Eğitim Sen Sakarya Şube Başkanı Ali Yavuz Köse, “Türkiye'de eğitim alanında son dönemde yapılan deği- şikliklerin içinde barındırdığı tehlikeler hakkında toplumu uyarmak bizim en önemli görevimizdir” dedi. 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Sakarya Şube Başkanı Ali Yavuz Köse, toplumun bütün bireylerinin, temel insan hakları ve özgürlükleri doğrultusunda, herkesin ana dilinde, cins ayrımcı olmayan, eşit demokratik, laik, bilimsel, parasız ve kamusal nitelikli eğitim görmesi için mücadele etmeye devam edeceklerini bildirdi. Köse, yaptığı yazılı açıklamada, bir ülkede bireylerin hangi değerler üzerinden biçimlendirilmesi isteniyorsa, ona göre eğitim politikalarının oluşturulduğunu belirterek, “Ülkemiz tarihinde eğitim politikaları her dönem laik, bilimsel, demokratik ve anadilinde eğitim anlayışından uzak yapılanmıştır” dedi. AKP iktidarının uyguladığı politikalarla eğitimi herkesin erişebileceği, hoşgörülü, sorgulayan, eleştiren bireylerin yetişmesini sağlayan mekanizma olmaktan daha fazla uzaklaştırdığını dile getiren Köse, “Bugün eğitim sistemimiz; piyasacı, milliyetçi, militarist ve giderek dinsel bir içerik kazanan muhafazakâr egemen ideolojinin denetimi altındadır. Siyasi iktidar, iktidar gücüyle eğitim sistemini kendi ideolojik-siyasal hedeflerine uygun olarak biçimlendiriyor” ifadelerini kullandı.

EVRENSEL DEĞERLER

Eğitim müfredatlarının hazırlanmasında, evrensel bilimsel ilke ve değerlerin kazandırılması- nın amaçlanması gerektiğini vurgulayan Ali Yavuz Köse, şunları kaydetti: “Geleneksel kadınlık rollerini İslami kurallar ile meşrulaştırmaya çalışan MEB, eğitimin en önemli unsuru olan ders kitapları ile erkeği kutsayıp kadını yok sayan politikalarla kadına yönelik şiddeti meşrulaştırıyor. ‘Yeni’ müfredat ataerkil aile yapısı- nın ve erkek egemen toplumun ailedeki varlığını tam anlamıyla koruyup yüceltiyor. Zaten mevcut iktidarın kadın haklarına yaklaşımı göz önünde bulundurulduğunda, eğitim alanında eşitlikçi yaklaşım beklenmesi gerçekçi görünmemektedir. Toplumsal muhalefetin OHAL ve KHK’lerle susturulduğu, öğretmenlerin iş güvencesiyle tehdit edildiği bu süreçte cinsiyetçi, anti laik müfredat işlenmeye başlandı. Demokratik itiraz hakkı yok sayıldı. İşyerlerinde antidemokratik uygulamalar yaygınlaştırıldı.”

SON DEĞİŞİKLİKLER

“Türkiye'de eğitim alanında son dönemde yapılan değişiklikleri, yakın gelecekte yaratacağı sonuçlarla birlikte, ciddi bir şekilde değerlendirmek, içinde barındırdığı tehlikeler hakkında toplumu uyarmak ve bütün bu gelişmelere karşı mücadele etmek Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak bizim en önemli görevimizdir

Editör: TE Bilişim