İhalenin 1 sene önce yapıldığı ve iptal ya da yer değişikliğinin söz konusu olmadığını belirten Özen, Teleferik Projesi tamamlandığında Sapanca’ya daha fazla turist getireceğini iddia etti.

Sapanca Belediye Başkanı Özcan Özen, deprem toplanma alanına yapılacak olan ve vatandaşların bir ayı aşkın karşı eylemde bulunduğu Teleferik Projesiyle ilgili gazetemizin sorularını yanıtladı. Teleferik Projesi inşaatına başlanacağını söyleyen Özen, vatandaşlara “Eylemi artık sonlandırın” ifadelerini kullandı.

Sapanca Kırkpınar Hasanpaşa Mahallesi’nde yapılacak Teleferik Projesi’nin çıkış noktasının daha önceden yeşil alan olarak bağışlanan ve deprem toplanma bölgesi olarak ilan edilen alana yapılmasına vatandaşlar karşı çıkmış ve eylemde bulunmuştu. Vatandaşların eylemi nedeniyle Teleferik inşaatına 8 aydır başlanamıyor. Bursa Teleferik A.Ş ise vatandaşlar eylem yaptığı sürece inşaata başlanmasının mümkün olmadığını belirtmişti.

Sapanca Belediye Başkanı Özcan Özen gazetemize yaptığı röportaj da, Kırkpınar’da yapılacak Teleferik Projesi’ne karşı yapılan eylemlerin sonlanmasını ve projenin başlanması gerektiğini ifade etti. Yeşil alanın korunacağını söyleyen Özen, ihalenin 1 sene önce yapıldığı ve iptal ya da yer değişikliğinin söz konusu olmadığını söyledi. Özen, Teleferik Projesinin Sapanca’ya turist kazandıracağını belirtti.

Nurettin Eryılmaz: Teleferik Projesi’yle ilgili ilk olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Sapanca Belediye Başkanı Özcan Özen: Teleferik projesiyle ilgili Şunu söylemek istiyorum, bir madde var C maddesi. Sözleşmede bu daha önce 2018 yılında yapılmış bir sözleşme bütün her şeyi bitmiş. Bir madde var C- maddesi çok önemli bir madde. Bu maddeyi okuyayım isterseniz, 'İlçemiz Kırkpınar Hasanpaşa Mahallesi 360 Nolu parsel, bu parsel üzerine onaylı projelere uygun olarak teleferik istasyonu binası 700 metrekare kapalı alan yani zemin üzerine sadece 700 metre teleferik istasyon binası olacak. Zemin altı en az 2 katlı tek katı 3 bin metrekare kapalı otopark yapılacak. Yani 3 bin zemin altı 2 katlı 6 bin metre otopark yapılacak.

“Çok ağaç kesilmeyecek diye tahmin ediyorum”

S.B.B.Ö.Ö: Teleferik İstasyonu binası altında ve kapalı otopark üzerinde kalan alanların tamamı yeşil alan olarak düzenlenecek. Sözleşme süresi boyunca spor ve dinlenme, çok amaçlı spor sahası, çocuk parkı, kent mobilyaları, ağaçlandırma vb. araçlar halkın ücretsiz kullanımına açık kalacaktır. Ayrıca bu parsel üzerinde teleferik istasyonu binası dışındaki yeşil alanların etrafı hiçbir suretle yüklenici tarafından kapatılmayacaktır. Buradan ne anlıyoruz? Yani 9 bin 700 küsur denilen metreler sadece 700 metrekare kapalı alan olacak. Zemin üstünde diğer alanlar halkın kullanımına açık olacak. Şu anda ki bulunduğu konumun aynısı olacak hiçbir farklılık olmayacak. Yani bu madde net bir madde ve sözleşmenin içerisinde olan bir madde. Biliyorsunuz bu 25 yıllık bir anlaşma Yap-İşlet-Devlet Modeli 1500 metre yukarı gidecek. 61 dönümlük bir ormana kiralanan yer var oraya kullanacaklar artı ağaçta kesilmeyecek. Yani teleferik ayakları 45 metre civarı yukarıda olacak, ağaç kesimi de olmayacak sadece ayaklarının yere monte edileceği yeri kesilecek. O da sadece direği monte edebilmek için ama çok ağaç kesilmeyecek diye tahmin ediyorum. Teleferiğin altında ki ağaçlarda kesilmeyecek. Şimdi burada biz bu kardeşlerimize daha önce anlattık, bu kardeşlerimizi çağırdık, 31 Mart'tan sonra 2-3 defa toplantı yaptık. İlk 2 toplantı da 1’incisi 3 saat sürdü. 2’incisi daha kısa sürdü. Orada bir şey yapmıştık mahkemeye vermişlerdi bizi. Biz de mahkeme kararını beklemiyorduk. En son mahkeme kararı çıktı 9’uncu ay da reddine karar verildi. Yani en uygun alanın burası olduğuna karar verildi.

