150’ye yakın doğal ürünler standının açıldığı festivalde, Pamukova’nın emektar insanları tarhanadan, salçaya, konserveden, kurutulmuş gıdalara, yaprak sarmasında, üzüm şırasına, enginarından, petek balına, ayva lokumu ve şekerlemelerinden ayva dondurmasına, pekmezinden, köy peynirine kadar el emeği göz nuru ile yaptıkları ürünleri tanıttılar. Vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren yöresel tatların ve yöresel ürünlerin bulunduğu stantları gezerek bol bol alışveriş yaptılar. Festivalde en iyi ayva, en iyi ayva reçeli ve en iyi ayva tatlısı yarışmaları da düzenlendi. Onbinlerce kişinin katılım sağladığı festivale protokolün ilgisi de yoğun oldu. Festival renkli görüntülere de sahne oldu. Çocuklar Duymasın dizisinin sevilen ismi Çaycı Hüseyin karakterini oynayan Alpaslan Özmol festivale katılanların ilgi odağı oldu. Yöremizde üretilen ayva, üzüm ve çilek, maskotlarla tanıtıldı.

Sakarya’da faaliyet gösteren dernek ve yöneticilerin yoğun iştirak gösterdiği programın resmi açılışı saat 13.30 yapıldı. Festivale Sakarya Valisi sayın İrfan BALKANLIOĞLU, AK Parti Gnl.Bşk.Yrd.Sakarya Milletvekili Sayın Ali İhsan YAVUZ, Sakarya B.Şehir Bel.Bşk. Sayın Zeki TOÇOĞLU, Pamukova İlçe Kaymakamı Sayın Recai KARAL, Pamukova Belediye Başkanı Sayın Cevat KESER, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Sayın Halil İbrahim BALCI, Türk-İş Eski Genel Mali Sekreteri Sayın Enver TOÇOĞLU, Sakarya GiAD Başkanı Sayın Gökhan KORKMAZ, Sakarya Spor Kulüp Başkanı Sayın Cevat EKŞİ, İlçe Belediye Başkanları, PAYDER Başkanı Sayın Ali URGAN, Tarım İl Müdürü Sayın Mehmet ERDEMİR, Belediye Meclis Üyeleri, Daire Amirleri, Mahalle Muhtarları, STK Temsilcileri ve yoğun bir halk kitlesi iştirak etti. Açılışın İlçe Müftüsü Celil ŞİMŞEK beyin duasıyla yapıldığı festival, Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam etti. Programda ilk sözü alan PAYDER Yön. Kur. Bşk. Ali URGAN oldu. URGAN konuşmasında programın hazırlanmasında emek sarf edenlere teşekkür ederek, Pamukova’nın doğal zenginliklerini ve şifa kaynağı Pamukova AYVASI’nı daha geniş halk kitleleriyle buluşturacaklarında belirterek bu tür festivallerin önemine değindi. URGAN; amacımız Pamukova’yı, tarımını, turizmini ve diğer değerlerini uluslar arası alanlarda tanıtmaktır” dedi. Festivale maddi manevi her türlü desteği veren ve bu konuda tüm belediye personelini seferber eden Belediye Başkanı Cevat KESER ise konuşmasında şunları kaydetti;

“Bu yıl Pamukova Ayva Festivali ve Eko Pazarın 3’sünü düzenlemekteyiz. Her yıl daha kapsamlı bir program tasarlanarak, daha etkin ve daha işlevsel bir festival tertip edilmektedir. Bu vesileyle genç kardeşlerime vermiş oldukları emeklerden dolayı teşekkür ediyorum. Şu bir tartışma götürmez bir gerçektir ki; Ayvanın ANA VATANI PAMUKOVA’dır. Bu yıl ayva rekoltemiz 50 bin tondur. Bu manada bölgenin en büyük ayva deposuyuz. Ülkemizin %50’lik ayva ihtiyacı Sakarya Bölgemizden karşılanmakta olup, Pamukova İlçemiz bu orana %35 lik dilimle destek olmaktadır. Pamukova Ayvası lezzeti, şekli, rengi, kokusu ve şifa dolu özelliği ile direk dalından müşterisiyle buluşma imkanına sahiptir. Kim ne derse desin, hangi kampanyaya başvurursa vursun, ayva konusunda Pamukova gerçeğini göz ardı edemezler.

Değerli kardeşlerim geride bıraktığımız yaklaşık 4,5 yıllık süreç içerisinde bir çok önemli projeyi hayata geçirdik. Adeta bir tarım merkezi olan Pamukovamızda yetişen ürünlerin, daha güzel daha sağlıklı ve katma değer etkisi gösterebilmesi için, tarıma, canlılara ve doğaya çok büyük zararlar veren İlçemizdeki taş ocaklarının bir an önce faaliyetinin sonlandırılması için başta Sayın Valimiz İrfan BALKANLIOĞLU, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Sayın Ali İhsan YAVUZ ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zeki TOÇOĞLU’ndan destek sözü aldık. Bu kapsamda gerekli tüm girişimler devam etmekte olup, mücadelemiz sonuna kadar sürecektir.

Güzide İlçemizin, her gün nüfusunun artması ve ekonomik olarak sürekli gelişmesi nedeniyle İlçemizdeki taşıt sayısı hayli yükselmiştir. Bunun sonucunda da otopark sıkıntısı meydana gelmiş olup, yeni projelerin hayata geçirilmesi zaruret olmuştur. Bu meyanda Belediyemiz tarafından hayata geçirilecek olan yaklaşık 1000 araç kapasiteli 2 katlı kapalı otopark projesinin kamulaştırma işlemi tamamlanmak üzeredir. Kamulaştırma işleminin bitmesinin ardından projeye ilk kazma vurulacak olup, inşallah Pamukovamızda otopark sorunu kalmayacaktır. Ben bugüne kadar bizleri hiçbir konuda geri çevirmeyen ve hizmette sınır tanımayan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zeki TOÇOĞLU Bey’ in İlçemiz için çok büyük önem arz eden bu projeye gerekli desteği vereceğine yürekten inanıyorum.

