Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında 4. günü geride kalan programlara katıldı. Demokrasi Meydanı’nda düzenlen programa Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Vali İrfan Balkanlıoğlu, AK Parti İl Başkanı Fevzi Kılıç, Garnizon Komutanı Albay Emin Dursun, Belediye Başkanları, İl Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, AK Parti İl ve İlçe Teşkilatı mensupları, Ticaret Borsası Başkanı Cevdet Mete, Büyükşehir Bürokratları ve binlerce vatandaş katıldı. Mehter takımı gösterisiyle başlayan program Kuran-ı Kerim tilaveti ile devam etti. Umut Mürare, Cumhurbaşkanlığı İstanbul Özel Kalem Müdürü Mustafa Kamacı ve Mustafa Demirci şarkılarıyla Sakaryalıların nöbetine eşlik etti. 15 Temmuz gecesinde mesai mefhumu gözetmeksizin canla başla gazilerin yaralarını sarmak için çalışan doktorlara Vali Balkanlıoğlu, Başkan Toçoğlu, İl Başkanı Kılıç, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam ve İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü tarafından başarı belgesi takdim edildi.

Böyle bir meydan yok

Gecenin açılış konuşmasını yapan Başkan Toçoğlu, “Türkiye’de böyle bir meydan yok. Tüm kanallar sırada sizlerle yayın yapmak istiyorlar. Bu kahramanlığınız, bu direnciniz, bu sahiplenmeniz önünde saygıyla eğiliyorum. Üzerinden bir yıl geçtikten sonra yine hain darbecilere karşı direnişi başlattığımız bu meydandayız. Bu hainlerden tek bir fert kalmayana kadar buralardayız. Biz Sayın Valimizle beraber gazileri ziyaret ediyoruz. Bugün Valiliğin önünde kurşunla yaralanmış ayağına kurşun giren bir kızımızla karşılaştık. Fakat kadere bakın yemin etmiş bir hain doktor kızın ayağına bakmamış. İnsanlar ise bu kadar iş var, devletimizin başına yük olmayalım diye beklemişler. 3 gün sonra ayak morarmaya başlamış. Sonra fark etmişler. Biraz daha geç kalsalar ayağını kaybedecekmiş. Dünyanın her yerinde savaşta olsa doktorların yeminleri geçerlidir. Bu acımasızlara, alçaklara Allah fırsat vermesin” diye konuştu.

Hiçbir kare boş kalmamalı

Sözlerine devam eden Başkan Toçoğlu, “Bunun için bizlerin de işlerimizi iyi yapmamız gerekiyor. Doğru işlerimizle birbirimize destek çıkacağız ve bu hainlere fırsat vermeyeceğiz. Bu meydan direnişin sembolü olmuş bir meydan. Türkiye’de de sembol oldu. Yarın akşam final var. Hepimiz yarın akşama hazırlanıyoruz. Bu meydanın hiçbir karesinde boşluk kalmamalı. Sizin için müthiş bir hazırlık yapıyoruz. Şehitlerimizi anacağız, gazilerimizi yâd edeceğiz. Onların sayesinde buradayız. Biliyorsunuz bir şehidimiz de Arifiye Hanlı’da oldu. Cenazesine gittim. Allah onu cennetinin en yüksek yerine koysun diye dua ettim. Çünkü biliyordum ki o şehit olmasaydı o mezara ben girecektim. O insanlar bizim için kanlarını akıttılar. Bize düşen onların kanlarını yerde bırakmamaktır.”

Ne zaman gelirseniz gelin

Aynı heyecanla binlerin meydanda olduğunu söyleyen AK Parti İl Başkanı Fevzi Kılıç, “Sınırda nöbet tutan asker hangi kutsallıkla nöbet tutuyorsa sizin ki de aynıdır. Öyle bir 15 Temmuz yaşadık ki bu aziz millet devletini, kendi kaderini, geleceğini korudu. 15 Temmuz’da bu büyük millet onlara gereken dersi verdi. Bu millet oldukça Türkiye Cumhuriyeti’nin sırtı yere gelmez. Bu coğrafyada yaşamak bedel ister sabır ister. Biz sabrediyoruz, biz güçlüyüz, güçlü bir liderimiz var. Ne zaman gelirseniz gelin, yazın gelin, kışın gelin, gece gelin, gündüz gelin ne zaman gelirseniz gelin bu asil millet burada. Bundan sonra bu ülkede darbenin ‘d’ si bile konuşulmayacak” ifadelerini kullandı.

Vatan aşkı

Vali Balkanlıoğlu, “Sakarya’daki destanı burada dinledim. Şehit yakınlarımızı ve gazilerimizi tek tek ziyaret ederek olayın görünmeyen kahramanlıklarına şahit oldum. Gazilerimiz göğüslerini tanka, topa siper ettiklerinde doktorlarımızın kendilerine yaptıkları fedakârlıkları anlatmış. Ayağı yaralanan bir kardeşimize doktorlarımızdan birisi kanını dindirmek için düşünmeden eşinin başörtüsünü çekip sarmış. Sabahlara kadar bu kardeşlerimiz kahramanca mücadele ettiler. Bunu yaparken başarı belgesini düşünmediler. Allah rızası için, vatan aşkıyla yaptılar. Tıpkı hiçbir kazanç düşünmeden hayatını ortaya koyan şehitlerimiz ve gazilerimiz gibi. Sakaryalı kardeşlerimiz valiliğin işgale uğradığını duyduklarında büyük bir aşkla, şevkle valiliğe gitmişler. Akif’in dediği gibi başka hiçbir şeyimiz olmasa bile insanlarımız iman dolu göğüslerine güvenmişler. Biliyorlar ki şehitler için büyük mükâfatlar var. Şehitler mükâfatları görünce yarabbi bana tekrar can ver şehit olup olup tekrar huzuruna geleyim diyeceklermiş.”

