Opr. Dr. Hulusi Doğan, diyabet gözün özellikle sinir tabakasını (retina veya ağ tabaka) ve bu tabakayı besleyen damarları etkileyerek görme kayıplarına yol açmakta olduğunu belirterek "Unutulmamalıdır ki gözdeki hasar başladığında hastaların hiçbir şikayeti olmayabilir. Bu da, diyabetli kişilerin göz şikayetleri başlamadan göz doktoruna gitmelerinin ve doktorun tavsiye ettiği sıklıkta düzenli aralıklarla takip edilmelerinin önemini göstermektedir" dedi. 
 

KÖRLÜĞÜ ENGELLEME


Şeker hastalarının düzenli olarak göz muayenesi olması gerektiğine değinen Özel İnci Göz Hastanesi hekimlerinden Op. Dr. Hulusi Doğan; diyabetin gözü etkilemesi ne kadar erken safhada tespit edilirse ve ne kadar erken tedaviye başlanırsa, tedavide başarı şansının arttığını belirtti. Doğan "Şekerin göze yaptığı hasarı tespit edebilmek için retina damarlarının ayrıntılı incelemesi amacıyla retina anjiografisi ve OCT (Optik Koherenz TomografiFFA ( fundus fuloresein anjiyografi ) yapılmaktadır. Erken evrede LASER ışık koagülasyonu ile,tedavi edilen hastaların %80-90 civarındaki bir gurubunda körlüğü engellemek mümkündür. Diyabetli kişiler göz doktoruna ne kadar erken başvururlarsa lazer ile elde edilen başarı oranı o kadar artmaktadır" dedi. 
 

VİTRETOMİ SAKARYA’DA


Göz içersine kanama oluşursa ve belli bir süre içinde kendiliğinden açılmazsa bu aşamada en etkili ve tek tedavi yöntemi olan Vitrektomi ameliyatı türk doktorları tarafından da ülkemizde ve Sakarya'da başarılı bir şekilde uygulandığını söyleyen Doğan, Ayrıca görme merkezinde ödemi (makula ödemi) olan ve görmesi azalan hastalara göz içersine özel ilaçlar enjekte edilmekte ve körlüğe gidiş engellenebilmektedir” dedi.

Editör: TE Bilişim