Bireysel silahlanmaya karşı mücadele veren Umut Vakfı’nın, 2015 yılından bu yana Türkiye’nin yerel gazeteler dahil tüm gazetelerin “Bireysel Silahlı” olaylarının taranması ve değerlendirmesi ile hazırladığı “Türkiye’nin Silahlı Şiddet Haritası ve 2018 Raporu” yayımlandı.

Türkiye’de en fazla suçun işlendiği Marmara’da ilk sırayı alan İstanbul’u Sakarya izliyor. 2017 yılında 351 olayın basına yansıdığı İstanbul’da 2018 yılında bu rakam 472’ye yükseldi. Marmara Bölgesinde en çok silahlı cinayetin işlendiği ikinci il ise 166 olayla Sakarya oldu. Bir önceki yıla göre olaylarda yüzde 42 artış olduğuna işaret edilen raporda, Sakarya için şu değerlendirmede bulunuldu:
“Sakarya bölgede geçen yıl ikinci olan Bursa’yı solladı. Bir önceki yıl hazırladığımız şiddet haritasında; Sakarya’da bir önceki yıla göre suç oranındaki yüzde 67’lik artışa dikkat çekmiş ve uyarmıştık… Ki silahlı şiddet olaylarında 2018’de de bir önceki yıla göre yüzde 42’lik artış dikkat çekiyor.”

SUÇ VERİLERİ

Rapordaki değerlendirme şöyle devam ediyor:

“Bir kez daha vurgulayalım ; “Şiddet haritası”nda sadece basına yansıyan olaylar yer alıyor. Oysa gerek Türkiye genelinde gerekse il il baktığınızda suç istatistiklerinin rakamları korkunç boyutlarda. Bu emniyet ve jandarmanın yılbaşından itibaren yaptığı açıklamalarda da satır aralarında görülüyor…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçen yılın son günlerinde 2017 yılına ait “Suç” verilerini açıkladı. Bu veriler de illerde işlenen suçların çok önemli bölümünün basına yansımadığını ortaya koyuyor… Bakın TÜİK verilerine göre 2017 yılında sadece Sakarya’da 2 bin 544 suçlu cezaevine girdi. Hırsızlıktan uyuşturucu imalatına pek çok suçtan içeri girenlerin 109’u adam öldürmekten, 285’i ise yaralamaktan cezaevine girmiş bulunuyor…

Sakarya’yı 132 olayla Kocaeli izlerken Bursa ise bu yıl 122 olayla dördüncü sırada. Onları; 35 olayla Tekirdağ, 34 olayla Balıkesir, 26 olayla Çanakkale, 18 olayla Edirne, 13 olayla Bilecek, 8 olayla Kırklareli ve 6 olayla Yalova izliyor.”

Editör: TE Bilişim