Programa Vali İrfan Balkanlıoğlu, Serdivan Kaymakamı Muhsin Çatmadım, Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Sakarya İl Emniyet Müdür Yardımcısı Erdem Mali, SESOB Başkanı Hasan Alişan, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya, SGK İl Müdürü Erhan Çavuş ve çok sayıda daire müdürü ile esnaflar katıldı.

BULUŞTURDUK

SESOB Başkanı Hasan Alişan, “Bu ülkeyi beraber önemsiyoruz ve bugün gerçekleştirdiğimiz programda sorunları olan esnaf arkadaşlarımızla başta Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu olmak üzere tüm davetlileri buluşturduk. Buradaki ESNAF arkadaşlarımız sorunlarını kendileri ifade edecekler” dedi. Daha sonra söz alan bazı esnaflar, sorunlarından bahsederken sigortalı personel çalıştırma, sigara yasağı ve asayiş denetlemeleriyle ilgili olarak da konuştu.

DEVLET DESTEĞİ

İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya, “Bu yıl Sakarya’da İş Başı Eğitim Programımızdan 5 bin kişi yararlandı. Biraz önce bir esnaf arkadaşımızın bahsettiği öğrenci istihdamı ve bursun kesilmesi konusunda İŞKUR’a gelin, 3 aya kadar maaş desteği sağlayalım ve sigortayla alakalı sıkıntıları sizlere yaşatmamış olalım. 15 kişilik bir işletmeye daha sonra alınan 5 kişinin maaşlarını ve sigortasını 3 ay boyunca biz sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

SIKINTI YAŞADIK

Çalışmak zorunda olan öğrencilerin sigortalı olması durumunda burslarının kesilmeyeceğini belirten SGK İl Müdürü Erhan Çavuş, “SGK olarak ilimizde yapmış olduğumuz çalışmalarda en çok sıkıntıyı kafe sektöründe yaşadığımızı gördük. Bu alanda faaliyet gösteren işverenlere rehberlik anlamında bir çalışma yaptık” dedi.

SİGARA DENETİMİ

Artan sigara denetimleri ve sürekli değişen genelge sebebiyle sorun yaşadığını belirten esnafların sorularını yanıtlayan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, “İl Sağlık Müdürlüğü olarak esnafımızın karşısında olan bir kurum değiliz. Bizler birlikte çalışan insanlarız. Bu konuda ceza yazmaktan daha çok eğitim yapıyoruz. 2 bin 500 denetimde çok az sigara cezası yazdık. Önceliğimizi eğitime verdik” ifadelerini kullandı.

MİSAFİR ODASI

Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar ise, “Bugün buraya gelen tüm protokole teşekkür ediyorum. Yasalara karşı değiliz ancak belli noktalarda esnaflarımıza yardımcı olmak durumundayız. Yapılan denetimlerde personelin davranışı sebebiyle işletmede bulunan müşteriler aniden dükkanı boşaltıyor. Burada arkadaşlarımız toplamda 5 bin kişiye istihdam sağlıyorlar, bu konu da kendilerine destek verilmesi gerekmektedir. Biz Serdivan Belediyesi olarak arkadaşlarımızın her zaman yanındayız, inanıyorum ki başta Sakarya Valimiz İrfan Balkanlıoğlu olmak üzere tüm müdürlerimizde esnaflarımızın yanındadır” dedi.

MUTLULUK SAĞLAMA

Programın son konuşmasını yapan Vali İrfan Balkanlıoğlu, “Bugün burada esnaf arkadaşlarımızla bir araya geldik, hem yasayı uygulayacak hem de vatandaşımızın, esnafımızın mutluluğunu sağlayacak pozisyonda olmalıyız. Sigarayla ilgili son dönemde yasalar gittikçe katı hale getirildi ve sigarayla ilgili yeterince denetim yapılmadığını Cumhurbaşkanımız bize tek tek söyledi. Sigara yasağı ve sigortalı personel konusunda çok hassas olacağız ancak esnaflarımızın yanında olmaya çalışacağız. Sorunlarınızı dinledik, üzerimize düşen her şeyi biz bürokratlar olarak yapacağız, siz işverenlerden de destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim