Roman Hakları Derneği ve Roman Hakları Federasyonu ( ROMFO) Romanların yaşadığı sorunları ve gençlerde farkındalık yaratma amacıyla düzenlenen eğitim semineri sona erdi.

Riada Otel’de 4 gün süren bir eğitime Sakarya Roman Hakları Derneği ve Romanlar Derneği ve üyelerinin yanı sıra Diyarbakır, İstanbul, Gaziantep, Hatay, İzmir, Bursa ve İznik gibi illerden katılım oldu.

Seminerin son gününde görüşlerini aldığımız Sakarya Roman Hakları Derneği Başkanı Yücel Tutal, Türkiye’de Romanlar’a karşı ayrımcılık yapıldığını ve önyargı olduğunu söyledi. Bu tür yargıların önüne geçmek için her türlü fedakarlıkta bulunacaklarını ifade eden Tutal, “ Romanlar’ın eğitim hakkı, barınma hakkı, istihdam hakkı, sağlık hakkı gibi birçok sorunu var” dedi.

Türkiye’de yaşayan romanların, diğer vatandaşlar gibi önyargısız ve ayrımcılığa uğramadan yaşaması gerektiğini savunduklarını vurgulayan Tutal, “Verdiğimiz eğitimlerde Türkiye’de romanlara karşı yapılan ayrımcılık örneklerini ve varsa farklı projeler üretmesini istiyoruz. Bu projelerle çözüme kavuşmayı umut ediyoruz. Dört gün boyunca süren eğitim sonucunda sertifika veriyoruz. Bu ilk eğitimimizi Sakarya’da gerçekleştirdik. 19-22 Ocakta İzmir’de olacağız. Biz bu eğitimlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz“ diye konuştu.

Tutal, şöyle devam etti:
“Ayrımcılık ve önyargı roman sorunun en büyük acısıdır. Bu iki kavram diğer sorunları da beraberinde getiriyor. Biz Romanlar Derneği olarak vatandaşların, özellikle ayırım yapmadan ve önyargıyla yaklaşmadan hareket etmelerini istiyoruz. Bu çalışmaları sadece bizlerin destek vermesi yetmiyor elbette bunun yanında hükümetin de bize destek sağlaması gerekiyor. Ancak bu şekilde farkındalık yaratarak ve toplumu bilinçlendirerek bazı sonuçlara ulaşabiliriz.“

Sakarya Romanlar Derneği Başkanı Orhan Tanyel ise “ Bizler burada 4 günlük eğitim sürecinden geçen Roman olan ve olmayan üniversiteli arkadaşlarımızın birlikte hareket etmesini sağlamak ve birlikte çözüme ulaşmak. Bütün gayemiz bu. Bunu aşmak elbette kolay değil ancak birlikte hareket edersek çözüme kavuşacağız“ dedi.

SÜMEYYA ÖZNE

Editör: TE Bilişim