Sapanca Belediyesi, 10 yılık pazaryeri tahsis süresinin bitmesiyle ihaleye çıkma kararı alınca sebze pazarında yeri olan 75 esnafın bir kısmı ve Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Muzaffer Kabacan konunun yargıya taşınması gerektiğini belirterek tepki gösterdi. Pazar yerinin 2009 yılında esnafa 10 yıllık parası karşılığı tahsis edildiğini anlatan Kabacan, 2012 yılında yürürlüğe giren Pazar Yerleri Hakkında Yönetmelik’e göre aynı usulün uygulanamayacağına dikkat çekti.

GÖRÜŞMEDE NETİCE ALAMADIK

Kabacan, belediyenin ihale değil tahsis yaptığının altını çizerek, “Sapanca pazar yeri, 2009 yılında esnafa tahsis edilmiş bir yer. 2009’da da 10 yıllık parası alındı. Kira ödeme ücreti bitti. Ödenmiş olan hakları bitti. Şu an biz belediye başkanımızla da görüştük, müdürümüzle de görüştük. Burada görüşme neticesinde sonuç alamadık. Diyorlar ki; ‘Burası Sapanca, bunları yaparız. Bizim çok borcumuz var. Biz bunları almak zorundayız.’ Ancak kanun öyle demiyor. Kanun ‘Alamazsınız’ diyor” diye konuştu.

10 YILLIK KANUNSUZ PARA

Pazar Yerleri Hakkında Yönetmelik ile ilgili de bilgiler veren Kabacan, “Yönetmenlik diyor ki; ‘Pazar yerleri tahsis ücreti aylık veya haftalık toplanır’ diyor. Fazla alamazsın. Ama görüyoruz ki Sapanca Belediye Başkanı’mız ve müdürlerimiz 10 yıllık kanunsuz bir para istemekte. Dükkân kirası gibi para istemektedir. Biz bunları kendilerine sorduğumuzda diyorlar ki ‘Biz belediye kanununa göre bu ihaleye çıkartıyoruz.’ Burada eğer ki böyle ihale çıkarsa burada insanlar birbirini vururlar. Sorumluları da kendileri olurlar” ifadelerini kullandı.

BELEDİYE ALTINDAN KALKAMAZ

Yaşanan olayı ‘birilerinin ekmeğine göz dikmek’ olarak nitelendiren Kabacan, bunun yaşanması halinde kargaşa çıkacağını ve Sapanca Belediyesi yöneticilerinin bu işin altından kalkamayacağını savundu. Kabacan, “Pazar yerinde millet birbirinin tezgâhını almaya kalkıştı. Birisi öldü. Bunun hesabını kim verecek? Yaptıkları kesinlikle kanunsuz. Burada 5957 sayılı Yasa’ya bağlı Pazar Yerleri Hakkında Yönetmelik söylüyor” diye konuştu.

HAFTALIK YA DA AYLIK TAHSİL

Kabacan, “Tahsis sahibi olan insanları ticaretin devam etmesi için sadece belirlenen kanunlara göre bir işgal ücretleri vardır. Bu işgal ücretleri metre kare ücreti 50 kuruşla 2 buçuk lira arası belediye meclisi belirler. Bunu sen uygularsın, parayı tahsis edersin. Bunu ya haftalık alırsın ya aylık alırsın. Aynı yönetmenliğin 15. Fıkrasında, ‘Tahsis ücretlerinin günlük tahsil edilmediği durumlarda toplu tahsilatlar bir aylık süreyi aşmayacak şekilde yapılır’ diyor. Kanun söylüyor ben söylemiyorum” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

150 BİN LİRA NASIL VERELİM?

“Toplu şekilde afaki olarak, KDV’si ile birlikte 43 bin lira. 36 bin artı KDV, 43 bin lira. 7 metre tezgahtan bu para isteniyor. Eğer bir insanın 2 tane tezgahı varsa ikiye katlayın, 4 tezgahı varsa dörde katlayın. Düşünün 4 tezgah alan bir esnafımız 150-160 bin lira parayı nasıl versin? Kanunsuz, zaten yapamazlar. Avukatımızla görüştük. Biz idari mahkemeye başvuracağız. İhalenin yasal olmadığı ve durdurulması gerektiğini anlatacağız hâkimlerimize. Kesinlikle burada sağduyu galip gelecektir.”

DOMATES TABİ 10 LİRA OLUR

“Son günlerde, biliyorsunuz, pazarcılık mesleği gündemde. Hükümetimiz tarafından da vatandaşlar tarafından da gündemde. Halk artık bizi öcü gibi görüyor. Şimdi bir belediye, haftanın bir günü ayda 4 günü açılan bir pazardan bizden 150-160 bin lira para isterse ben parayı ne yapacağım? Ben bu parayı kime yansıtacağım? Müşteriye yansıtacağım. Domates tabi 10 lira olur, patates tabi 5 lira olur. Belediyelerimizin esnafın önünü açması lazım. Ucuzluk isteniyorsa, halk ucuz sebze, meyve alacaksa, ucuz gıda alacaksa bu tür eylemlerden vazgeçmesi lazım. Sağduyulu olsun, insanları birbirine kırdırmasın. Bizi de mahkeme kapılarında meşgul etmesin. Adaleti de meşgul etmeyelim. Biz bunu kanun çerçevesinde istiyoruz. En son bunu mahkeme çözecek.” Nurettin ERYILMAZ

Editör: TE Bilişim