Serdivan Belediyesi, MHP Sakarya İl Başkanı Levent Bülbül’ün Cadde 54 Projesi ile ilgili iddiaları yanıtladı. Yapıcı eleştirileri nedeniyle Bülbül’e teşekkür edilen açıklamada, iddialarla ilgili bilgi verildi ve projenin Serdivan ölçeğinde emsalsiz olduğu vurgulandı.

Açıklamada, Bülbül’ün “CADDE 54’e karşı değiliz ama kamu zararı iddiaları aydınlatılmalıdır” şeklindeki yaklaşımının, kamuoyunda oluşturulmak istenen kafa karışıklığını gidermeye imkan sağladığı için “Yapıcı ve yerinde bir talep” olarak değerlendirildiği ifade edilerek, iddiaların basit teknik bilgi eksikliğinden kaynaklandığı anlaşıldığı belirtildi.

Söz konusu teknik bilgilerin paylaşımı için Serdivan Belediye Meclisi’nin MHP’li üyesi Ahmet Ziya Akar’ın CADDE 54 Projesi’nin ihale dosyasını incelemek üzere belediyemizin ilgili birimine davet edildiğini, böylelikle MHP İl Başkanı Bülbül’ün ihale dosyasını görme talebinin karşılandığı dile getirilen açıklamada, iddialara ilişkin teknik bilgilere yer verildi.

KAT KARŞILIĞI

Projenin “Kat karşılığı inşaat yapım işi” olarak tanımlandığı ve yapım işinde Serdivan Belediyesi’nin kasasından hiçbir şekilde para çıkmayacağına işaret edilen açıklamada, “Birinci ihalede 131 Milyon TL muhammen bedel söz konusudur. İkincisinde ise 20 Milyon TL daha az bir rakamla, yani 111 Milyon TL muhammen bedelle ihaleye çıkılmıştır. Bunun sebebi avam projelerdeki değişikliklerdir. İkinci ihaledeki muhammen bedelin daha az olmasının ‘yerel firmaların ihaleye katılımını zorlaştırdığı’ iddiası ise mantık dışıdır. Zira, daha düşük bedel ile ihaleye çıkılmış olması yerel firmaların katılımını kolaylaştıran bir durumdur. İptal edilen ve yenilenen ihaleler ayı kanun çerçevesinde tamamlanmıştır. Yani her iki ihaleye ilişkin işlemlerin yasal çerçevede olduğuna dair hiç şüphe yoktur” denildi.

BELEDİYENİN PAYI

Projede Serdivan Belediyesi’nin payının yüzde 35,5 olarak belirlendiği belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

“Proje, yaklaşık 52 Bin metrekarelik bir alanda gerçekleşecektir. Yatırımın toplam değeri bugünün rakamları ile 750 milyon lira olarak öngörülmektedir. Projenin 2 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanması hedeflenmektedir. Hali hazırda bin kişiye istihdam sağlayan proje, tamamlandıktan sonra da 3 bin kişiye iş imkanı sunacaktır. Yaklaşık 50 bin metrekarelik bin 500 araç kapasiteli otoparkıyla Serdivan’ın en büyük kapalı otoparkına sahip olacaktır.

Yıllık 12 milyon ziyaretçi hedefiyle Serdivan’ın mevcut cazibesini her alanda daha da yukarıya taşıyacaktır. Serdivan Belediyesi’ne her yıl 10 Milyon TL’nin üzerinde kira geliri sağlayacaktır. Serdivan’da bugüne kadar tek seferde gerçekleşmiş bu ölçekte başka bir yatırım yoktur. Serdivan’da CADDE 54’ün kıyaslanabileceği büyüklükte başka bir proje de mevcut değildir. Serdivan ölçeğinde emsalsiz bir proje olan CADDE 54’ün, ‘Serdivan’daki inşaat yapım işlerinde mülk sahiplerinin en az yüzde 50 mülkiyet payı aldığı” iddiası üzerinden kıyaslamaya tabi tutulması gerçekçi bir yaklaşım olamaz.”

TEMEL KRİTER

“Zira, bu ölçekteki ticari projelerin yatırım ve işletme maliyetlerinin yüksekliği ile yapım sürelerinin kısalığı mülkiyet oranının belirlenmesinde temel kriterdir.

