Türkmeneli İnsan Hakları Derneği Sakarya Şube Başkanı Eşref Kamil, Kerkük Valisinin il genelinde bulunan resmi kurum ve kuruluşlara Kürdistan bayrağını astırma emrine tepki göstererek bir basın açıklaması yaptı. Eşref, “Bu şehri biz asla ve asla başka bir unsurlara teslim etmeyeceğiz. Kerkük, Türk’tür ve Türk kalacaktır, bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.
Düzenlenen basın açıklamasında, ‘Türk Yurdu Kerkük’te Yaşanan İşgale Göz Yumma’ sloganı ile yola çıktıklarını belirten ve Kerkük’te yaşanan bayrak krizine yönelik tepki gösterdiklerini ifade eden Başkan Kamil, “’Türk Yurdu Kerkük’te Yaşanan İşgale Göz Yumma’ sloganı ile yola çıkıyoruz. Irak’ta 3 milyona yakın Türkmen yaşamaktadır. Burada amaç bu hain düşünce ve emek içerisinde olan düşmanların Kerkük’ün demokrasisi, yapısını değiştirmek ve Kerkük’ü gerçekten izole etmektir. Son zamanlarda bu sinsi plan daha çok artmakta. Özellikle KYP’li olan Kerkük Valisi, Kerkük’te yasadışı üç tane uygulama yaptı. Biri Kerkük petrollerine el koymak, ikincisi Kerkük Valiliğinde PKK terör örgütünü kabul etmek, onlara güç vermek, onlara büro açtırmak. Üçüncüsü ise Kerkük il meclisi tarafından tek taraflı, tüm yasaları hiç sayarak Kerkük’te, Kürdistan paçavrasının resmi kurumlara asılmasını emretmiştir. Tabiki bu karara biz Türkmenler olarak büyük tepkimizi göstermiş olduk. Kerkük bir Türkmen şehridir, bunu asla unutmamamız gerekir. Bu karar doğrultusunda Kerkük’te yaşayan Türkmenler, sivil toplumlar, siyasi partiler, gençler hepimiz tepkimizi göstermiş bulunmaktayız. Boykotlar ve mitingler sık sık yapılmaktadır ve yapılmaya da devam edecek” ifadelerini kullandı.

Kamil: “Kerkük, Türk’tür ve Türk Kalacaktır”
Kerkük’ün öz ve öz Türkmen şehri olduğunu söyleyen Eşref Kamil, “Kerkük öz ve öz Türkmen şehridir, mozaiki ile birlikte içerisinde Arabı, Kürdü, Türkmeni ve Hristiyanı yaşamaktadır. Bu şehri biz asla ve asla başka bir unsurlara teslim etmeyeceğiz. Biz Saddam düştükten sonra Kerkük’e huzurun, mutluluğun geleceğini düşünmüştük. Ama ne yazık ki şuanda o daracık coğrafyada, bir tarafımızda DAEŞ, bir tarafımızda IŞİD ve öbür tarafımızda Kürtler var, dolayısıyla sıkıştık o coğrafyada kaldık. Ancak bizim burada tek güvendiğimiz dal var sırtımızı ne bir terör örgütüne bağladık nede başka bir ülkeye bağladık. Biz sırtımızı anavatanımıza ve Türk dünyasına bağladık. Ana vatanımızdan aldığımız güç ve feyz ile biz hareket ediyoruz. Türkmeneli şuuru günden güne artmaktadır ve bunun yanı sıra bizim elimizden gelen ne varsa yapıyoruz ki bu kararı asla kabul etmeyeceğiz, Kürdistana hiçbir zaman teslim etmeyeceğiz. Bu bizim en doğal hakkımızdır çünkü Kerkük, Türk’tür ve Türk kalacaktır, bundan kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

“Anavatandan beklentimiz yanımızda durmaları”
Konu ile ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüklerini belirten Kamil, “Anavatandan beklentimiz, sivil kurum ve kuruluşlar, siyasi partiler bize daha fazla destek olmalarını, bizim yanımızda durmalarını ve Ayyıldızlı mavi bayrağımıza sahip çıkmalarını bekliyoruz. Yani oldu bittiye getirip Kerkük’ü, Kürdistana teslim etmememiz gerekir. İki gün önce Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir görüşmemiz oldu. Kendisi bizden Kerkük ve Türkmenler ile ilgili bilgi sundu. Bizde kendisine oradaki durumu izah ettik, konunun ne olduğunu kendisine anlattık. Sıkıntılarımızın olduğunu, bayrak krizinin olduğunu ve kendisi bize, içimizin rahat olması gerektiğini, Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak her türlü sorunda bizim yanımızda olacaklarını söyledi” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim