Sığınmacılar ve Göçmenlerle İnsani Dayanışma Derneği’nin Sakarya Valiliği’ne sunduğu rapora göre,Sakarya’da 2 bini Suriyeli, bin 750’si Iraklı, kalanı Afgan ve İranlı olmak üzere yaklaşık 4 bin mülteci yaşıyor.

HAPİS HAYATI
Sakarya’ya kaçak yollarla gelen ve ikamet belgesi alamadığı için kayıt dışı yaşamak zorunda kalan mülteci sayısının hayli yüksek olduğu vurgulanan raporda, bu kişilerin seyahat özgürlüğü olmadığı gibi yakalanmamak için barındıkları konutlarda hapis hayatı yaşadığına işaret edililiyor.
EĞİTİM SORUNU

Sakarya’da yaşayan Suriyeli çocukların, kendileri için açılan geçici eğitim merkezinden yararlandığı, ancak Oraklı çocuklar için böyle bir imkan bulunmadığı ifade edilen raporda, az sayıda çocuğun özel okullara gittiği, ancak dolar bazında ücret isteyen bu okullardan çoğunluğun yararlanamadığı kaydedildi.

SIĞINMACILAR
NELER İSTİYOR

-Türkiye’ye gayri resmi yollardan giren ve ikamet belgesi olmayan sığınmacılar, Türkiye’yi Müslüman ülke olduğu için tercih ettiklerini, savaş ve mezhep çatışması nedeniyle geri dönemeyeceklerini belirtiyor ve belge istiyor.

-Turizm ikameti ile yaşayanlar ise Göç İdaresi’nin Turizm ikametinn Sakarya’da kapalı olduğu gerekçesiyle ikametlerinin uzatılmamasından yakınıyor.

-Dil bilmedikleri için resmi dairelerde sorunlarla karşılaştıkları, kendini Arapça tercüman olarak tanıtan fırsatçılara yüksek meblağlarda para ödemek zorunda kaldıkları ifade edilen sığınmacılar için başta sağlık kurumları olmak üzere desmi dairelerde tercüman istihdam edilmesini istiyorlar.

Editör: TE Bilişim