Sakarya Üniversitesi yemekhanesinde 4 ay önce yıl kıyma makinesine kolunu kaptıran Edanur Avcı, olayı “Makine o kadar güçlüydü ki bir anda kolumu kaptı” diye anlattı

Sakarya Üniversitesi yemekhanesinde geçen yılbaşından birkaç gün önce kıyma makinesine sol kolunu kaptıran Kız Meslek Lisesi öğrencisi Edanur Avcı, yaşadığı o kötü anı ve stjyerlerin kötü koşullarını anlattı.

Medyayazar.com’dan Serp Özer’e konuşan 18 yaşındaki Edanur Avcı, staj yaptığı işyerinde göreve başladıktan sonra hiç kimsenin iş güvenliği konusunda bilgilendirmede bulunmadığını söyledi.

İşyerinde kullanacakları makineler hakkında bilgi verilmediğini, her şeyi görerek öğrendiklerini ifade eden Edanur Avcı, kazayı yaşadığı kıyma makinesiyle ilgili olarak şunları kaydetti:

“Kıyma makinasını bize anlatmadılar. Gördüğümüz kadarıyla çalışıyorduk. Başka yerlerde kıyma makinası için tokmak ve diğer aparatlar kullanılıyormuş ama bizim olduğumuz yerde bunların hiçbiri yoktu. Bize bunların bilgisini vermediler. O gün ustanın kevgirle et attığı kıyma makinasının başına beni verdiler. Ama bize tokmak vermediler. Hatta sadece biz değil oradaki ustalarda dahi tokmak yoktu. Usta eti koyuyordu biz kıymayı çekiyorduk. Zaten önce anlayamadım, çünkü makina çok güçlüydü, bir anda kolumu kaptırdım.”

Üniversiten yetkililerin ve işyeri sahiplerinin hastanede tedavi görürken bir kez ziyaret ettiğini, daha sonra arayan ve soran olmadığını vurgulayan Edanur Avcı, “Üniversiteyi ve şirketi dava ettik. Hukuki süreç devam ediyor” diye konuştu.

STAJYERLERİN DURUMU

Öğrenimini tatlı bölümünde yapmasına karşın niçin kıyma makinesinde çalıştı yönündeki soruyu yanıtlayan Edanur Avcı, şöyle konuştu:

“Her bölümde çalışıyoruz. Zaten stajyerleri nerede eksiklik varsa oraya yolluyorlar. . Örneğin; Sağlık Meslek Okulu’na yemek dağıtımında görevli ablalar varken, stajyer yolluyorlardı. Biz buna itiraz ettiğimizde, “idare edin elaman eksikliği var” diyorlardı. Bu nedenle biz daha az elamanla daha fazla iş yapmak zorunda kalıyorduk.”

TUZU BİLE KESMİŞLER

Avcı, son işyerindeki iş güvenliği önlemlerini de şöyle anlattı:

“Ben oradayken bir olay oldu. 18 yaşlarında biraz zihinsel engelli durumundaki genci yazın çağırıyorlarmış, orada havuç- marul çekme makinasında çalışırken parmağından yaralandı, hastaneye kaldırdılar ancak sonrasında pek üstünde durmadılar. Yine oranın kızartma bölümleri sürekli yağlı olduğu için kaymayı önlemek amacıyla yerlere sürekli tuz atılır ancak şirket para gidiyor diye bu tuzlama olayını yapmıyordu. Bu nedenle orada da çeşitli kazalar olmuştu.

PROTEZ KOL BEKLİYOR

Olaydan sonraki günlerde psikolojisinin hiç iyi olmadığını anlatan Edanur, bundan sonraki hedeflerini ise şöyle anlattı:

“Hastanede yattığım süreçte çok umutsuzdum. Örneğin; şu an evden çıkarken şalımı tek başıma bağlayıp ya da ayakkabımı tek başıma giyip çıkamıyorum ama bu yapamadıklarım kadar yapabildiklerim de oluyor.

Hastanede, “şimdi ne yapacağım?’’ diye çok düşündüm. Hastaneden çıktığım ilk gün pasta yapmayı denemeye başladım, ilk denemelerde olmasa da yılmadım ve sonunda yapmayı başardım. Bundan sonraki hedefim üniversiteye aynı bölümde devam etmek.”

Edanur, protez kol için girişimlerin yapıldığını ve yakından yurt dışından geleceğini sözlerine ekledi.

OLAY NASIL OLMUŞTU

Olay, 27 aRALIK 2018’de SAÜ’nün yemekhanesinde meydana gelmişti. Mutfakta stajyer olarak görev yapan Edanur Avcı, kendisine verilen kıymayı çekmek için makinenin başına geçmiş, eti makinenin içine koyduğu sırada kolunu kaptırmıştı. Çevredekiler, kızın sesi üzerine yanına koşup, makineyi durdurmuştu ancak Edanur’un kolu makinenin dişlerine girmesi sonucu omuz bölümüne kadar parçalanmıştı.

Editör: TE Bilişim