Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Tarihi Uzunçarşı’da başlatılan restorasyon çalışmalarının tamamlandığını ve 9 Kasım Cuma günü saat 14.00’da açılışının gerçekleştirileceğini açıkladı. Başkan Toçoğlu, esnaf temsilcileriyle bir araya gelmiş, Tarihi Uzunçarşı’da tarihi bir dönüşüm yapılacağını müjdelemişti. Proje belirlenmesinin ardından Anıtlar Kurulu’ndan onay alınmış, ihalesi gerçekleştirilmiş ve ilk kazma vurulmuştu. Bugün ise çalışmaların tamamlandığı Tarihi Uzunçarşı, açılışın ardından yeniden şehrin cazibe merkezi olacak.

Tarihi doku tamamen korundu

Tarihi Uzunçarşı’da nasıl bir dönüşüm yapıldığını aktaran Başkan Toçoğlu, “Tarihi çok eskiye dayanan Uzunçarşı’da dönüşüm çalışması için esnaflarımızla bir araya geldik ve projemizi hazırladık. Anıtlar Kurulu’ndan aldığımız onayın ardından çalışmalarımızı başlattık. Şehir kimliği açısından büyük öneme sahip olan Tarihi Adada 147 adet yapının restorasyonunu tamamladık. Tescilli olan 19 adet yapıyı tamamen aslına uygun bir şekilde restore ettik. Uzunçarşı’da bulunan tüm yapıların tarihi dokularını muhafaza ettik. Çatıları yeniledik, dış cephelerde anıtlar kurulu onaylı projeye uygun olarak restorasyon çalışması gerçekleştirdik. 199 adet dükkanın ahşap doğramalarını, kepenklerini ve tentelerini yeniledik. Tarihi dokunun muhafaza edildiği zemin desenlerine yer verdik. Kötü görünüme sebep olan kablo ve klima gibi ayrıntıları gizledik. Tarihi Uzunçarşı’daki tarihi dönüşüm hayırlı olsun” dedi.

Aslına uygun restorasyon

Başkan Zeki Toçoğlu sözlerini şu şekilde tamamladı: “Tarihi Uzunçarşı geçmişte şehrin cazibe merkezlerinden biri olarak gösteriliyordu. Zamanla yaşanan değişim ve dönüşüm çarşının eski hareketliliğini kaybetmesine neden oldu. Bu noktada hem tarihi yapısı hem de şehrimizin simgelerinden biri olan çarşıda esnaflarımızla yola çıkarak restorasyon çalışmaları başlattık. İnşallah Tarihi Uzunçarşı şehirle bütünleşecek, yeniden cazibe merkezi olacak” dedi.

Editör: TE Bilişim