Sakarya, Bolu, Kocaeli ve Düzce’nin sorumlu elektrik dağıtım şirketi SEDAŞ, teknoloji firmalarıyla yaptığı iş birliği sonucu iki önemli proje geliştirdi. Temmuz ayında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafında da onaylanan projelerden ilki, yüksek gerilim şebekesinde oluşan arızaların anında tespitini sağlayacak.

“Dağıtım Şebekesi Kablosuz Haberleşme Ağı” projesi hayata geçtiğinde, ekiplerin arızayı bulmak için arıza gösterge cihazlarının bulunduğu yere gitmelerine gerek kalmayacak. Arıza gösterge cihazları kendi aralarında radyo frekanslarıyla (LoRa) haberleşecek ve buradan elde edilecek veriler izleme merkezinde toplanacak. Proje sayesinde yüksek gerilim şebekesinde oluşan kısa devre gibi arızalar en kısa zamanda ve düşük maliyetle tespit edilecek. SEDAŞ, pilot uygulama sonrası projeyi diğer koruma ve ölçme cihazlarında da kullanacak.

SEDAŞ’ın ikinci projesi olan “Akıllı Dağıtım Merkezleri” ise elektrik şebekesini çağın gereklerine uygun hale getirecek. Şebekede sağlıklı ve güvenilir bir koruma koordinasyonunun sağlanması hedefiyle geliştirilen projede, büyük yükleri ve geniş bir alanı besleyen dağıtım merkezi, akıllı ve programlanabilir bir cihaz kullanımı ile kolaylıkla izlenebilir, kontrol edilebilir ve yönetilebilir bir yapı haline getirilecek.

SEDAŞ’tan yerli ve milli ürün geliştirmeye büyük katkı

SEDAŞ Yönetim Kurulu ve İcra Başkanı Bekir Sami Güven, her iki projenin de dışa bağımlılığı azaltan yerli ürün geliştirme çalışmalarına katkı sağlayacağını, 2017-2020 yılları arasında Ar-Ge çalışmalarına 8 milyon lira harcama yapmayı planladıklarını belirtti. Güven, SEDAŞ’ın Ar-Ge Projelerinin yerli ve milli birer proje olarak uygulanmak üzere tasarlanmasına dikkat çekti ve şunları söyledi:

“SEDAŞ olarak Türkiye'nin geleceğinin Ar-Ge'de olacağı bilinciyle hareket ediyoruz. Bu vizyon doğrultusunda geliştirip EPDK onaylarını aldığımız projelerimizin ülkemizi ve elektrik sektörünü çok daha iyi yerlere taşıyacağına inanıyoruz. Bir ay içinde projelerimizin pilot uygulamalarına başlayacağız. Radyo frekansı ile yüksek gerilim şebekelerindeki haberleşme tekniği, bildiğimiz kadarıyla Türkiye’de başka bir dağıtım şirketinde kullanılmıyor. Sistemin ilerleyen yıllarda yaygınlaşması durumunda GSM ağından tamamen bağımsız bir haberleşme ağı kurmak mümkün olabilecek. Yine aynı şekilde ‘Akıllı Dağıtım Merkezleri’ projesini bir dağıtım şebekesinde ilk kez biz uygulayacağız. Bu sistemin dünyada sadece Finlandiya’da bir pilot proje olarak uygulandığını biliyoruz. Projelerimiz sayesinde zamandan, emekten kazanacak, verimliliği artıracak ve müşteri memnuniyetimizi üst seviyelere çıkarabileceğiz.”

SEDAŞ Hakkında; 

SEDAŞ, Doğu Marmara’da yer alan Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce illerini kapsayan yaklaşık 20 bin kilometrekarelik yüz ölçüm üzerinde, toplam 4 il, 45 ilçe, 49 Belediye, 766 köy ve 1344 mahalle'de 1,7 milyon tüketiciye, 3,5 milyon nüfusa 1700 çalışanıyla, 24 saat kesintisiz olarak enerji dağıtım hizmeti vermektedir. Türkiye’nin önde gelen sanayi gruplarından Akkök Holding ile Avrupa’nın en büyük on lider enerji şirketi arasında yer alan CEZ Group’a ait bir kuruluş olan SEDAŞ, elektrik dağıtım faaliyetleri kapsamında, bölgesindeki abonelere kaliteli ve kesintisiz elektrik dağıtım hizmeti vermeyi hedefleyerek, bu kapsamda oluşan arızalara hızla müdahale eder, 7/24 kesintisiz ve güvenilir hizmet vermek üzere elektrik dağıtım şebekesinde gerekli operasyonları gerçekleştirir. Bu faaliyetleri, sayısı 33’e varan dağıtım merkezi ve toplamda 22 Müşteri Hizmetleri Merkezi üzerinden yürüten SEDAŞ’ın, 2017 yılsonu itibarıyla Doğu Marmara’yı kapsayan faaliyet bölgesindeki 4 ilde, dağıtılan toplam elektrik miktarı 9,7 milyar kWh’tir.

Editör: TE Bilişim