantıya Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı ve aynı zamanda Erenler kent konseyi Başkanı olan Prof. Dr. Kemalettin Yılmaz başkanlık yaptı. Kent konseyi genel kurul üyelerine bu kanunla amaçlanan kentsel dönüşümün ne olduğu konusunda bilgiler veren Prof. Dr. Yılmaz, Deprem öncesi yapılan binaların durumu ve kentsel dönüşüm gerçeği konulu bir de sunum yaptı.
RİSK
Prof. Dr. Yılmaz yaptığı açıklamada, üç temel halkası olan kanunun, riskli alanlar, riskli yapılar ve rezerv yapı alanları konularında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen bir çalışma neticesinde 5 ilde Büyükşehir Belediyelerine ve bazı ilçe Belediyelerine yetkiler verildiğini, Bakanlıkça yetkilendirilen bu belediyelerden birinin de Erenler Belediyesinin olduğu söyledi. Eski bina stokuna olan güvensizliğin nedenlerini örneklerle detaylandıran Prof. Dr. Yılmaz, O dönemdeki yönetmelik, malzeme, işçilik ve denetim kalitesinin yetersiz olduğunu, hazır beton teknolojisinin Ülkemize 50 yıllık bir gecikmeyle geldiğini ifade etti.
DÖNÜŞÜM
‘Hak sahiplerinin müteahhit ve yerel yönetimlerin oluşturduğu sinerji şehrin vizyonunu da değiştirecektir. Bunun için halkın katılımının sağlanması ve buna inandırılması çok önemlidir. Başta ortaya koyacağımız iyi bir örnek çalışma çok önemlidir’ diyen Prof. Dr. Yılmaz Bakanlığın Sakarya’ya öncelik vereceğinin sözünü aldıklarını, bu nedenle hazırlanacak dönüşüm projeleriyle gidildiğinde şehrin 1999 sonrası yaşadığı mağduriyetin ve mahrumiyetin telafi edilebileceğini söyledi.
HAZIR
Prof Dr. Yılmaz son olarak, ‘Kamuoyunun fay hatlarıyla meşgul etmenin, medyada depremin zamanını ve şeklini tartışmanın vatandaşlarımıza hiçbir faydası olmayacaktır’ sözleri ile konuşmasını tamamladı. Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk ise, ‘17 Ağustos 1999 ‘da asrın felaketi olarak adlandırdığımız Marmara depremini bu şehirde hep beraber yaşayarak gördük. Binlerce can kaybına uğradık ve biz artık bu şehirde depremden dolayı canlarımızı kaybetmek istemiyoruz. Gelecek nesillerimizin daha sağlıklı mekânlarda yetişmesi ve yaşamasını istiyoruz’ dedi.

Editör: TE Bilişim