Aday olmanız halinde Arifiye için en önemli hizmetleriniz ne olacak?

            Belki klasik bir söylem olacak ama kamuda özellikle belediyecilikte ilk dönem gerçekten öğrenme, gözlemleme ve projelendirme ile geçiyor. Bir belediye başkanı, görev süresinin son bir buçuk-iki yılında gözlemleri sonucu ihtiyaç duyulan projeleri hayata geçirdiği için son iki yıl çalışmış gibi algılanıyor. Aslına bakarsanız, bir yerde başarılı olabilmek için asgari iki dönem yani on yıllık görev süresi şart.  Bunu en güzel örneklerinden biri Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Eskişehir Büyükşehir Belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen. Bu insanların şehirlerine kattıkları vizyon ve gelişme tartışılmaz bir gerçek.

SOSYAL HAYAT SÖNÜK

Ben de bu dönem görev süresinin ilk yıllarında, belediyeciliği öğrenme, Arifiye'yi tanıma, günübirlik sorunlar ve bunlara bağlı oluşabilecek uzun vadeli sorunları ön görme, buna göre çözüm üretme gibi çalışmalarda bulundum.

Yollar, imar, Park Bahçeler ve temizlik gibi standart Belediyecilik hizmetlerinin dışında, Bir eğitimci olarak yıllardan beri Arifiye'de gördüğüm en büyük eksiklik sosyal hayatın çok sönük olması. Aslında bu, direk olarak şehir içi ekonomik hayatı etkiliyor. Esnafımız bu yüzden zayıf kalıyor. Akşam saat 20.00'den sonra tüm işyerleri kapalı. Bunun nedeni, insanımızı merkeze çekecek bir etkinliğin, ailece gidilecek sinema, tiyatro ya da canlı müzik eşliğinde ailenizle eğleneceğiniz bir eğlence mekânının olmaması. Bence yıllardan beri Arifiye bu yüzden içine kapalı kalarak sosyal hayatı çok zayıf bir yerleşim yeri oldu.

GENÇLERİ ÖNEMSİYORUZ

Arifiye Meslek Yüksekokulu ile gençlerimizi ilçemize çekmek için çalıştık. Gençlerimizi ilçemizde tutmak için de ihtiyaç duyacakları sosyal donatı alanlarını oluşturmamız gerekiyordu. Spor kompleksleri, park alanları, tiyatro ve sinema salonu, kafeterya gibi dinlenebilecekleri ve eğlenebilecekleri mekânları inşa ettik. Bunun için; Arifiye merkezde bulunan ve sadece insanların düğün, sünnet cemiyeti gibi ihtiyaçlarına cevap veren sosyal tesisleri kaldırarak Kültür Merkezi ve İş Merkezini inşa etme gereği duyduk. Bu kompleks içine de, Halk Eğitim Merkezi, Sinema ve tiyatro salonu, SAMEK kursları, banka şubeleri, sağlık ocağı, eczaneler, nikah salonu ve iş yerlerini koyarak insanımızın hemen her türlü ihtiyacını karşılayacağı bir kompleks kurmaya çalıştık. Bu, ilk bakışta biraz karışık bir yapı gibi görünebilir.

EKONOMİ CANLANIYOR

Ancak bizim gibi gelişme aşamasındaki yerlerde merkez, çok dar bir alanda sıkışıp kalmıştır. Vatandaşın tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir yapı kurar, Kent Meydanında ve Gölbaşı Parkta da çeşitli etkinlikler yaparsanız, Arifiye'nin gece hayatı canlanmaya başlayacaktır. Bu güne kadar yaptığımız çalışmalar, özel sektöre de ilham kaynağı oldu. İnsanımızın gece dışarı çıkmasıyla da ekonomik hayat ta canlanmaya başlayacaktır diye ümit ediyorum. Bana göre Arifiye'nin tam bir ilçe olması için sosyal ve ekonomik olarak gelişmesi şart.

3. Arifiye'nin geleceği hakkındaki düşünceleriniz?

 

Arifiye, tüm yolların kesiştiği jeopolitik konumunun yanında, İlimizin sanayi merkezi konumunda olması nedeniyle büyümeye ve gelişmeye müsait bir ilçe. Biz de bütün yatırımlarımızı ve planlarımızı ilçemizin bu günkü konumu ve nüfusuna göre değil, Arifiye'nin gelecek 20 yıla göre planlıyor yapıyoruz.

SIKINTIMIZ KALMADI

Daha önce de ifade etmeye çalıştığım gibi bizim planlarımız ve çalışmalarımız tamamen geleceğe yönelik. İmarda, bu güne kadar kolay kolay kimsenin cesaret edemeyeceği çalışmalarımız oldu. Tam 12 bölgede 18'nci madde uygulaması gerçekleştirerek bu yerlerdeki imar yollarını açtık. Alt yapı çalışmalarımız ise devam ediyor.  Peki, kazanan kim? İşin en keyifli yanı da bu. Bu işlerde her kes kazanıyor. Parsel malikleri kazanıyor, Belediye Kazanıyor, şehir kazanıyor. Yeter ki, insanlarımıza bunu anlatabilelim. Bunun en güzel örneği; Serdivan. Bu gün bu kadar revaçta olmasının tek nedeni Büyük şehir Belediye Başkanımız Sayın Zeki Toçoğlu'nun belediye başkanlığı zamanında yaptığı imar çalışmaları ve şehir planlarıdır. Bu konuda bize çok iyi bir örnek teşkil ediyor. Sanayi alanında zaten sıkıntımız yok.