Ümidi boşa çıkarmadınız

Sözlerine devam eden Vali İrfan Balkanlıoğlu, “Bizler şehitlerimizin karşılaştıkları büyük mükâfatlardan habersiziz. Onlar belki de bizim aramızda ama biz göremiyoruz. Kalp gözü açık insanlar görebilir. Başımızda Başkomutanımız Recep Tayyip Erdoğan var. Allah ondan bin kere razı olsun. Kefenimi giyip yola öyle çıktım diyor. Kaçıp gidecek birisi değil. Milletimize güveniyor. Çok şükür sizler de onun ümidini asla boşa çıkarmadınız. Cumhurbaşkanımızın meydanlara davet ettiği televizyon programından önce Sakarya zaten çoktan meydanları doldurmuş. Bu sayede hepsi kuyruklarını kıstırıp gittiler. Bundan sonra kimse demokrasiyi silah zoruyla tehdit edemeyecek. Sakarya’ya geldiğim için, sizin gibi mübarek insanlarla karşılaştığım için, sizlere hizmet edeceğim için Allah’a hamd ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Dinamitleri söndürdük

Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Alişan, “15 Temmuz’da yine sizlerle beraberdik. Hep birlikte demokrasimize, Cumhuriyetimize konulan dinamitleri beraber söndürdük. Sizlere şükran borcumuz var. Biz SESOB olarak dün olduğu gibi, bugün olduğu gibi gelecekte de sizlerle birlikte olmaktan gurur duyacağız. Cumhuriyetimize müdahale edildi. Milli İrade’ye karşı gelindi. Sizlerin sayesinde bugün bu meydanda beraberiz. Arkadaşlarla birlikte sizlerin emrindeydik. Mensuplarımızla darbeye karşı çıktık. Türkiye Cumhuriyeti var olduğu sürece bayrağımıza, ezanımıza sahip çıkacak, bu memlekete el uzatmaya çalışanların karşısında olacağız.”

15 Temmuz öncesinden daha güçlü

Demokrasi nöbetlerine tam destek verdiklerini söyleyen Ticaret Borsası Başkanı Cevdet Mete, “15 Temmuz gecesi ülkemizi, milletimizi, demokrasimizi, Cumhuriyetimizi, aydınlık geleceğimizi yok etmek isteyen vatan hainleri harekete geçerek kanlı bir darbe girişiminde bulunmuştu. Milletimiz ölümü göze alarak darbe girişimini başarısızlığa uğrattı. Milletimiz kararlı ve dik duruşuyla tarih yazdı. Şehitlerimiz kalplerimizdeki mümtaz yerlerini daima koruyacaklardır. 15 Temmuz’da milletimiz tüm fertleriyle tek yürek oldu. Bu coğrafyayı vatan olarak sahiplenme konusunda kararlılığını ortaya koydu. Bu silahlı darbe girişiminin başarısızlığa uğratılmasıyla ülkemiz yeni bir döneme girdi. Türkiye artık 15 Temmuz öncesinden daha güçlü” şeklinde konuştu.

Söz milletin

Emekliler Derneği Sakarya Şube Başkanı Orhan Büyük, “15 Temmuz’da yaşanan saldırıya darbe demek hafif kalır. Türk milleti feraseti, cesareti ve imanı ile bu darbeyi def etti. Sakarya’da binlerce emekli adına buradayız. FETÖ’nün karşısında, milletin ve demokrasinin yanındayız derken, Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Yaşar Zımba ise, “14 Mayıs 1950’de merhum Adnan Menderes ‘Söz milletindir’ diyerek memleketin milletin olduğunu herkese ispatlamıştı. O zamandan 15 Temmuz’a kadar yaşı yetenlerin bildiği gibi darbelere boyun eğe eğe geldik. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hep beraber yeniden bir imtihan verdik. O zamandan bu zamana olanların hepsini sildik. Yeniden sözün sizlerin olduğunu, milletin olduğunu hep beraber ispatladık” dedi.

Şehadet şöleni

Sakarya’da 11 iş kolu, Türkiye’de 1 milyon üyeyle büyük bir STK olarak her zaman halkın yanında olduklarını söyleyen Memur-Sen Sakarya Şube Başkanı Ahmet Öksüzali, “15 Temmuz direniş ruhu yolumuzu aydınlatmaya devam edecek. FETÖ’nün girişimi darbeden ziyade bir işgal girişimiydi. Tankı, topu, tüfeği, uçağı bu millete karşı kullandılar. Devletin en kritik kurumları saldırıya uğradı ve işgal edildi. 250 kahraman kardeşimiz şehit, 2193 kardeşimiz de gazi oldu. 15 Temmuz bir şehadet şölenidir. Unutmayacak ve unutturmayacağız” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim