Sakarya CHP Milletvekili Engin Özkoç, Sapanca Gölü’nde su seviyesinin 29,9 metre olarak açıklanan kritik eşiğin de altına düşerek 29,5’e gerilediğini belirtti ve ‘’Bakanlık, gölü kurtarmak için acil harekete geçecek diye beklerken, kritik eşiğin aşağıya çekildiğini öğreniyoruz. Bakanlık, gölde kritik eşik oyunu oynuyor. Gölün yarısı bataklık olmuş hala bize sorun yok havası yaratmaya çalışıyor. Bakanlık, sanki Sakaryalılarla dalga geçiyor’’ dedi.

Özkoç, Mayıs 2013’ten bu yana göl suyunun alçaldığına dikkati çekerek, aylardır soru önergeleri, kanun teklifleri, suç duyurularıyla konuyu gündemde tutmaya çalıştıklarını, çözüm önerileri ortaya koyduklarını söyledi. Çabalarının bakanlığı harekete geçirmeye yetmediğini,  yarattıkları baskı sonucu ortaya konan takvimin Ocak 2015’te başlatılacağını anlatan Özkoç, şöyle konuştu:

‘’Gölün su seviyesi, suyun kalitesi ve ekolojik denge için sınır kabul edilen 29,90 metrelik kritik eşiğin altına düştü. Biz, siyasiler, akademisyenler, gazeteciler, kamuoyu aylardır kritik eşik diye 29,90 metreyi tartışıyoruz. Ancak Bakan Eroğlu, basına yaptığı açıklamada kritik eşik için 27 metreyi telaffuz ediyor. Biz de kendisine soruyoruz, gölü kurtaracak mısınız yoksa suyu azaldıkça ‘sorun yok’ diyebilmek için yeni eşikler mi belirleyeceksiniz?’’

Sorunu bir kez daha Meclis gündemine taşıdıklarını belirten Özkoç’un,  Bakan Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi  şöyle:

‘’1) Sapanca Gölü'nde, su kalitesinin düştüğü ve ekolojik dengede tahribatın başladığı sınır kabul edilen kritik eşik, 29,9 metreden 27 metreye mi çekilmiştir?
2) Kritik eşiğin aşağıya çekilmesindeki bilimsel gerekçe nedir?
3) Kritik eşiğin yeniden hesaplanmasına neden ihtiyaç duyulmuştur?
4) Sapanca Gölü'ndeki su seviyesi alçaldıkça yeni "kritik eşik"ler belirlenecek midir?
5) Sapanca Gölü'ndeki durumun aciliyeti ve önemini dikkate alarak, 2015 yılı başında atmayı planladığınız çözüm adımlarını, acilen hayata geçirmeyi düşünüyor musunuz?’’

Editör: TE Bilişim