Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından şehir içi ulaşıma kalite getirilmesi için dolmuş taksilere tanınan 8+1 koltuk sayısı uygulaması, kararın üzerinden aylar geçmesine rağmen tüm dolmuşlarda uygulanabilmiş değil.

Meclisin aldığı karar havada kalırken, dolmuşçu esnafı eski ve küçük araçlarla tıklım tıklım taşımacılığa devam ediyor. Hurda araçlarda tıka basa yolculuk yapmak zorunda kalan vatandaşlar duruma isyan ederken, Büyükşehir Belediyesi ise referandum nedeniyle denetime sıcak bakmıyor. Hiçbir denetimin olmaması ise 8+1 ruhsat alarak aracını yenilemeye yanaşmayan esnafın ekmeğine adeta yağ sürdü.

CANBAZ’A TEPKİ

Sakarya Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Feridun Canbaz ve yönetimi de bu süreçte, kaliteli ulaşım sözüyle havanda su dövmeye devam ediyor. Kararın tam uygulanması için müzakere ortamı bulan ancak süreci kontrol edemeyen Canbaz ve ekibi, denetim yapılamamasını bahane ederek hurda araçların trafikte cirit atmalarına göz yumuyor. Ruhsat alarak araçlarını yenileyen esnaf ise duruma isyan ederken, “Biz neden binlerce lira masraf ettik, ruhsat aldık araçlarımızı yeniledik. Bizde bu denetimsiz ortamda diğerleri gibi rahat rahat çalışamaz mıydık? Ruhsat yenilemeyenlere karşı neden bir yaptırım yok. Bağlı olduğumuz oda bizi mi düşünüyor yoksa Büyükşehir Belediyesini mi?” diye soruyor.

BİZ NEDEN ÖDEDİK

‘Çıkan karara uyun’ denilerek binlerce lira masraf ederek ruhsat alan ve araç yenileyen esnaf, şehirde dolaşan ve ruhsat yenilemesine gitmeyen dolmuşları görünce tepkisi artıyor. Büyükşehir’e denetim çağrısı yapan şoförler odası, bu konuda muhatap bulamaması da esnafın tepkisini günden güne arttırıyor. Ortaya çıkan bu umursamaz tavırlar karşısında şaşkına dönen esnaf, “Bu şehirde birazcık adalet varsa rızkımızdan kesip yatırdığımız paralar herkesten tahsil edilir. Milletin keyfi gelecekte ruhsat yenileyecekler. Bizim günahımız ne. Ruhsatını yenileyenle yenilemeyen neden ayrı tutulmuyor?” ifadelerine yer verdi.

 

KRİZ NASIL ÇIKTI

Büyükşehir Belediyesi 6 ay önce alınan meclis kararıyla dolmuşlardaki koltuk sayısını 8+1 olarak revize etti. Bunun için düzenleme yapıldı ve yeni araç alımının önü açıldı.  Esnafın yıllardır beklediği uygulamada şoförler odasının koordinasyon ve işbirliğinden uzak görüntüsü esnaf arasında ayrımcılığa neden oldu. Oda Başkanı Feridun Canbaz’ın sisteminin işlemesi için esnafın tamamı ile anlaşamaması Büyükşehir Belediyesi ile arasında kriz çıkardı.  Büyükşehir Belediyesi esnafın bir an önce ruhsatlarını almaları için odaya baskı yaparken, odanın bu konuda çaresiz kalması sürecin daha fazla uzamasına neden oluyor”

REFERANDUM

Büyükşehir Belediyesi UKOME’nin ruhsat denetimi yapmaması, ruhsat yenilemesine gitmeyen esnafın araçlarına cezai müeyyide uygulamaması sürecin hızlanmamasına neden oluyor. Esnafın hakkını koruyarak Büyükşehir’e baskı yapamayan, denetim mekanizmasını bir türlü işletemeyen Oda Başkanı Canbaz, duruma seyirci kalmaya devam ediyor. Büyükşehir de referandum öncesi denetim konusunda adım atmıyor.  Hal böyle olunca zaten istediği kadar yolcu taşıyan esnaf, ruhsatını yenileyerek aracına ilave koltuk eklemeye gerek duymuyor. Ruhsatını yenileyen araç sahipleri ise bu konuda bir an önce denetim mekanizmasının işletilmesinden yana tavır alıyor.

Editör: TE Bilişim