Aziz hemşerilerim, Değerli Kardeşlerim;

Malumunuz Ülkemizde yaklaşık 6 ay sonra Mahalli İdareler Genel Seçimleri yapılacaktır. Önce Cenabı ALLAH’ ın izni, sonrasında AK Parti Genel Başkan Yardımcımız Sayın Ali İhsan YAVUZ Bey’ in tasvipleriyle ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN Beyefendinin Olurlarıyla 2019 yılı Mart ayında yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçiminde Ak Parti Pamukova Belediye Başkan adayı olduğumu buradan siz değerli vatandaşlarıma ve köylülerime açıklıyorum. İlk günkü aşkla koşarak devam ettiğimiz bu kutlu davamız ile siz değerli vatandaşlarımıza hizmet etmeye devam edeceğim. Bu sevda burada bitmeyecek. Sözlerime burada son verirken Yüce Allah’tan birlik beraberlik ve kardeşliğimizi bozmak isteyenlere fırsat vermesin, Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan, Tek Devlet anlayışımızı kıyamete kadar sürdürsün, minarelerimizden ezanımızı, göklerde şanlı al bayrağımızı sonsuza kadar var etsin diyor, bir kez daha festivalin hazırlanmasında ve icrasında emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyor seneye daha büyük ve daha kapsamlı bir organizasyonda buluşmak üzere Allah’a ısmarladık diyorum”dedi.

Pamukova İlçe Kaymakamı Recai KARAL ise konuşmasında bu coğrafyanın güzelliği insanlarımızın samimiyetiyle buluşunca ortaya güzel işler çıkıyor. Bu festivalin düzenlenmesinde yardımını katkısını esirgemeyen Pamukova belediyesine, PAYDER yönetim kuruluna ve katkı sunan herkese teşekkür ediyorum dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zeki TOÇOĞLU ise yaptığı konuşmada; “biliyoruz ki bu tür organizasyonlar bu yörelerin değerlerini ortaya çıkarma konusunda ürünlerinin pazarlanması noktasında hayli önem taşıyor. Bu festivalde emeği geçenleri kutluyorum.

Yoğun programına rağmen Ankara’daki temaslarını yarıda bırakıp Pamukovadaki festivale katılan AK Parti Gnl. Bşk.Yrd. Sakarya Milletvekili Sayın Ali İhsan YAVUZ beyde yapmış oldukları konuşamada ülke ve dünya gündemine dair hukukiyeti yüksek konulara değindi.Festivalin amacına uygun bir şekilde gerçekleştiğine vurgu yapan YAVUZ festivalin hazırlanmasında bugünkü icrasına kadar her aşamada en büyük desteği veren değerli belediye Başkanımız Cevat KESER’e ve genç girişimcilerin oluşturduğu PAYDER sivil toplum kuruluşumuza çok teşekkür ediyorum. Vatandaşımızın alın teriyle yetiştirdiği ayvasına, emek ve göz nuru ile hazırladığı doğal ürün ve gıdalara bugün burada en büyük tanıtımı ve pazarlamayı sağladınız. Allah hepinizden razı olsun. Evet ülkemiz zor ve sıkıntılı günlerden geçmekte, içte ve dışta milli hükümeti devirmek, Türkiye’yi aciz ve çaresiz bırakmak için var güçleriyle gayret eden bir güruh ile karşı karşıyayız.Ancak Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip ERDOĞAN liderliğinde 80 milyon vatadaşımız bir ve beraber olma iradesini ortaya koyarak bu hayasızca akına da tıpkı 15 Temmuzda olduğu gibi dur demesini bilecektir. Diye konuştu.

Son olarak konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Sakarya Valisi Sayın İrfan BALKANLIOĞLU, Pamukova Ayvasının, üzümünün, şeftalisinin, çileğinin ve diğer tarım ürünlerinin Ülkemizde marka değeri yüksek ve bilinirliği hayli fazla olduğu aşikârdır. Pamukova’nın verimli topraklarında yetişen ayva, Türkiye’nin en kaliteli, en lezzetli ayvasıdır. Ben buradan Pamukova Belediye Başkanım Cevat KESER Bey’ i böyle bir güzel organizasyona öncülük yapması nedeniyle tebrik ediyorum. Ben de bu konuyla ilgili olarak elimden gelen her türlü desteği vereceğimi taahhüt ediyorum” dedi.

Protokol üyeleri tarafından en iyi ayva, en iyi ayva reçeli ve en iyi ayva tatlısı yarışmalarında dereceye girenlere plaketlerinin verilmesiyle devam eden festivalde Pamukovalı Yerel Sanatçılarda sahne aldı. Ozan Garip, Adem ve Ali BIYIKLI , Harun ŞENOL ve Ahmet HAKAN birbirinden güzel şarkı ve türkülerini sevenleriyle buluşturdular.

Festivalin finalini ise pop müziğin sevilen isimlerinden Merve ÖZBEY yaptı. Ünlü sanatçı festivale katılanlara unutamayacakları bir festival akşamı yaşattı. ÖZBEY en sevilen şarkılarını Pamukovalılar için seslendirerek, güçlü repertuarı ile geceye damga vurdu. Konser alanını tıklım tıklım dolduran binlerce kişi ÖZBEY sayesinde güzel bir akşam geçirdi.

Editör: TE Bilişim