ARİFİYE İVME YAKALADI

Gençlerimize iş bulma konusunda ise ciddi çalışmalarımız oldu. Meslek Yüksekokulumuzu kurarken sanayicilerimizle, esnafımızla görüşüp ihtiyaçları olana alanlarda kalifiye eleman yetişmesini sağlayacak bölümler açılmasını sağladık. Bu çalışmalarımızı SAMEK ve Halk Eğitim kurslarıyla destekledik. Arifiye'nin bir katma değeri de Dış Mekân Süs Bitkiciliği. Yollara gelince hızlı trenin Arifiye'de durması için TCDD nezdinde milletvekillerimizin desteğinde ciddi girişimlerimiz oldu. Çok şükür ileride bunun meyvelerini de görme şansımız olacak. Şehirlerarası Otogar ile ve Raylı Sistem ile birlikte baktığınızda ulaşım yönünden de Arifiye ilimizdeki en şanslı ilçelerden biri. Biz şu 38 bin olan merkez nüfusumuzun on yıl içerisinde en az altmış bin civarın da olmasını öngörüyoruz. Tabi bu öngörüye TOKİ tarafından yapılacak bir toplu konut yatırım dahil değil. Böyle bir durumda nüfusumuz çok daha fazla olacaktır. Sözün kısası bana göre, Arifiye gelişmede belli bir ivmeyi yakaladı. Sakarya'nın en gözde ilçelerinden biri olacağımızı düşünüyorum.

4. Asfalt ve Yol Çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Göreve geldiğimiz günden bu yana yollarımıza çok ciddi yatırımlar yaptık. 70.000 ton civarında asfalt attık. 150.000 m² kilitli parke 20.000 m²'de bordür ve yağmur oluğu döşedik. Ana cadde ve sokaklarımızda bu gün bozuk yolumuz hemen hemen bulunmamakta. Hanlı Mahallemizde geçtiğimiz yıl başlayan doğalgaz çalışmaları nedeniyle bozulan yollarımızı asfalt sezonuna girdiğimiz bu günlerde hızlı bir şekilde asfaltladık. Ara sokaklarda Fen İşleri Müdürlüğümüz beton parke çalışması yapacak. Bunun dışında Hacıköy, Kemaliye, Türk Çaybaşı Karaaptiler, Kirazca mahallelerinde yol bakımlarının yanı sıra yeni yolları da açarak modern bir yapıya kavuşturduk.  Bu yıl yapacağımız çalışmalar ile birlikte, ilçe genelinde bozuk yolumuz kalmayacak. Bu çalışmaların çok hızlı ve seri bir şekilde yapılabilmesi için Fen İşleri Müdürlüğü’nün araç parkını da yeniledik.

5. Eğitimci olarak Eğitme katkılarınız nelerdir?

Bildiğiniz gibi ben ilköğretim müfettişiyim. Uzun yıllar yurdun çeşitli yerlerinde öğretmenlik yaptım. Dolayısıyla öğretmen arkadaşlarımızın sorunlarını çok iyi biliyor ve anlıyorum. Arifiye belediyesi olarak 5393 Sayılı Belediye Yasasının bize verdiği yetkileri kullanarak her türlü desteği veriyoruz. Gerek inşaat, gerek bilgisayar, projeksiyon, elektrik donanımları, bahçe düzenlemeleri ve peyzajı, asfalt ve oyun grupları, yaptıkları sosyal etkinlikler için gereken her türlü destek bunların arasında. 

EĞİTİM VE SPOR

Bunu dışında geçtiğimiz yıl Kaymakamlığımızla iş birliği yaparak hayat geçirdiğimiz Akıllı Tahta Projemiz var. Öğrencilerimizin ve sporseverlerimizin ihtiyaç duydukları tesisleri ve oyun alanlarını da inşa etmeyi ihmal etmedik. Bu gün Arifiye'li sporcularımız, Ulusal ve uluslararası müsabakalarda başarıda başarıya koşuyor. Bu da çalışmalarımız için bize şevk veriyor.

 

6. Kaç çocuk sahibisiniz? Çocuklarınız ne yapıyor?

 

Ben iki erkek evlat sahibiyim. Büyük oğlum Taha Semih 21 yaşında ve Bayburt Üniversitesi İnşaat Mühendisliği üçüncü sınıf öğrencisi, küçük oğlum Çağrı Sertan 18 yaşında ve Anadolu Öğretmen Lisesi son sınıf öğrencisi. Bu yıl o da üniversiteye hazırlanıyor.

 

7. Arifiye'nin nüfusu ne kadar? Kaç Mahalleniz var? Belediyede kaç personel çalışıyor?

 

Arifiye'mizin merkez nüfusu bu gün itibarı ile 38.204. Birde Büyükşehir’e bağlı olup, imar yönünden bize bağlı olarak OR-KÖY statüsündeki köyler var. Bunları da kattığınızda hizmet verdiğimiz insan sayısı 44.000 civarında. Arifiye'de 17 mahalle, Adapazarı ve Geyve ilçelerine bağlı, ancak imar ve temizlik hizmetlerini verdiğimiz,  OR-KÖY statüsünde 15 köy var. Belediyemizde; 24 memur, 47 kadrolu işçi, 2 geçici işçi 10 sözleşmeli personel ve 43 hizmet satın alma yoluyla çalıştırdığımız işçi arkadaşımız olmak üzere toplam; 126 personelimiz bulunmakta.

 

8.İlçede şu an ne tür yatırımlar var? Hedefleriniz nelerdir?

 

•          Karaaptiler Mahallesi için Rekreasyon Alanı Projesi

•          Sağlık İl Müdürlüğü ile yapılan çalışmayla Sağlık Park Projesinde çocuklara ilk yardım eğitimi ve pratik bilgilerin verilebileceği bir merkez.

•          İlçemizde mahalleleri bir birine bağlayacak köprüler.

Editör: TE Bilişim