Basın açıklamasına Chp İl Başkanı Erdoğan Isır, İyi Parti ve Saadet Partisi yöneticileri ve çeşitli STK’lar katıldı. Basın açıklamasını Makine Mühendisleri Odası Sakarya Temsilcilik Başkanı Salim Aydın okudu.

Basın açıklamasının konu başlıkları şöyle;

‘Dünya’da ilk beşte’

‘1’nci Ana Bakım Merkezi Müdürlüğü Fabrikasının 50 yılda oluşan savunma sanayi tecrübesiyle zırhlı araçları (Fırtına obüs) sıfırdan üretmesi, tank modernizasyonunda tecrübe, bilgi ve deneyime sahip yetişmiş işgücü, son 10 yılda 3 defa özel sektörü bile gıpta ettirecek şekilde MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ’ nin en verimli işyeri olarak tescil ettiği, Dünya’daki ilk beş arasındaki bir işyeridir. Bu fabrikanın bugün yeniden kurulması 20 milyar dolarlık bir yatırımı gerektirmektedir, bilgi ve tecrübe oluşumu ise en az 10 yılı bulmaktadır. Fabrikada, FIRTINA ÖBÜS seri üretimi, gündüz ve gece görüş dürbünleri üretimi, dünyanın en uzun süre dayanıklı tank ve tırtıllı araç paleti üretimi sıfırdan %100 yerli olarak yapılmaktadır, Leopard 1 ve 2 tanklarının ve diğer tankların modernizasyonu devam etmektedir. FIRTINA Obüsü eğer 1.Ana Bkm.Fb. Müdürlüğünde imal edilmemiş olsaydı Almanya tarafından üretilen PzH2000’i yaklaşık 10 milyon $’a satın almış olacaktık. T-155 K/M Fırtına obüsü ise Türkiye’de yaklaşık 4 milyon $’a 1.Ana Bkm.Fb. Müdürlüğünde imal edilmiştir. T-155 K/M Fırtına Obüsünün emsalleri dünyada 4 ülkede mevcuttur. Almanya PzH2000-Kore K9-Amerika Paladin-İngiltere AS90.’

‘Avrupa’nın en büyük entegre tank tesisi’

‘281 adet T-155 K/M Fırtına Obüsü 1.Ana Bakım Fabrika Müdürlüğünde üretilerek Türk ordusuna teslim edilmiştir. Ayrıca Fırtına Obüslere otomatik mermi ve yakıt ikmali yaparak Fırtına’nın atış etkinliğini daha da arttıran 71 adet Poyraz Mühimmat Aracı imalatı 1. Ana Bakım Fabrika Müdürlüğünde gerçekleştirilmiştir. Poyraz Mühimmat Yükleme aracının emsali dünyada Kore ve Amerika’da bulunmaktadır. Güç grubu dışındaki tüm parçalarıyla yerli olarak tasarlanıp, fabrikamızda üretilmiştir. TSK’nın mevcut taleplerine bile 7/24 esasına göre çalıştırılarak yetişmekte zorlanmaktadır. Fabrika, Sakarya ili Arifiye ilçesinde, E-5 karayolu ile TEM otoyolunun tam ortasında Adapazarı şehir girişinde, 1 milyon 804 bin metrekarelik her türlü yeni yatırıma müsait çok geniş bir arazi üzerinde kuruludur. 1. Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü yerleşik alan olarak Avrupa’nın en büyük entegre tank tesisidir. Yaklaşık 500 ile 700 milyon dolarlık bir yatırımla 6 ay içerisinde seri Altay tankı üretim kapasitesi Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından tespit edilmiş, bizzat Başkan ve MSB Bakan yardımcısı tarafından, Altay tankının ana üretiminin bu fabrika tarafından MSB-ASFAT A.Ş kanalıyla yapılacağı deklere edilmiştir. Fabrika, ülkemiz savunma sanayii açısından vazgeçilemez kritik önemde ve tekrar yerine konulması mümkün olmayan STRATEJİK ÖNEMDEKİ bir tesistir. ‘

‘Özelleştirilmesi kabul edilemez’

