Başta İstanbul olmak üzere inşaat projelerinin yoğun olduğu büyük şehirlerde, her gün binlerce hafriyat kamyonunun trafiğe çıktığını ifade eden Özkoç, “Hiçbir denetim yok. Bu kamyonlar, kaç tur yaparsa o kadar para kazanıyor. Özellikle yüklü kamyonların aşırı hız yaptığı, sol şeritte arabaların üzerine çıktığı, metrobüs durağına girdiği, parktaki yayaya çarptığı, kaldırımdaki insanımızı ezdiği onlarca olay yaşadık, onlarca insanımızı kaybettik.

“TEDBİR İÇİN DAHA KAÇ CAN KAYBI GEREKİYOR?”

Bu denetimsizliğin son kurbanı; İstanbul’da daracık bir sokak arasında kamyonun altında yaşamını yitiren 22 yaşında üniversite öğrencisi Özge Kandemir oldu. Göz göre göre yaşanan bu katliama daha ne kadar sessiz kalınacak. Tedbir almak için daha kaç canın sönmesi, anne yüreğinin yanması beklenecek” dedi.

“KAMYON SÜRÜCÜSÜ NEDEN SERBEST?”

Özkoç, tedbir olmadığı gibi meydana gelen kazalarda adli süreçlerin de ciddiyetten uzak, can acıtan bir umarsızlıkla yürütüldüğünü belirtti ve şöyle devam etti:

“22 yaşında, umutları, düşleri, gelecek hayalleri olan bir kız çocuğu, güpegündüz,  sokak arasında hafriyat kamyonu altında can veriyor ve siz buna yol açan kamyon sürücüsünü serbest bırakıyorsunuz.
Dönüp şirkete, çalışma koşullarına, denetimine, kamyonun o saatte kent içi trafikte olmasına göz yumanlara bakmıyorsunuz. Hesap sormadan, önlem almadan bu ölümler nasıl durdurulacak!”

Özkoç, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, şu sorulara yanıt istedi:

- Özge Kandemir'in yaşamını yitirdiği trafik kazasıyla ilgili hafriyat kamyonu sürücüsü, şirket yöneticileri ve gün ortasında Kadıköy’de bir sokak arasına hafriyat kamyonunun girmesine göz yumanlar hakkında nasıl bir işlem yürütülmektedir?

- Görüntü kayıtlarında açıkça hatalı olduğu gözlenen sürücü Aydın Y. neden serbest bırakılmıştır? Aydın Y, yargılama sırasında kaçarsa sorumluluk kime ait olacaktır?

-  Hafriyat kamyonları, sadece son bir yılda, büyük şehir merkezlerinde kaç trafik kazasına yol açmıştır? Bu kazalarda, kentler itibariyle kaç kişi yaşamını yitirmiştir?

- Hafriyat kamyonlarının etkin denetlenmesi, yayaların ve diğer araçlardaki vatandaşların can güvenliğinin sağlanması için kaç kişinin daha yaşamını yitirmesi beklenmektedir?

- Hafriyat kamyonlarının şehir trafiğine giriş-çıkış saatlerini ve koşullarını belirleyecek, kontrol mekanizmasını tanımlayacak bir mevzuat düzenlemesi ne zaman yapılacaktır?

Editör: TE Bilişim