Ambalajlı su raporuna göre 107 su markasından ulusal-uluslararası standartlara uygun içilebilir 10 marka arasında ilk sırada Sakarya’dan Buzdağı yer alırken, yine Sakarya’dan Efemsu ve Fuska ilk 10’a giren markalar oldu.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Başkanı Kemal Özer, yaptığı yazılı açıklamada, "Ambalajlı Su Raporu"nun hazırlıklarına bir yıl önce başladıklarını, önce tüm markaları analiz etmek için Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi ile görüşmeler yaptıklarını ancak analizler için yüklü bir maliyet çıktığını belirtti.
VERİLER
Kemal Özer, ellerindeki mevcut verilere göre, su markalarının çoğunluğunun ulusal ya da uluslararası standartlara uymadığını ileri sürerek,  ‘Tespit ettiğimiz bulgulara göre tam 107 su markası, bırakınız ideal değerleri ulusal ya da uluslararası standartlardan bir veya birkaçına bile uygun değildir. İncelediğimiz su markalarında yaklaşık olarak 30 çeşit kimyasal kirleticiye rastlanmıştır’ dedi.
ARAŞTIRMA
Özer, yaptıkları araştırmada 31 su markasının TSE ve Yönetmeliğin "nitrit" sınırlarını aştığını belirtti.  Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin hazırlıklarını yaklaşık 1 yıl sürdürdüğü 'Ambalajlı Sular Raporu oldukça çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Raporda toplam 115 su markasından 105'i sınıfta kalırken, 10 firma ise tehlike sınırının üstünde kaldı. Bu 10 marka içinde de ilk sırayı Buzdağı firması aldı.
BAKANLIK
Sağlık Bakanlığı'nca yapılan resmi analiz sonuçlarını göre Türkiye'de yüksek fiyatla satılan tanınmış markaların neredeyse tamamı kimyasal, biyolojik ve radyoaktif kirlilik açısından güvenle içilebilir olmaktan çok uzak. Toplam 105 firmanın tehlike sınırının altında kaldığı analiz sonucunda 10 firma da içilebilir sular arasına girdi.
KİRLİ ÇIKMIŞTI
Tehlike sınırını aşan ve suyu içilebilir firmalar arasında ilk sırayı Buzdağı firması alırken, 2. sırada Tekir, 3. sırada ise Kalabak marka sular yer aldı. 2012 yılının Ağustos ayında ise Buzdağı firması damacana suda kirli listesinde yer almıştı. Daha sonra raporlar yine tahlil edilmiş ve Buzdağı temiz çıkmıştı.
İLK 8 FİRMA
Mavi Kapaklı kaynak (memba) suları içinde de Niğde'de çıkan Tekir, Eskişehir'de çıkan Kalabak, Bolu'da çıkan Abant, Kocaeli'nde çıkan Kipa, Sakarya'da çıkan Efemsu, Aydın'da çıkan Karlık Madran, Sakarya'da çıkan Fuska ve Aydın'da çıkan Şırlan suyu sağlık standartları yönünden en iyi 8 su markası olarak tespit edildi.
Analizine ulaşılamayan firmalar
Bu arada Bakanlık, analizlerine ulaşılamayan firmaların da isimlerini açıkladı. İGşte o firmalar; ‘Damla (Sakarya), Kalinda, Kar, Kardan, Karlıca, Kazdağı, Kevser, Kızılcahamam Altın, Kızılcık, Kızıldağ, Kristal, Labranda, Lacivert, Lidya, Mayyi, Mavidağ, Megaş Aqua Billur, Megaş Aqua Turka, Munzur, Murat Su, Niksar, Özsu Şaşal, Paşapınar, Pınar Yaşam Pınarım (Sakarya), Pürsu, Reina, Reşadiye, Revan, Sade Life, Salihli Frida, Sandras, Saneta,  Sapanca Canpınar, Sardes, Sardunya, Sarp, Serhat Su, Sersu, Sırma (Sakarya)’

Editör: TE Bilişim