Buna rağmen, Serdivan Belediyesi’nin yüzde 35,5 oranındaki mülkiyet payı, CADDE 54’ün büyüklüğü ve tamamlanma süresi ile kıyas edilemeyecek durumda olan benzer nitelikteki daha küçük ölçekli diğer ticari projelerdeki mülkiyet payı oranından çok daha yüksektir.

CADDE 54 Projesi’nde kamu zararı oluştuğu yolundaki iddiaların da, “Emsal, yükseklik, inşaat alanı, fonksiyon” gibi teknik konuların basit ve anlaşılır bir dille izah edilmesi ile açıklığa kavuşacağı anlaşılmaktadır.

Buna göre; CADDE 54’ün bulunduğu alanda plan tadilat teklifi ihaleden sonra değil, ihaleden 13 gün önce belediye meclisimize sunulmuştur. Plan tadilatında emsal değişikliği yoktur. Projenin başından sonuna kadar (EMSAL: 2) hiçbir şekilde değişmemiştir. Tadilat ile sadece yükseklik değişmiştir. Bu işlem, zemindeki (otopark, sığınak v.b.) açık alanları artırmak için yapılmıştır. Dolayısı ile emsal değişmediği için gelir kazandırıcı alanlarda artış söz konusu değildir. İhalede sözleşmenin ilgili maddelerine göre tapuya konu olan alanın alt sınırı 85 bin 123,29 metrekare, üst sınırı ise 104 bin 049,70 metrekare olarak belirlenmiştir.

Buradaki artış belediyeye gelir kazandırmıştır. Geri kalan 73 bin 128,55 metrekarelik alan kamuya ait sığınak, otopark gibi ortak kullanım alanıdır. Ortak kullanım alanı satışa ve kiralamaya konu olmadığı için gelir kazandırıcı alan değildir.

Kısacası, sözleşmeye göre belediyenin payı sürecin en başından itibaren 104 bin 049,70 metrekare üzerinden yüzde olarak belirlenmiştir. Emsal değişmediği için artan inşaat alanı satılamayacak ve kiralanamayacak unsurları kapsadığından yüklenici için kar değil ek maliyet getirmiştir. Böylelikle herhangi bir kamu zararı söz etmek gerçek ile bağdaşmamaktadır.”

KONUT ALANI

“Çok net olarak ifade etmek isteriz ki; CADDE 54 Projesi’nin ruhsatında konut alanı kesinlikle yoktur. Projede sadece dükkanlar ve ofisler vardır.

Kafa karışıklığının sebebi yüklenici firmanın tanıtım broşürlerinde yaptığı basit bir hatadan kaynaklanmaktadır ve bu hata fark edildiği an düzeltilmiştir. İleride ihtiyaç duyulması halinde öğrenci yurdu ve öğrenci pansiyonu olarak kullanılması düşünülebilecek alanlar ile ilgili yapılan açıklamalar CADDE 54’te konut yapılacağı anlamı taşımamaktadır. Ancak bu tür ifadelerin kafa karışıklığına sebep olduğu görülmektedir. Bunun üzerine yurt ve pansiyon tarzı kullanım şekillerinden de vaz geçilmiştir.

Satış sürecinde hiçbir şekilde konut satışı anlamına gelebilecek bir yaklaşım sergilenmemiştir ve bundan sonra da sergilenmeyecektir. Herhangi bir şüpheye yer kalmaması için bir kez daha ifade etmek gerekirse, CADDE 54’te konut yoktur.”

BELEDİYEDEN PARA ÇIKMADI

“CADDE 54’ün 4734 sayılı kamu ihale kanununa göre “Anahtar Teslim İş” olarak yapıldığı iddiası bilgi eksikliğidir çünkü CADDE 54, 2886 sayılı ihale kanununa göre yapılmıştır. Dolayısı ile belediyenin kasasından herhangi bir tutar çıkmamıştır.

Böylelikle yüklenici lehine herhangi bir kazanç artışı da söz konusu değildir. CADDE 54’ün ihale duyurusu 2886 sayılı ihale kanunu gereği Resmi Gazete’nin yanı sıra yerel ve ulusal medyada da yayımlanmıştır. İhale kamuya açık ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmiştir.

Serdivan Belediyesi’nin tüm meclis üyeleri CADDE 54 Projesi ile ilgili belgeleri istedikleri zaman ilgili birimimizi ziyaret ederek inceleyebilirler ve merak ettikleri her husus hakkında bilgi alabilirler.”

Editör: TE Bilişim