‘10 yıldır sadece prototipi için ALTAY tankına ülkemizin kaynakları harcanırken, ülkemizde ALTAY tankını az bir yatırımla, 100 kadar yeni işçi alımı yapılarak 6 ayda seri üretimi yapabilecek devletin elindeki tank üretme kapasitesi ve tecrübesi olan tek fabrikamızın özelleştirilmesi kabul edilemezdir. Aklı başında her firma veya holding bile kendi elindeki pırlanta değerindeki, ekonomiye sağladığı katma değeri olan böyle bir fabrikayı kaptırmamak için uğraşacakken, kendi silahlı kuvvetlerine ve stratejik iş birliği içerisinde olduğu dünyanın diğer silahlı kuvvetlerine üretim ve satış yapmakta olan böyle bir fabrikanın göz göre göre millilikten çıkarılması mantıkla izah edilemez. Kara Kuvvetleri Komutanlığının zırhlı ve tırtıllı araçlarının, tanklarının, Fırtına Obüslerin kalbi elinden alınmaktadır. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı’na bağlı Askeri Fabrikalar ve Tersaneler Anonim Şirketi (ASFAT A.Ş.) adı altında zaten 2 yıl önce bu amaçla kurulmuş olup, bu şirketin tüm askeri fabrikalarla, askeri tersanelerle, yurt içi ve yurt dışı firmalarla, askeri fabrika ve tersanelerin imkânlarını kullanarak ortak üretim, ortak kullanım ve çalışma yapması imkânı varken, fabrikanın özelleştirilerek tamamen devredilmesi milli değerin elden çıkarılması anlamına gelmektedir.’

‘Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir birliğini özelleştirmekle aynı’

Fabrikada halen bir subayın yönetiminde yaklaşık 720 işçi ve bunun üzerine %30-40 kadar memur ve askeri personel çalışmaktadır. Fabrikanın hukuki vasfı TSK’ya hizmet üreten diğer tabur, alay veya tugaylarla aynı durumdadır. Askeri tırtıllı araçların bakım, onarım ve modernizasyonu yapan bu Fabrika Müdürlüğünün işletmesinin devri, Anayasa’mızın Savunmanın devletin görevi olduğu, savaşa hazırlık yapması gerektiği ilkesi, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Milli Savunma Bakanlığı Kuruluş Ve Teşkilat Kanununa ve en önemlisi 4046 sayılı Özelleştirme Kanunu’nun 1.maddesinde sayılan “özelleştirme kapsamına alınabilecek kuruluşları belirleyen” maddeye aykırıdır. Bu nedenle de bu fabrikanın özelleştirme kapsamına alınması Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir birliğini özelleştirmekle aynı hukuki sonuçları doğurmaktadır. Bu derece hukuksal ve stratejik hata yapılmasının sebebi nedir?

Kamuoyunun bildiği bir gerçeği bu vesileyle bir kez daha vurgulamak gerekiyor: Fabrikanın büyük bölümünün Sakaryalıların maddi yardımıyla kurularak TSK'ya hediye edildiğini bilmekteyiz.

‘Devletin Mahremiyeti özelleştirilemez’

Ülke ve toplum yararları doğrultusunda yurdumuzun yeraltı ve yerüstü kaynaklarının işletilmesi, halkımızın yararları doğrultusunda kullanılması; ülkemizin, emekçi halkımızın, mesleğimiz ve meslektaşlarımızın geleceği için alınan özelleştirme kararlarına teslim olmayacağız. Hiçbir hukuki temele dayanmayan özelleştirme kararına karşı işçi ve emekçi halkımız ile demokratik, laik, sosyal, hukuk devletinin bize tanıdığı üretimden ve tüketimden gelen tüm gücümüzle mücadele edeceğiz. Devletin Mahremiyeti satılamaz ve özelleştirilemez.

Ülke kaynaklarının ancak kamucu bir anlayışla korunabileceği ve geliştirilebileceğine inanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) bundan önce kamu kaynaklarının peşkeş çekilerek heba edilmesine karşı çıktığı gibi, bugün de ilimizdeki Tank Palet Fabrikasının özelleştirilmesine ve tüm özelleştirmelere karşıdır.

Furkan PARA

Editör: TE Bilişim