Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, taşeron sorununun genel seçimler öncesi çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade ederek, asıl işi yapanların artık kadrolu olması gerektiğini söyledi.
Atalay, Demir Yol İş Sendikasının 10’ncu olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, taşeron sorununu uzun zamandır kamuoyunun gündemine getirmeye çalıştıklarını ifade eden Atalay, “Servis, yemek, sosyal hak, senelik izin, cenazeye gitmek, doktora çıkmak yok, böyle bir sistem. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir sistem yok. Arzu ettiğimiz gibi oldu mu? Olmadı ama şu anda taşeron, ülkenin birinci gündemi oldu” dedi
‘SIKINTI VERİRİZ’
Atalay, iktidar ve muhalefetin taşeronla ilgili çözüm bulmaya çalıştığını belirterek, şunları kaydetti:
“Bu seçimden önce Taşeron Yasası'nın TBMM'den geçmesi, yasalaşması gerekiyor. 1 milyona yakın taşeronun yüzde 87'si kamuda. Hükümet, özellikle ekonomi ekibi, bu işi hasıraltı etmek, seçimden sonraya bırakmak istiyor. Taşeron meselesi, seçimden önce çözümlenmeli, asıl işi yapanlar kadroya geçmeli. Taşeron meselesini Konuşmak çok kolay, her şeyi konuşursunuz ama yapamayacağınız işleri Türk-İş Başkanı, siyasetçi, kitle örgütlerinin başında duranlar konuşmamak durumunda. Konuştuğunu söyleyeceksin, takipçisi olacaksın, yapılana kadar o meselelerin takipçisi olacaksın. Olmak durumundayız. Allah da kul da bunun hesabını sorar.”
‘İYİ SINAV VEREMEDİK’
İş kazaları açısından 2014’ün iyi olmadığına işaret eden Atalay, “Siyasetçi ve sendikacılar bu noktada iyi sınav vermedi. Manisa Soma'da 301 insanımız "iş cinayetine" kurban gitti. Bu kardeşlerimiz rahmetli olmasaydı, mükemmel olmasa da güzel bir yasa, bu yasayı biz Meclisten çıkartamazdık. Yasanın noksanları, sıkıntılı bölümleri var. Şu anda yasa diyor ki 'En az iki asgari ücret vereceksin." Devlet, bunu şu anda Zonguldak'ta uygulamıyor. Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yemek, servis, kömür ve sosyal hakları içine katıyor, 'ben böyle anlıyorum' diyor. Bu konuyu Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a aktardık. Devlet bunu uygulamıyorsa, özel sektör bunu uygular mı? Türkiye'de irili ufaklı 10 binin üzerinde ocak var. İlgili bakanlık bu ocakları tek genel müdürlük eliyle yönetmeye çalışıyor”

Editör: TE Bilişim