Devlet Su İşleri (DSİ) ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi ekipleri Sakarya’nın en verimli ovalarından biri olan Gökçeören Ovası’nda ıslah çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor.  Gökçeören Bataklığı olarak anılan ovanın çalışmalar sonunda tarıma elverişli hale getirilmesi planlanıyor. Gelişmeler herkesi memnun ederken bölge çiftçileri çalışmaların yılbaşına kadar bitirilmesini istiyor.

Yılların sorunu

Serdivan Aralık Köyü’nde bulunan Gökçeören Ovası tarıma elverişli topraklara sahip olmasına rağmen yıllarca bataklık olarak adından bahsettirdi. Yağışlı havalarda sular altında kalan ova,  bölge çiftçisinin yıllarca zarar etmesine neden oldu. Ovadaki su baskınları çiftçilerle birlikte milli ekonominin de milyonlarca lira zara uğramasına neden oldu. 

Adı, bataklığa çıktı

Sakarya Ziraat Odası’nın girişimleri sonrasında Sakarya Valiliği öncülüğünde Gökçeören için adeta seferberlik başlatıldı. Yağışlı havalarda sular altında kaldığı için Sakarya çiftçisini her sene üzen namı değer Gökçeören Bataklığı, DSİ ve Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı kanal çalışmaları ile kurutulmaya başlandı.

Ziraat Odası Teftişte

Bölgedeki ıslah çalışmaları Sakarya Ziraat Odası ve bölge çiftçisini son derece memnun etti. Çalışmaların sürdüğü alanda incelemelerde bulunan Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu; çiftçilerle görüşerek çalışmalarda gelinen son nokta hakkında bilgiler verdi.

Kanal açma çalışmaları

Devlet Su İşleri ekiplerinin yürüttüğü kanal çalışması ile biriken suların Çark Dersi’ne ulaştırıldığını aktaran Şenoğlu, Arazinin su baskınlarından korunması için ayrıca  gölet çalışması yapıldığını belirtti. Hamdi Şenoğlu, “Kızılcık Meşeli Göleti’ndeki  çalışmaların bitmesi  sonrasında arazi hem su baskınından kurtulacak hem de sulama problemini çözmüş olacak. Aynı zamanda daha önce çalışması yapılmış bir türlü uygulamaya konulmayan Selahiye Göleti’nin yapılmasıyla da aşırı yağışlarda oluşacak zararların önüne geçilmiş olacak” dedi.

Yılbaşına kadar bitebilir

Bölgedeki kanal açma çalışmalarının yılbaşına kadar bitmesini beklediklerini belirten Şenoğlu, “Çiftçilerimizin de bu yönde beklentileri var. Yıllarca mahsulü sular altında kalan bölge çiftçisi nihayet rahat bir nefes alacak. Çiftçimiz, 2017 yılında inşallah gönül rahatlığıyla ürününü ekecek. Su baskınlarının önüne geçilmesi sayesinde tarladaki verimlilik de artacaktır” diye konuştu. 

Valim Coş’a teşekkür

Gökçeören bataklığının kurutulması için Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş’un yoğun bir çaba sarf ettiğine dikkat çeken Başkan Şenoğlu, “Bilindiği gibi buradaki çalışmalar Sayın Valimizin talimatıyla başladı. Hem Ziraat Odaları hem de çiftçiler olarak gelişmelerden çok memnunuz. Sayın Valimize çiftçilerimiz adına teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.

‘Çiftçilerin yüzü gülecek’

Aralık Köyü Muhtarı Mustafa Karabaşoğlu da bölgede başlatılan çalışmaların tarımda verimliliği daha da artıracağını söyledi. Karabaşoğlu, “Yıllardır sorunlarla karşılaşan çitçilerimizin yüzü artık gülecek. Her yıl su altında kalan mahsuller nedeniyle milyonlarca Lira zarar oluyordu. Bunun sıkıntısını çiftçi çekiyordu.  Şimdi bu sorun bitiyor. Çalışmanın yılbaşına kadar tamamlanmasını bekliyoruz. Gökçeören Ovası’ndaki sorunun çözülmesi için talimat veren Sakarya Valimiz Hüseyin Avni Coş, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeki Toçoğlu ve Serdivan Belediye Başkanımız Yusuf Alemdar’a çok teşekkür ediyoruz “ dedi

‘Çalışmalar bir an önce tamamlansın’

Gökçeören Ovası’nda ailesiyle birlikte çiftçilik yapan İsmet Dolgun ise çalışmaların yılbaşına kadar tamamlanmasını beklediklerini ifade etti. Bu yıl ektikleri karpuzun yoğun yağışlar nedeniyle çürüdüğünü belirten Dolgun, 2017 yılında tarlaların su baskını olmadan ekmek istediklerini söyledi.

‘Milli ekonomi zarar görüyor’

Aynı aileden Sedat Dolgun ise, “Bu yıl patlıcan ekmiştik. Ancak Gökçören sular altında kalınca mahsuller çoğu çürüdü. İki kez ekim yapmamıza rağmen bir türlü istediğimiz verimi alamadık. Pazarda karpuzun kilosunun 60 Kuruştan patlıcanın kilosunu ise 1 TL’den satabildik. Zararımız çok oldu. Her yıl benzer problemler yaşıyoruz. Biz nasıl zarar ediyorsak milli ekonomi de bu işten zarar görüyor. Buradaki çalışmalar bittiğinde gönül rahatlıyla ürünlerimizin ekebileceğiz.  Bu sorunun çözülmesinde emeği geçen herkesten Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.

Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, çiftçilerin talep ve önerilerini dinledikten sonra Aralık Köyü’ndeki incelemelerini tamamladı. 

Editör: TE Bilişim