1600’lü yıllarda Osmanlı Paşalarından Resül Paşa tarafından kurulduğu iddia edilen Resüller Köyü, Muhtarı Ahmet Hocaoğlu Köyün kurucusu olan Resül Paşanın mezarını uzun yıllar aramalardan sonra 356 yıl sonra aynı köyün ormanlık alanında bulundu. Köyün ormanlık alanında bir mezar olduğunu söyleyen yaşlı insanlardan aldıkları bilgilerle Köy Muhtarı Ahmet Hocaoğlu ve köylüler köylerinin kurucusu olan Osmanlı paşalarından Resul paşanın mezarını aramaya başladılar.

YATIR

Uzun bir arama sonucunda paşanın mezarını bulan köy muhtarı Ahmet Hocaoğlu şunları söyledi, ‘Ben muhtar olduktan sonra köyümüzün ismini nerden aldığını bana sorduklarında bende köyümüzde bir yatır varmış oradan aldığını söyledim. Köyümüzde bulunan yaşlı insanlara köyümüzdeki eski mezarlık nerde diye sordum ve şu an bulunduğum yere mezarlık altı mevki denir’

KIRILMIŞ

‘Resül Paşa’nın mezarı da orda dediler. Burası ormanlık bir alandı ve bende orman işletmesine giderek izin alıp ormanlık alanı temizleyerek mezarlığı ortaya çıkardım. Çok eski olan ve kaybolan mezarların başında çok eski taşlar vardı. Bu taşları eski yazı bilen din görevlisiyle birlikte tek tek dolaşarak okuduk ve uzun aramalarımızdan sonra köyümüzün kurucusu olan Resül Paşa’nın mezarını bulduk. Taşları kırıldığı yerden toplayarak yapıştırdık ve tekrar mezarının başına diktik’ dedi. 

Editör: TE Bilişim