SEDAŞ sınıfta kaldı
Şehrin su, doğalgaz ve elektrik ihtiyacını karşılayan üç kurum olan AGDAŞ, SASKİ
ve SEDAŞ faturalandırmalarında yapılan değerleme acı bir gerçeği de ortaya çıkardı
Öyle ki AGDAŞ yatırım ve kesintisiz hizmetiyle dikkat çekerken, fatura ödeme konusunda iki aya kadar vatandaşa müsaade etmesi vatandaşı ekonomik olarak rahatlatıyor. AGDAŞ’ta toplam kullanılan gaz bedelinin haricinde sadece KDV dahil olmak üzere yüzde 17’lik bir ekleme oluyor. Yani 100 liralık doğalgaz tüketiminde fatura 117 lira olarak tüketiciye yansıyor.
SASKİ
Büyükşehir Belediyesinin bir kuruluşu olan SASKİ’de de vatandaşın kullandığı su hizmetinde doğalgazda olduğu gibi hemen kesintiye gidilmiyor. Vatandaşa birkaç fatura müsaade edilirken, faturalandırmada kabarıklık olmaması dikkat çekiyor. Yani 100 liralık bir su harcamasına ortama KDV ve diğer bedellerle birlikte yüzde 22 yansımayla, 122 lira faturalandırılıyor.
SEDAŞ
2009 yılında özelleştiği günden bu yana yarattığı mağduriyetlerle vatandaşa çile çektiren ve kimsenin diş geçiremediği SEDAŞ’ta bir aylık faturanın 10 gün gecikmesi durumunda bazen uyarı dahi yapmadan enerji kesintisi uyguluyor. Karşılığında ise 17.70 lira açma/kapama bedeli alıyor. Faturaların yüksek gelmesinden isyan eden vatandaşa ise gelen 100 liralık bir gerçek enerji tüketim bedeline yüzde 70 oranında eklemeler yapılarak fatura 170 liraya kadar dayanıyor.
BUNLAR NE PARASI?
Enerjiyi satarken yapılan masrafın tümü vatandaşa fatura ediliyor. Yani perakende satış hizmet bedeli,  iletişim sistemleri kullanımı bedeli, dağıtım bedeli ve sayaç okuma bedeli vatandaşa fatura ediliyor. Fatura bedeline ayrıca enerji fonu, TRT payı, belediye tüketim vergisi ve kayıp-kaçak bedelleri yansıyor. Özellikle kendi bünyesinde SEPAŞ isimli şirketin kurulmasının ardından perakende satış hizmet bedelinin vatandaşa fatura edilmesi kafaları karıştı.
ÜSTÜN’E TAM DESTEK
AKP Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, SRT’de katıldığı canlı yayında SEDAŞ hakkında, ‘Her yerde ilk şikayet SEDAŞ’tan geliyor. Sakarya’da bizi yıpratmak için bir muhalefet partisi kurulsa bize SEDAŞ kadar zarar veremezdi. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a gittim. Artık SEDAŞ konusunda lisans iptalini konuşmanın vakti gelmiştir’ şeklindeki açıklamasına ise destek yağıyor.


 

Editör: TE Bilişim