Seçim çalışmaları sırasında farklı meslek gruplarından çalışanlarla biraraya gelen Özkoç, partisinin, çalışanların yaşam koşullarını iyileştirmeye yönelik projeleri hakkında bilgi verdi.

“ASGARİ ÜCRET, 2 BİN 200 LİRA OLACAK”

Özkoç, İş Kanunu, yani çalışma hayatını, “emeğin korunması” ilkesine göre yeniden düzenleyeceklerini belirterek, özetle şu bilgileri verdi:

“Asgari ücret üzerindeki vergileri kaldıracağız. Enflasyon farkı ve refah payını hesaba katarak en düşük ücreti net 2 bin 200 liraya çıkaracağız.

Çalışanlar için eşit işe eşit ücret ilkesini benimseyeceğiz ve vergi adaletsizliklerini ortadan kaldıracağız.

Kamuda taşeron işçiliğine, alt işveren ve rödovans uygulamasına, özel sektöre de örnek olacak biçimde son vereceğiz. Kamuda tüm geçici ve güvencesiz istihdam biçimlerini ortadan kaldıracağız. Taşeron işçilerin kadroya geçişlerinde kapsam dışı bırakılan işçileri de ilk 6 ayda kadroya alacağız. “

“MODERN KÖLELİĞE SON VERECEĞİZ”

Kiralık işçilik ile modern kölelik rejimini getiren Özel İstihdam Büroları Yönetmeliği’ni yürürlükten kaldıracağız. Kıdem tazminatı koruma altına olacak. İşverenin iflası halinde, kıdem tazminatı hakkını tüm diğer işçi haklarıyla birlikte öncelikli alacak durumuna getireceğiz.

Kayıt dışı çalışmayla mücadele edeceğiz. Etkin bir işyeri denetim sistemi kuracak ve kayıt dışı işçi çalıştıranlara ağır yaptırımlar getireceğiz.

Kamu personeli atamalarında somut kriterler ve liyakat esas olacak. Kamuda çalışanlar arasındaki ücret adaletsizliklerini ve ek ödeme farklılıklarını ortadan kalkacak.

“ORMAN KÖYLÜSÜNE, BEDELSİZ TARIM ARAZİSİ VERİLECEK”

Orman köylüleri, mevsimlik tarım işçileri, inşaat işçileri hakkında CHP’nin somut projelerini paylaşan Özkoç, çağrı merkezi ve AVM çalışanları, özel güvenlik görevlileri ile din görevlilerinin görmezden gelinen özlük hakkı taleplerinin millet iktidarı çözeceklerini söyledi.

Özkoç, özetle şu bilgileri verdi:

“Halkımızın en yoksul kesimini, orman köylüleri oluşturur. Son yıllarda koşulları daha da ağırlaştırıldı. Biz öncelikle Orman Kanunu’nda orman köylüsü aleyhine yapılan son değişiklikleri kaldıracağız. Orman köylülerinin ormancılık faaliyetleriyle ilgili çalışmalarını, sosyal güvence kapsamına alacağız. Sigorta primleri, devlet tarafından ödenecek.

Orman içi boşlukları, orman ekosistemini bozmadan orman köylüsünün tarımsal amaçlı kullanımına bedelsiz olarak açacağız. Orman köylüsünün atasından ve babasından kalan, orman vasfını kaybetmiş 2B arazilerini, bedelsiz olarak onlara vereceğiz.

“MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ, SOSYAL GÜVENCEYE KAVUŞACAK”

Mevsimlik tarım işçilerinin tamamını, İŞKUR tarafından kayıt altına alacak ve sosyal güvenceye kavuşturacağız. Mevsimlik tarım işçilerini, Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu kapsamına alacağız.

Aynı işi yapan mevsimlik tarım işçileri arasındaki ücret farklılıklarını gidereceğiz. Mevsimlik tarım işçilerinin ulaşım, barınma ve güvenlik koşullarını iyileştireceğiz. Sağlık hizmetlerine erişimini güvence altına alacağız.

“İNŞAAT İŞÇİLERİMİZİN CANINI, SAĞLIĞINI KORUYACAĞIZ”

Kamunun yaptırdığı ve ihale ettirdiği inşaat projelerinde taşeron sistemini kaldırarak, tüm işçilerin ana firmaya bağlı ve güvenceli bir biçimde çalışmasını sağlayacağız.

İş cinayetlerinin yaşandığı şantiyelerin çalışma izinlerini derhal iptal edeceğiz ve şantiyeyi işleten firmaların inşaat sektöründe faaliyetlerini askıya alacağız.

Şantiyelerdeki barınma, yemek, ısınmaya dair koşulların düzeltilmesi için gerekli düzenlemeleri yapacağız.

ÖZEL GÜVENLİK ÇALIŞANLARINA YIPRANMA PAYI GELİYOR

Özel güvenlik çalışanlarının hak ettikleri yıpranma payının verilmesini sağlayacağız.

Özel güvenlik çalışanlarının sendikalarda örgütlenmesini teşvik edeceğiz. Görev alanlarının dışında çalıştırılmalarını engelleyeceğiz.

DİN GÖREVLİLERİNE, AVM VE ÇAĞRI MERKEZİ ÇALIŞANINA YENİ HAKLAR

Çağrı merkezi çalışanlarını, uğradıkları sözel ve psikolojik şiddete karşı koruyacak ve yıpranma haklarını güvence altına alacağız.

Bütün geçici statüde çalıştırılan araştırma görevlilerini iş güvencesine kavuşturacağız.

AVM çalışanlarının çalışma saatleri, izin günleri ve çalışma koşullarının İş Yasası’na uygun şekilde düzenlenmesini sağlayacağız. Emniyet mensuplarına, hemşirelere, öğretmenlere ve din görevlilerine 3600 ek gösterge hakkı tanıyacağız.

Çalışan her kesimin haklarının korunması ve şartlarının iyileştirilmesini sağlayacağız. 24 Haziran’da elbirliği, güç birliğiyle kuracağımız millet iktidarında herkes emeğinin karşılığını mutlaka alacak.”

“VATANDAŞ BULUŞMASI”, BU AKŞAM SERDİVAN’DA

Bayram süresince Sakarya’nın her köşesinde, 16 ilçede bayramlaşma programı gerçekleştiren CHP’liler, bayramın son akşamı Sapanca’da “vatandaş buluşması” düzenledi.

Buluşmaya, Özkoç, milletvekili adayları Mehmet Selçuk, Elif Yar, Refik Karakaş, Mehmet Bağdat, Aytül Uşaklıgil, Gözde Nur Yıldız ile CHP Sakarya İl Başkanı Erdoğan Isır, Parti Meclisi üyesi Ayça Taşkent, parti yöneticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

CHP’liler, bugünkü “Vatandaş Buluşması”nı da yine akşam saatlerinde Serdivan Kemalpaşa Mahalle Meydanı’nda yapacak.

Editör: TE Bilişim