N.E: Vatandaşlarla görüştünüz mü? Yoksa sadece Temsilcilerle mi görüştünüz?

“Yapacak bir şey yok, sözleşme 1 sene önce yapıldı”

S.B.B.Ö.Ö: Oranın halkı, çevresinde oturanlar bunlar ile biz bu görüşmeleri yaptık. Mahkeme kararının beklemiyorduk, biz onu da bekledik önümüzde ki mahkeme kararında da reddi çıktı. Kardeşlerimizin yine aynı biz istemiyoruz gibi talepleri var. Ama yapacak bir şey yok. Bu saatten sonra çünkü sözleşmesi 1 sene önce bitmiş. Yer teslimatı da yapılmış, yerin şeyi de yapılmış. Bu saatten sonra biz mahkeme kararını bekledik. Benim yapacağım şu anda herhangi bir şey yok. Projede anlaşıldığı üzere yeşil alanın katledilmesi diye bir şeyde yok.

N.E: Sizce proje de yeşil alanın muhafaza edileceğini mi anlayamadılar?

“Yeliş alan korunacak”

S.B.B.Ö.Ö: Ben anlattım, hepsini anlattım. Biz bunlarla konuştuk, olmadı fikirleri böyle, onlar hakkında başka bir yorum yapamayacağım. Çünkü anlattık hepsinin tek tek detayın kadar anlattık.

N.E: Peki bu proje 8 aydan beri hayata geçmedi, geçmediği için de firma belediyeye bir ceza ödüyor mu?

“Sözleşmenin iptali gibi bir durum söz konusu değil”

S.B.B.Ö.Ö: Yok ceza ödemiyor firma. Onun bir süresi var 18 ay. Şurada maddeler var, yukarıda A.B.C.D. maddelerin de yer teslim edilmesinden sonra teleferik tesisi yer teslimi, otopark dâhil en geç 18 ay içerisinde mesire alanı en geç 24 ay içerisinde inşaatları tamamlanarak işletmeye açılacaktır. Tabi bu mahkeme kararlarını da katmak lazım. Yürütme, durdurma kararı var. Onun süreçleri de var, daha zamanı var ama tabi seçimler araya girdiği için bu kadar uzamalar oldu.

N.E: Peki bundan sonra ne olacak?

S.B.B.Ö.Ö: Devam edecek. Firmanın yapmasını bekliyoruz Biz bu saatten sonra yapılacak bir şey yok.

N.E: Firma yetkilisi geçen gün konuştu. Biz inşaatı kavga çıkmadan yapmak istiyoruz dedi…

S.B.B.Ö.Ö: Bizim temennimiz de o. Biz de anlaşmayı tercih ediyoruz. Ama çıkış yoksa yapacak bir şey yok. Sözleşmenin iptali gibi bir durum söz konusu değil.

N.E: Siz bu projeye sıcak bakıyorsunuz sanırım. Peki bundan sonra ne olacak?

S.B.B.Ö.Ö: Sapanca'mızda teleferik Projesinden sonra en az %40-50 civarında turist artışı olacağını, Sapanca'ya gelen turist sayısının %50 oranında da bir katkı sağlayacağına inanıyorum. Bu proje yapılacak.

N.E: Son olarak şunu sormak istiyorum. Oradaki eylem yapan vatandaşlara Bizim Sakarya Gazetesi aracılığıyla ne söylemek istersiniz?

“Eylemi sonlandırın”

S.B.B.Ö.Ö: Eylem yapan kardeşlerimize yani hukuk yollarına başvurduklarını biliyorum. Hukuka uygun davranmalarını, en azından anlayışlı karşılamalarını tavsiye ediyorum. Bizleri de anlamalarını istiyorum. Bizim artık bu saatten sonra sözleşmesi bitmiş olan bir teleferik anlaşmasının biz taraflarıyız olmasını istiyoruz. Onların da kabullenmesini tavsiye ediyorum. Çünkü hukuk var herkes hukuka bağlı, hukuk ne derse onu yapacağız. Sakin olmalarını bir an evvel bu eylemi bırakmalarını tavsiye ederim.

N.E: Siz kararlısınız yani, projenin çevreye bir zararın olmadığını söylüyorsunuz.

S.B.B.Ö.Ö: Yani çevreye bir zararı yok biliyorsunuz. 700 metrekarelik teleferik istasyonu olacak. Burada ki maddeyi de okudum ben, dinlediğiniz kadarıyla da herhangi olumsuz bir şey yok. Hiçbir farklılık olmayacak 700 metrekarelik bir alan kapalı alan olacak teleferik istasyonu için.

 

Editör: TE Bilişim