Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Alem FM canlı yayınında Müzikvizyon programına bağlanarak önemli açıklamalarda bulundu. Hilal Özgani’nin sorularını cevaplandıran Başkan Toçoğlu, Sakarya’da uygulanan kat sınırlaması ve yatay mimari uygulamalarına değinirken; Sakaryaspor ve Büyükşehir Basketbol Takımı’ndan da bahsetti.

Sakarya’da göğü görebilirsiniz

Tüm dinleyicilere selamlarını ileterek konuşmalarına başlayan Başkan Toçoğlu, depreme hazırlık noktasında Sakarya’da gerçekleştirilen çalışmalara değindi. Toçoğlu, “Sakarya 1999 yılında depremi çok acı bir şekilde yaşamış, yıkılmış bir şehir. Bu felaketten sonra şehrin yöneticileri olarak ‘Deprem öldürmez, binalar öldürür’ düşüncesini merkeze alarak yeni bir şehir oluşturmak için çalışmalara başladık. 2000 yılından bu yana Sakarya’da zemin sıvılaşmasını da dikkate alarak kat sınırlaması uyguluyoruz. Şehrimizde binalar 3 katla sınırlı. Bu sınırlamayı sadece depreme hazırlık olarak değil, şehir estetiği açısından bir tarz olarak görüyoruz. Sakarya’da göğü görebilir, toprakla temas edebilirsiniz” dedi.

Farkı hissedeceksiniz

Başkan Toçoğlu, “Sakarya’da yatay mimariyi benimsedik. Burada önemli olan bütün şehirlerimizin birbirine benzememesidir. Her şehrin kendi topoğrafyasını, sosyolojisini, coğrafyasını ön planda tutmak gerekir. Sakarya’da sıvılaşmaya müsait bir zemin var. Dolayısıyla çok katlı binaların uygun olmadığı görüşündeyiz. Hamdolsun halkımız da yatay mimariyi benimsedi. İfade ettiğim gibi Sakarya’da yatay mimariyi hem deprem için bir hazırlık hem de şehir estetiği açısından benimsedik. Bu şehrin kendine has bir şekilde gelişmesini istedik. Sakarya’ya geldiğinizde de yatay mimari farkını hissedeceksiniz” dedi.

Sakarya bir spor şehridir

Sakaryaspor ve Büyükşehir Basketbol Takımına yönelik de açıklamalarda bulunan Başkan Toçoğlu, “Bazı şehirler kendi spor kulüpleriyle, yetiştirdiği sporcularla markalaşmıştır. Geçmişte yapılan hatalardan dolayı Sakaryasporumuz hakettiği yerde değil. Geçtiğimiz yıl şampiyon olduk. Bu yıl da 1. Lig için şampiyonluk mücadelesi veriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımzıın spor alanında şehirlerimize çok özel katkısı var. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla inşa edilen yeni stadyumumuzda maçlarımızı oynuyoruz. İnşallah kısa süre içerisinde üst liglerde yer alacağız. Basketbol Takımımızda kısa süre içerisinde Süper Lig’e yükseldi. Süper Lig takımlarını şehrimizde ağırlıyoruz. 5 bin kişilik spor salonumuz doluyor. Futbola olduğu gibi Basketbol takımımıza da büyük bir ilgi var. Sakarya’nın bir spor şehri olduğunu ifade ediyoruz. İnşallah bu alandaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Editör: TE Bilişim