Ak-Kim Genel Müdürü Onur Kipri ve Gizem Frit’in ikinci kuşak sahibi Tolga Ballık basının karşısına çıkarak şirketin satışını kamuoyuna duyurdu.
Gizem Frit’in, Ak-Kim Kimyanın büyüme hedefine katkı sağlayacağına inandıklarını anlatan Ak-Kim Genel Müdürü Onur Kipri, Ak-Kim Kimya olarak hedeflerinin 2019’da 500 milyon dolar, 2023’te de 1 milyar dolar ciroyu yakalamak olduğunu söyledi. Gizem Frit’in hedeflenen amaca ulaşmak için atılan önemli adımlardan biri olduğunu ifade eden Kirpi, “Geçen yılı 90 milyon dolar ciro ile kapatan şirketin bu yıl 120 milyon dolarlara çıkmasını bekliyoruz. Bu demektir ki 300 milyon dolarları geçeceğiz. Ak-Kim’in şu an yüzde 10’luk bir büyümesi var. Klor üretiminde Türkiye’nin en önemli kuruluş. Yine su arıtımına yönelik önemli AR-GE çalışmaları var” dedi.
GÖRMEDİĞİMİZ BİR BÜYÜME’
Ak-Kim Kimya Genel Müdürü Onur Kipri, ileriki yıllarda farklı şirketler için satın alma projelerini sürdüreceklerini dile getirdi. Kirpi, satın alma bedeli ile ilgili bir açıklama yapmadı. Gizem Frit'in her yıl yüzde 25 büyüyen kimya sektöründe güçlü ve ihracat potansiyeli yüksek bir firma olduğunu bildiren Kirpi, “Başka yeri satın alma çalışmalarımız sürüyor. Böyle projelerimiz de olacak önümüzdeki senelerde. Gizem Frit çok başarılı olmuş bir firma. Yani son 10 senede senelik ortalama yüzde 25 büyümüş bir firma. Bu çok fazla görmediğimiz bir durum. Dolayısıyla çok değerli bir şirket” ifadelerini kullandı.
SATIŞ BÜYÜMEYİ GETİRECEK
Anlaşma gereği 2 yıl daha şirkette kalacağını anlatan Gizem Frit sahibi Tolga Ballık “Amerikalılardan teklif geldi. Düşünmedik. Bizi saf dışı bırakmak istiyorlar. Büyüyen bir yatırımı satın alıp kendine rakip yaratmamak için küçültüp bir kenarda bırakıyorlar. Böyle olmasını istemedik. Çin, Brezilya, Kuzey Amerika gibi önemli pazarlarda büyümek istiyoruz. Oralarda tesis açmak istiyoruz. Ancak bizim kendi başımıza bu büyük yatırımların altından kalkacak finansal gücümüz yoktu. Şimdi Akkök Grubu’nun finansal gücü ile bu hedeflere ulaşmak mümkün olacak. Bu gelişimi izlemek de bana büyük heyecan ve gurur verecek. Satıştan elde edilen gelirle farklı alanlarda yatırım yaparak büyümek istiyoruz” diye konuştu.
TÜRKİYENİN TEK SERAMİK FİRİT ÜRETİCİSİ
Gizem Frit Türkiye’nin çok da ortalıkta görünmeyen ancak çok önemli bir kimya şirketi. 1979 yılında eczacı bir aile tarafından kurulan Gizem Frit, emaye frit, seramik frit, cam frit ve alüminyum frit üretiminde Türkiye’nin tek üreticisi. Yaklaşık 310 çalışanı olan şirket Hendek OSB’de üretim yapıyor ve Türkiye pazarının yüzde 70’ine hakim. Bor üretimlerinin ana hammaddesi. 2014’te 47 milyon dolar ihracat yapan Gizem Frit’in ürünleri başta ABD, Brezilya, Çin, Mısır ve İtalya olmak üzere 6 kıtada 54 ülkeye gidiyor. Levent ERİŞ

Editör: TE Bilişim