Ortaya çıkan tabloda övünülecek bir şey olmadığını ifade eden İMO Sakarya Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar, “Böyle yapıları yasal hale getirmek resmen cinayet” yorumunu yaptı.

İstanbul Kartal’da çöken bina, tüm Türkiye’nin gündemine oturdu. Faciada, son verilere göre 21 kişi hayatını kaybederken 14 kişi yaralı olarak kurtuldu ve tedavilerine devam ediliyor. Yıkılan binanın civarındaki 10 apartmanda yıkım işlemlerinin uygulanması ve toplamda 135 hanenin güvenlik nedeniyle tahliye edilmesi de ‘imar barışı’ tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Yaşanan facia, Kartal’daki söz konusu binaya benzer kaç yapının daha ruhsat aldığı sorusunu akıllara getirirken çeşitli kesimlerden tepkiler yükselmeye devam ediyor.

SAKARYA VE TÜRKİYE VERİLERİ

Gazetemizin, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nedim Arsal’dan edindiği bilgilere göre; Sakarya’da 63 bin 129 binaya imar barışı kapsamında ruhsat verildi. Yapılarını barış kapsamında ruhsatlandıran vatandaşlar, karşılığında 271 milyon 998 bin TL ödedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un 2018 yılının sonu itibariyle açıkladığı verilerde ise Türkiye genelinde yaklaşık 9 milyon 500 bin vatandaş imar barışından faydalandığı ve toplamda yaklaşık 14 milyar liralık bedel ödediği görülüyor.

‘63 BİN YASAL OLMAYAN BİNA DEMEK’

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Sakarya Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar; belediyelerin, barış karşılığı elde edilen parayla övünmemesi gerektiğini kaydederek, “Demek ki 63 bin 129 tane yasal olmayan binaya izin verilmiş. Hiçbir teknik ekip olmadan mal sahibinin talebi doğrultusunda binalara ruhsat veriliyor” diye konuştu.

‘YASAL HALE GETİRMEK CİNAYET’

Kartal’daki facia hakkında da görüşlerini dile getiren Gürpınar, “Kamu eliyle göz yumuldu. Böyle yapıları yasal hale getirmek resmen cinayet. Yasa ve yönetim, zamanında uygulanmalı. Keşke haklı çıkmasaydık” ifadeleriyle kendileri dahil çeşitli kurumların ısrarla yaptığı uyarılara rağmen imar barışı uygulamasının sürdürülmesini eleştirdi.

‘DENETİMSİZLİK FELAKETE YOL AÇAR’

Gürpınar, gazetemizin Soru Yağmuru’nda imar barışıyla ilgili yaptığı açıklamada, özellikle Sakarya gibi birinci derece fay hatlarının bulunduğu deprem bölgelerinde uygulamanın kabul edilemez olduğunu ifade etmişti. Barıştan yararlanan yapıların güvenliğindeki denetimsizliklerin felakete yol açacağına işaret eden Gürpınar, şöyle konuşmuştu:

‘MAL SAHİBİNİN BEYANINA BIRAKIYOR’

“Yapıların güvenliğini tamamen, hiçbir teknik inceleme olmadan mal sahibinin beyanına bırakıyor. Mal sahibi, ‘Benim yapım sağlamdır’ dediği anda o yapıyı sağlam olarak kabul ediyor ve yasal hale getiriyor. Kabul edilebilir, savunulabilir hiçbir tarafı yok. Bizim gibi gelişmiş ülkelerin hiçbirisinde böyle bir uygulama olduğunu duymadım, olması da beklenemez.” İrem KARABACAK

Editör: TE Bilişim