‘DÖNÜŞÜMDE KEŞMEKEŞ’

Şehri yönetenlerin önceliğinin deprem olmadığını anlatan İMO Başkanı Hüsnü Gürpınar, kentsel dönüşümde adaletsizlik ve keyfiyetlerin yol açtığı mağduriyetler olduğunu söyledi

İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube(İMO) Başkanı Hüsnü Gürpınar, 17 Ağustos 1999’da yaşadığımız büyük deprem felaketinin 15’inci yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı.
Gürpınar, 17 Ağustos’un hafızalarda, ‘Büyük acılar ve çaresizlik duygusuyla’ anılan bir tarih olduğunu söyledi. Deprem sonrasında önlemlerin tartışıldığını, bilim adamları, üniversiteler ve basının kendi çapında sorumluları uyardığına dikkat çeken Gürpınar, “Bize göre temel sorun, yapı üretim sürecinin ve mesleki uygulamaların niteliksiz olması ve denetimsizliğinden kaynaklanıyor. Ülkemizi, kentlerimizi, yapılarımızı depreme karşı hazırlamanın iki temel yolu bulunmaktadır. Birincisi mevcut yapı stokumuzun iyileştirilmesi, güçlendirilmesi, ikincisi ise yapı üretim sürecinin denetlenmesidir” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun yürürlüğe girmesini sevindirici ve olumlu bulduklarını anlatan Gürpınar, “ Kentsel Dönüşüm olarak bu uygulamanın hayata geçirilmesi, ülkemiz gerçekleri ve bilimsel doğrular çerçevesinde uygulanabilir olması son derece önemlidir.Ancak yasa meclise geldiğinde açıklandı ve üzerinde çalışılmadan acele bir şekilde yasalaştı.Hiç bir fikir alışveriş yapılmadı. Yasanın şehirlerin yapı kalitesinin artırılmasına sebep olacak bir fırsata dönüştürülmesini ümit ve arzu ediyoruz” dedi.

UZLAŞMA ŞART
Dönüşüm sürecinin keşmekeşi andırdığını anlatan Gürpınar, “Riskli alan ve yapı tespitlerinde adaletsizlik, keyfilik ve hukuksuzluğun yol açtığı mağduriyetler ve  hak kayıpları var.TOKİ bu aşamada kamu olanaklarıyla dev bir şirkete dönüşmüş yapı denetimden muaf kalmıştı. Meslek odalarının etkisizleştirilmesi ve devre dışı bırakılması, deprem tehlikesi ile karşı karşıya olduğumuz gerçeğinin anlaşılmadığının, işin ciddiyetinin kavranmadığının bir göstergesi olarak, sorunları çözmekten uzak uygulamalar olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.

RANT DÜŞÜNÜLMEMELİ
Başarılı bir dönüşümün uzlaşma yoluyla gelebileceğini anlatan Gürpınar, “Yapılacak uygulamalarda şehrin yerleşik sakinlerinin şehir dışına çıkarılıp, şehrin içinin sakinleştirilerek, şehir merkezlerine AVM ve Oteller yapılarak rant alanı dönüşümünün önüne geçmek için gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Kentsel dönüşüm uygulamalarında, birinci önceliğin deprem riski altında bulunan binaların güvenli hale getirilmesi konusunun dikkate alınmasıyla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade ediyoruz” dedi.

1999 HESABI
2007 deprem yönetmeliğinin istediği şartları sağlamayan çok katlı binaların tehlike arz ettiğini anlatan Gürpınar, “Yöneticilerimiz gelecekte yaşanacak depremde sorumluluktan kurtulacaklarına inandıkları için bu güne kadar görevlerini ihmal etmiş ve etmektedir. Oysa hukuk, 99 depremi sonrasında hazırlanan imar planlarının hazırlayıcı ve tasdik edicilerini sorumlu tutarak hesap sormuş olsa idi ceza davaları şahıslara, hukuk davaları da şahıslara ve kurumlara karşı açılabilseydi bugün idareci ve bürokratlar ile siyasi irade herkesten fazla depremi düşünür hale gelirdi” dedi.


GÖREVE DAVET
Deprem riskinin birinci öncelik olarak ele alınmadığını görmekte olduklarını anlatan Gürpınar, “Felaketin önlenmesi tedbirlerle mümkündür. Sorumluları tedbir almak ve alınan tedbirleri bir an önce uygulamak adına göreve çağırıyoruz.Mevcut yapı stokunun depreme dayanıklı hale getirilmesini istiyoruz. Vatandaşlarımızı, bilinçli tüketici olmaya, bina satın alırken, yaptırırken veya kiralarken makyaja değil, güvenli olup olmadığına dikkat etmeye, yani binaların boyasının ve fayansının kalitesinden önce taşıyıcı sisteminin güvenliliğinin araştırılması konusunda bilinçli hale getirmeliyiz” dedi.

DEPREM HAFTASI
Deprem felaketinde yaşadıklarımızı sloganlarla değil yapılacak uygulamalarla unutmamak ve unutturmamak adına 17 Ağustos tarihini içine alan haftanın "Deprem Haftası" ilan edilmesi gerekirBüyükşehir Belediyesi ve Deprem bölgelerinde bulunan tüm belediyelerimizde "Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlükleri" oluşturulmasını ve inşaat müteahhitliği sektörünün yasal bir platformda oturtulması gerekir” dedi.

Editör: TE Bilişim