Halil İbrahim Oyar yaklaşık 7 yıl süren dava sonrasında yasal faiziyle birlikte 46 bin lira tazminat kazandı.

Kaynarca Abdurrahmanlar Mahallesi'nde çiftçilik yapan Halil İbrahim Oyar, 23 Temmuz 2009 tarihinde Kaynarca Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak, o dönemde köy olan Abdurrahmanlar Köyü'nde 110 dönüm tarlasına mısır ektiğini, mısır tohumunu Kaynarca Ziraat Odası'ndan satın aldığını, kendisine bozuk tohum satıldığını öne sürdü. Halil İbrahim Oyar bir yıllık hasadının ziyan olması nedeniyle 25 bin liralık tazminat davası açtığını belirterek şöyle dedi:

"Mısır tohumunu ektikten 10 gün sonra mısır çimlendi. Ziraat Odası'na ve tohum firmasına başvurdum. Geldiler hatanın benden kaynaklandığını söyleyip gittiler. Bunun üzerine mahkemeye tespit yaptırdım. Tespitte mısır tohumlarının 2005- 2006 yılında üretildiği, tohumların da analizi yapılmadan satıldığı belirlendi. Bir yıllık hasadım ziyan oldu. Zarar ettim." 

DAVA 7 YIL SÜRDÜ

Yaklaşık 7 yıl süren mahkemede savunma yapan Kaynarca Ziraat Odası ve mısır tohumu firması avukatları ise sorunun çiftçiden kaynaklandığını öne sürerek iddiayı reddetti. Mahkemede dinlenen çiftçilik yapan bazı tanıklar da tohumlarda sorun yaşandığını, çimlendiğini, bu sorunu da Kaynarca Ziraat Odası'na gelerek bildirdiklerini söyledi. Bilirkişinin mahkemeye tohumların çimlenmesi sonucu zararın 23 bin 980 lira olduğu yönündeki raporu sonrasında dava karara çıktı. Temmuz ayında sonuçlanan davada, Kaynarca Ziraat Odası 7 yıllık yasal faiziyle birlikte 46 bin lira tazminat ödemeye mahkum edildi.

20 yıldır mısır yetiştiriciliği yaptığını söyleyen Halil İbrahim Oyar, "Benim gibi çok sayıda çiftçi de bozuk tohum ektiği için mağdur oldu" diye konuştu.

ODANIN YENİ YÖNETİMİNDEN, ESKİ YÖNETİM HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Sağlık sorunları yaşadığı için görevden ayrılan Cevdet Günhan'ın yerine Kaynarca Ziraat Odası'nda yeni yönetim görevlendirilirken, yeni yönetim odayı zarara uğrattıkları gerekçesiyle eski Başkan Cevdet Günhan ve yönetimi hakkında suç duyurusunda bulundu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Merkezi ve İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün de iddialarla ilgili Kaynarca Ziraat Odası'na müfettiş görevlendirdiği öğrenildi.

Editör: TE Bilişim