Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya’ya özgü yatay mimariye yönelik Takvim Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.

Yatay mimari

1999 depreminde büyük acılar yaşadıklarını belirterek bazı kararlar aldıklarını belirten Başkan Toçoğlu, “Biz depremden gereken dersi şehir olarak çıkarttık ve şuna inandık: Depreme en büyük hazırlık sağlam zeminlerde sağlam yapılar inşa etmektir. Öncelikle güvenli bölgelerde yeni konutlar inşa edildi. Ardından şehirde kat sınırlaması uyguladık. 9 şiddetindeki depreme dayanıklı AKOM’u inşa ettik. İtfaiye teşkilatımıza modern bir bina kazandırdık. İlçelerimize çağdaş standartlarda itfaiye merkezleri kurduk. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu konuyu gündeme getiriyor ve yüksek katlı binaların bizim şehircilik anlayışımızla, medeniyet tasavvurumuzla çok uyumlu olmadığını ifade ediyorlar. Bizde şehrimizde yatay mimari anlayışıyla hareket ediyoruz ve bundan asla taviz vermiyoruz” dedi.

Sakaryalılar yatay mimariyi benimsedi

Başkan Toçoğlu, “Yatay mimari sadece depreme hazırlık olarak değil, aynı zamanda estetik açıdan da çok farklı bir şehircilik anlayışının doğmasına imkan tanıdı. Farklı şehirlerden Sakarya’ya gelenler şehrin kendine has gelişen mimari tarzını takdir ediyor. Vatandaşlarımız da yatay mimariye sahip çıktılar” diye konuştu.

Biz yeşilden ve az katlı yapılardan yanayız

Başkan Zeki Toçoğlu, “Biz şuna inanıyor ve şunu söylüyoruz: Şehirler bizim her aklımıza geleni, her istediğimizi tatbik edeceğimiz alanlar değildir. Şehirler bize Allah’ın ve milletin emanetidir. Bize düşen görev ise bu emanete uygun bir anlayışla hareket etmektir. Biz istiyoruz ki Sakarya’da yetişen çocuklar evin önüne çıktığında toprağa basabilsin, yeşilin tüm çeşitlerini görebilsin, ağaçları, çiçekleri, böcekleri tanısın. Sakaryalı çocukların yüksek katlı gökdelenlerle, binalarla gökyüzüyle temasları kesilmesin. Biz betondan değil, yeşilden yanayız. Yüksek katlı yapılardan, gökdelenlerden değil, az katlı yapılardan yanayız” ifadelerini kullandı.

Doğal Kaynaklar Koruma Altında

Depremin ardından Sakarya’nın altyapısını sil baştan yenilediklerini de ifade eden Başkan Toçoğlu, “Şehrimizin altyapısına 1,5 milyarlık yatırım yaptık. Çelik isale hatları ve tüneller inşa ettik. İçmesuyu, yağmursuyu ve kanalizasyon ağımızı her geçen gün genişletiyoruz. İçmesuyu arıtma tesislerini hizmete alıyoruz. Yaptığımız yatırımlarla vatandaşlarımızın musluklarına Türkiye’nin en kaliteli içmesuyunu ulaştırıyoruz. Sakarya Nehri’ne, Karadeniz’e ve Sapanca Gölü’ne atık karışmasını önlüyoruz. Doğal güzelliklerimize atık karışmasına nasıl göz yumabilirdik? Bunun için kanalizasyon hatları ve atıksu arıtma tesisleri inşa ettik. Gölümüzün etrafını kollektörlerle çevreledik. Şimdi ise sahillerimizde Mavi Bayrak dalgalanıyor. Akçay Barajımızı bu yılsonu itibariyle tamamlamayı hedefliyoruz. Şehrimizin kuzeyinde ise Çamdağı Barajı için hazırlıklarımız sürüyor. Yine Akyazı’da yapımı devam eden Ballıkaya Barajı önemli bir su potansiyeli oluşturacak. Şehrimizin etrafı su kaynakları ile çevrelenecek. Allah’a ne kadar şükretsek az. Bugün çeşmelerinden temiz su içilebilen, doğayla iç içe büyüyen bir Sakarya bulunuyor” dedi.

Editör: TE Bilişim