Kaynarca Güven Mahallesi’nden 13 çiftçi tarafından 2015 yılında Sakarya 2. İdare Mahkemesi’ne Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Sakarya Kaynarca Doğu Marmara Makine İmalatçıları İhtisas OSB Tüzel Kişiliğine  açılan “OSB Yer Seçimi işleminin iptali” davasında bilirkişi raporu açıklandı.


17.04.2016 tarihli 9 sayfalık ‘2. Teknik Bilirkişi Raporu’nda, Organize Sanayi Bölgeleri Yer Seçimi Yönetmeliği’ne uygun davranılmadığı belirtilerek, “Davaya konu yer seçiminin ilgili yönetmeliğe uygun olarak yapılmadığı ve “doğal kaynak potansiyeli’ açısından OSB yer seçiminin doğru olmadığı” sonucuna varıldı.


Raporda bölgeye OSB yapılmasının geriye dönüşü olmayan zararlara neden olacağı, tarım, orman, turizmi olumsuz etkileyebileceği, insan sağlığı ve longozu tehdit edebileceği, 15 km. hat boyunca tarım alanlarına zarar verebileceği, OSB kurulmak istenen alanın tamamının ÇED raporunda belirtildiği gibi  ‘verimsiz’ tarım arazisi olmadığı aksine önemli bir bölümünde mutlak tarım arazisi ve dikili tarım arazisi olduğunun tespit edildiği görüşlerine yer verildi.


Rapordan başlıklar


GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN ZARARLAR

“Davaya konu OSB yer seçimi konusundaki şehircilik ilkeleri ve planlama esasları bağlamındaki temel sorunun doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı konusundaki eksiklikler olduğu, doğal kaynakların koruma, kullanım dengesi gözetilerek sürdürülebilir kullanımının sağlanması küresel ölçekte kritik derecede önemli olduğu, doğal alanlara koruma kullanım dengesi gözetilerek yapılan müdahaleler doğanın kendini yenilemesine olanak tanıyacağı, aksi halde kapasitenin çok üstünde sürdürülebilir olmayan müdahalelerin geri dönüşü olmayan zararlar vereceği,


TARIM, ORMAN VE TURİZM, ŞEHİRCİLİĞE AYKIRILIKLAR

Bu bağlamda OSB yer seçimi, düzenli kentsel gelişime yönelik “OSB alanı, orman, tarım, turizm, su ürünleri üreme ve istihsal sahaları dış etkenlere karşı hassas ve ekonomik değer taşıyan alanları olumsuz yönde etkilememelidir” yaklaşımı üzerinden doğal değerlerin, koruma ve kullanma dengesini gözetmediği tespitleri sonucu şehircilik ilkelerine aykırılık taşıdığı,


İNSAN SAĞLIĞINI VE LONGOZU TEHDİT EDİYOR

Her ne kadar ÇED raporunda atıkların bertaraf edileceği taahhüt edilse de bu konuda tam bir başarı sağlanmasının mümkün olmadığı, bu hususun suistimal edildiği de yaşanan gerçek olduğu, kirliliğin sadece atıklardan kaynaklanmadığı, motorlu araç trafiği, iş kazaları, dikkatsizlik vb sebeplerle de çevre kirlenmesinin yaşanabileceği, Kaynarca OSB’de kurulacak olan ve bir önceki paragrafta zikredilen tesislerden kaynaklanacak kirliliğin sadece toprağa etkilemeyeceği aynı zamanda yerüstü ve yeraltı sellenmesi ile Okçular Deresi üzerinden Acarlar Longozu’na ulaşabileceği ayrıca bu derelerden yapılacak sulamanın yaklaşık 15 km. bir hat boyunca tarım alanlarına da zarar verebileceği tespitleri doğrultusunda çevre ve insan sağlığına zararlı olacağı değerlendirmeleri geçerliliğini korumaktadır.


MUTLAK TARIM ARAZİLERİ

Davaya konu bölgenin bir bölümünün mutlak tarım arazisi, bir bölümünün dikili tarım arazisi, geriye kalan ve üzerinde geleneksel toprak işlemeli tarımın yapıldığı kısmının da marjinal tarım arazisi kategorisinde yer almasına rağmen tamamının marjinal tarım arazisi olarak 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda işlendiği…


ALTERNATİF ALAN ÖNERİLMEMİŞ

Temmuz 2012 yılında hazırlanan “Sakarya Kaynarca Doğu Marmara Makine İmalatçıları İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yer Seçimi Etüt Raporu”nda araştırmanın sadece mevcut imar planlarında 254 ha. marjinal tarım alanı olarak gözüken yer üzerinde yapıldığı ama o alanın bilirkişi heyetimizce yerinde yapılan araştırmalar sonucu bir bölümünün mutlak tarım arazisi bir bölümünün dikili tarım arazisi ve üzerinde geleneksel toprak işlemeli tarımın yapıldığı kısmının da marjinal tarım arazisi kategorisinde yer aldığı tespit edildiği ve bu alanların 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 13. maddesinde yazan “…Ancak, alternatif alan bulunmaması ..” koşulu doğrultusunda alternatif alanların bulunması gerekliliği zorunluluğunu doğurmuştur.”


Raporda imzası bulunan bilirkişilerin uzmanlık alanları ve isimleri şöyle: Ziraat yüksek mühendisi Doç, Dr. Taki Demir, çevre yüksek mühendisi Yrd. Doç. Dr. Beytullah Eren, şehir plancısı öğretim görevlisi Dr. Ahmet Kıvanç Kutluca, jeoloji yüksek mühendisi Yrd. Doç. Dr. Şefik Ramazanoğlu, harita mühendisi Osman Küçükislamoğlu. - SEDAT BALTA

Editör: TE Bilişim