Bizim Sakarya gazetesi olarak Roman vatandaşlarımızı oturdukları Erenler Yeni Mahalle’de ziyaret edip, sıkıntılarını öğrenmeye çalıştık. İlk konuşan Roman Derneği Başkanı Orhan Tanyeli’nin amcası oldu. Tanyeli, “Sen bize söz verdin. Kentsel dönüşüm Erenler’den dışarı çıkılmayacak dedin. Ama çıktı. Şimdi bu evleri bize vermeyeceklermiş. Belli zengin kodamanlara verilecek. Ben yerimden memnunum, yıkılmasını da istemiyorum. Ben bir daha bu evi nerde bulacağım?”

MAHALLEMİZ OLSUN

“Biz dairede nasıl yapacağız? Bana 2+1 daire verseler ne yapacağım? Bende 6 tane çocuk var 20 tane torun var. Buraya her yer yakın. Erenler Belediyesi yokken burası vardı. Bataklıktı. Şimdi şehir içinde kaldı diye sınır dışımı edecekler? Biz kendi evimizi kentsel dönüşüm yapılmasına hazırız. Bizi borçlandırsın, biz öderiz. Biz başka bir yere gidip de yapamayız. Kentsel dönüşüm yapacaksa, mahallemizde yapsın”

BEN BURADAN ÇIKMAM

Genç Romanlardan Serkan Akdemirci ise şöyle konuştu, “Kentsel dönüşümü olduğu yerde istiyoruz. Güzelleştirmek için yapacaklarını yapsınlar. Biz kentsel dönüşümü olduğu yerde, yani mahallemizde istiyoruz. Benim atalarım ölmüş, burada benim çocuğum doğmuş. Ben buradan çıkmam. Burada herkes bu fikir içinde”

HİZMET VERMİYORLAR

Mahalle sakinlerinden Köksal Akdemirci, “Küpçüler hep değişiyor. Öbür taraflar hep değişiyor. Bizim Roman Mahallesinde hizmet yok. Biz Erenler Belediyesinden hizmet alamıyoruz. Yolun başında logarlar taştı evleri su bastı. Kentsel dönüşüm yapacaklar diye bizim mahallelerimize bakmıyorlar. Kentsel dönüşümü yerinde yapsınlar yani mahallemizde yapsınlar. Kentsel dönüşüm yapılmadan önce hizmet vardı. Ama kentsel dönüşüm olduğu zamandan itibaren hizmet vermiyorlar. Bakanlar geldi buradan yerinizden çıkmadan kentsel dönüşüm yapılacak dediler ama kentsel dönüşüm mahallemize yapılmadı. Kentsel dönüşümü mahallemizde istiyoruz” dedi.

NE YAPI NE KAT İZNİ

Sakarya Roman Derneği Başkanı Orhan Tanyeli konuyla ilgili olarak şu görüşleri paylaştı, “Bu kentsel dönüşüm mevzusu 5 yıla dayanıyor. Burada kentsel dönüşüm olacak diye ne yapı izni nede kat izni hiç birisi verilmiyor. Kardeşlerimizin, abilerimizin ve büyüklerimizin bahsettiği gibi kentsel dönüşümle ilgili ne bir alt yapı ne bir asfalt çalışmaları ya da her hangi bir çalışmalar yapılmıyor. Dönüşüm olacak diye hizmet verilmiyor”

ÖDENEK KESİLMİŞ

“Kentsel dönüşüm için Romanlara yönelik bir proje yapılacağı söylenmişti. 666 dönümün dışına kesinlikle çıkılmayacağı sözünü belediye başkanımız defalarca söyledi. Romanlara özgü konutlar yapılmaya başlandı ve ilk aşamalarında yapılarda devam ediyordu. Sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanı bu ödenek kısmını kestiğini söylemiş belediyeye. Bu Roman konutları dediğimiz konutların öncelikle metre kareleri çok düşük. 40 metrekarelik daire verilecekti. Bunu Roman halkı kabul etmedi”

SATIŞA ÇIKARDILAR

“Burada vatandaşlarımız birbiri içerisinde yaşıyorken orada herkes birbirinden kopacağı için istenmedi. Ödenek kesildiği için belediye başkanı kendi imkânlarınızla yapın. Yapamıyorsanız 2018’in 9 ayına kadar ben bir şey yapamam dedi. Sonra konutların metrekareleri de değişti. Biz bu konutları Romanlara veremeyiz. Biz bu konutları satışa çıkardık dediler. Bu Roman konutları 3 buçuk yıldır gündemde”

YER VERMİYORSAN

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığından geçenlerde, ‘Hazine arazileri belirlensin ve Roman halkının kabul edeceği Roman konutları yapın. Ev sahibi olmayıp da barakada oturan vatandaşlarımız ev sahibi olsun’ diye söylediler açıklama gelmiş. Bunun üzerine belediyeden hiçbir yerde hazine arazimiz yoktur diye yazı geldi. O zaman şimdi sen bize Roman konutlarından da yer vermiyorsun. O zaman bizim mahallerimizi kentsel dönüşüme sokun. Biz buna hazırız” HABER: Mert GÜMÜŞOĞLU

Editör: TE Bilişim